Herczeg Zoltán: Orbán Viktor ma már mindenre hajlandó

Herczeg Zoltán: Orbán Viktor ma már mindenre hajlandó

Herczeg Zoltán (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akik harminc éve váltógazdálkodásban vannak hatalmon, kizárólag a saját pecsenyéjüket sütögetik, havi jövedelmükért adják el a népet – véli Herczeg Zoltán. A divattervező szerint a kormány ahelyett, hogy szolgálna, ellenünk használja fel a hatalmát, és az ellenzék sem különb: majd mindannyian a Fidesz kollaboránsai. A Fehér Szalag Mozgalmat elindító Herczeg mégis bizakodó, mint mondja, a gyermekeink elhozhatják a változást. A teljes interjú! – A Facebookon felajánlotta, szívesen átalakítja Orbán Viktor híressé vált buggyos nadrágját, amelyet a miniszterelnök a V4-csúcson viselt. Gondolom, azóta sem kapott felkérést.

– Nem is gondoltam, hogy meg fognak keresni. De a NER-lovagok nem is jönnek hozzám.

– Éles kritikával illette Mészáros Lőrinc új sportruházati márkáját, a 2Rule-t is, mondván, nem is magyar termék.

– Ha valaki piacra dob egy kétmilliárd forintos márkát, annak illik létrehozni egy gyárat is, ahol a ruhákhoz használt textileket készítik. Ehelyett Mészáros Lőrincék pár eurós darabáron hozzák be külföldről a pólókat, amelyekre itthon csak a logót nyomják rá. A feldolgozóiparnak ez az ága, a könnyűipar évekkel ezelőtt megszűnt. Nincsenek gyárak, de már hozzáértő varrónőket is egyre nehezebb találni. Nincs azzal semmi baj, ha Törökországból vagy Kínából szerzik be Mészárosék a pólókat, csak akkor ne úgy reklámozzák, hogy ez magyar márka. Mindez semmi másról nem szól, csak hogy hülyének nézik az állampolgárokat. Az Orbán Viktor hátán meggazdagodó Mészáros Lőrinc révén a lopás nemzeti hőstetté vált. És mi ehhez asszisztálunk.

– Nem a Mészáros-féle 2Rule az egyetlen jelenség, amely arra utal, hogy a hatalom élénken érdeklődik a divatipar iránt. A hírek szerint a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel befolyása alá kerül a teljes ágazat.

– Ismerjük már jól az efféle állami szerepvállalást. A kommunizmusban az állam átvette az összes területet az autonóm, gondolkodó, alkotó emberektől. Pontosan tudjuk, hogy mi történik ilyenkor. Olyan, hogy állam, nem létezik, csak emberek vannak. A közülünk, általunk kiválasztott politikusoknak a közösség érdekeit kellene szolgálniuk, de kizárólag ellenünk használják fel a hatalmukat. Úgy tűnik, Orbán Viktor és a NER további haszonélvezői, élükön Rogánnal, Pintérrel, Szijjártóval, kilencvenkilenc százalékban nem tesznek mást, csak lopnak és hazudnak. Az már teljesen mindegy, hogy ezt divat vagy mezőgazdaság címszó alatt teszik. Az a baj, hogy a társadalom mindezt eltűri, sőt normálisnak tartja.

– Milyen hatással lehet a divatágazatra, ha központosítják?

– Az állam nem tud modellezni, szabni és varrni. Az államnak egyet kellene csupán tennie: a megtermelt jövedelmeket tisztességesen és igazságosan elosztani. Az idősekkel, betegekkel, fogyatékosokkal szemben pedig sokkal nagyobb szolidaritást kellene vállalni. Akkor alakulhatna ki Magyarországon valódi divatipar, ha helyreállnának az arányok. Ha a kormány hagyná, hogy az állampolgárok tisztességes jövedelemből éljenek, és nem szednék el a keresetük hetven százalékát. Ha a gyűlöletkeltés helyett kultúrafogyasztásra buzdítaná az embereket, sokkal többet tenne azért, hogy ne csak pénzük, de igényük is legyen az állampolgároknak arra, hogy tömegcikkek helyett magyar divattervezők ruháit vásárolják meg. Ehhez pedig nincs szükség Orbán Ráhelre.

NER-fenntartó ellenzéki erők

Vajon kinek volna jó, hogy megint csak két választási lehetőség maradjon: az Orbán-rendszer és a régi baloldal?

– A választás után elindította a Fehér Szalag Mozgalmat. Ötmillió embert szeretne maga köré gyűjteni, akik a béke és a szeretet erejével kerekednének felül a jelenlegi hatalmon.

– Nagyotmondásban a Fidesszel nem lehet versenyezni. Bátor kijelentés volt, hogy ötmillió emberrel számoltam. Valójában háromszázezer, nagyon elhivatott állampolgár bőven elég lenne ahhoz, hogy leváltsa ezt a kormányt.

– A jelenlegi általános apátiában valóban lát erre esélyt?

– A választás utáni két, nagy erőket megmozgató tüntetést a Fidesz kollaboránsai szervezték meg a kormánnyal szemben állók dühének levezetésére. Épp ezért maradt békés, de ugyanezért is hagyták abba. Én a szeretetben hiszek, nem tudok mit kezdeni azzal a dühvel és mérhetetlen gyűlölettel, amely ezt a rendszert jellemzi. Nem érzem jól magam egy olyan országban, ahol teljesen hülyének néznek minket. Ahol a szabadságunkat, méltóságunkat, igazságérzetünket, tisztességünket nem tartják tiszteletben, ahol egymás ellen fordítanak bennünket. Mégis ez a hazám, nekem itt kell élnem és alkotnom. Ahogy mondják, vétkesek közt cinkos, aki néma, ezért nem lehet figyelem nélkül hagyni azt, ami körülöttünk zajlik. Hiszem, hogy a gyűlöletre a szeretet az egyetlen lehetséges válasz.

– Többször hangsúlyozta, hogy a kormány szándékosan teszi tönkre az egészségügyet és az oktatást. Mire alapozza ezt?

– Orbán Viktor és a hozzá hasonló politikusok pontosan tudják, hogy úgy maradhatnak hatalmon, ha minél tudatlanabbak az emberek, mert őket a legkönnyebb irányítani. Az elmúlt nyolc év alatt ezért rengeteget tettek is: a mostani tizenhat évesek egyharmada funkcionális analfabéta. A betegekkel ugyanez a helyzet. Az elesett, az öreg, a fogyatékos nem erős, szuverén egyéniség, aki kiállna a jogaiért, őket is nagyon könnyű megtéveszteni és rabszolgává tenni. Orbán Viktor hosszú távon számol, és csak akkor tud fennmaradni, ha hülyéket nevel, akik elhiszik ennek a Döbröginek, hogy mi csak szarul élhetünk, hogy csak kulloghatunk a Nyugat után.

– Ismerőseivel július végén szerették volna kitakarítani a Szent János Kórház teraszát, amelyet ellepett a szemét és a madárürülék, de az intézmény nem kért a segítségükből, később viszont saját cégükkel elvégeztették az évek óta szükségessé vált munkát. Az ilyen típusú akciók elindíthatnak társadalmi változásokat?

– Ez csodálatos példája annak, hogy mire képes a civil kurázsi. Értelmetlen lett volna számonkérni a kórház igazgatóját, a segítségnyújtás volt az egyetlen lehetséges megoldás. A Facebook-megosztásnak köszönhetően öt civil aktivista akarata cselekvésre késztette a kórház vezetését. A probléma végül „magától” oldódott meg. Ha egy kicsi tömegre ekkora hatást lehet gyakorolni, akkor akár az egész országot is meg lehet változtatni a civil erő segítségével. Meg vagyok győződve arról, hogy új vezetők, új ideák, új életünk, új országunk csak ebből a nyolcmillió civilből lehet. Azok, akik harminc éve váltógazdálkodásban vannak hatalmon, kizárólag a saját pecsenyéjüket sütögetik, és havi jövedelmükért adják el a népet.

– Voltak már próbálkozások arra, hogy megváltoztassák a politika természetét, elég csak a Lehet Más a Politikára vagy a Momentumra gondolni. Hisz benne, hogy kívülről, új játékszabályokat alkotva meg lehet változtatni a politikát?

– Annyira idealista vagyok, hogy igenis látok rá esélyt, de tisztában vagyok vele, hogy ez nem most fog megtörténni. A mi gyermekeink lesznek a megváltók. Ha úgy neveljük fel őket, hogy mindenkit elfogadjanak, hogy meg tudják ölelni a cigányokat, románokat, szíreket, afgánokat egyaránt. Az Orbán-félék ki fognak halni, mert életellenesek. Mindenki csak azt kapja, amit megérdemel.

A racionális romlottság és a spekulatív megszállottság rossz dilemmája

Orbán Viktor megnyerte a polgárháborút: eltanulta a baloldal romlottságát, cinizmusát és minden aljas trükkjét, továbbá feladta a jobboldal valamennyi értékét.

– Az ellenzéki pártok nem is jelentenek reális alternatívát?

– Nem létezik ellenzék, ezek Fidesz-kutyák. Akik pedig nem azok, azokat kilökte a rendszer, mint Ángyán Józsefet, Köteles Lászlót, Hadházy Ákost vagy Juhász Pétert. Bennük tudok hinni.

– Egyre nyilvánvalóbb, hogy a kormánypárt minden területet el akar foglalni. Most éppen a média került sorra. Lassan visszatérünk a szamizdat korszakába?

– Arra pazarolják minden energiájukat, hogy hogyan lehetetlenítsék el azokat, akik nem értenek egyet velük. Ha mindezt inkább az ország vezetésére fordítanák, akkor ez a Kánaán lehetne. Orbán a hatalom elvesztésétől való félelme miatt ma már mindenre hajlandó. De ha az emberek nem állnak a sarkukra, akkor annyijuk sem lesz, mint amennyijük most van.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 13. számában jelent meg, 2018. augusztus 10-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 13. számban? Itt megnézheti. Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.