Már Magyarországon is haltak bele a nyugat-nílusi lázba, de hallgatnak róla

Már Magyarországon is haltak bele a nyugat-nílusi lázba, de hallgatnak róla

A nyugat-nílusi lázt okozó vírus elektromikroszkópos felvételen (Forrás: PhD Dre / Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén augusztus közepéig 39 magyar betegedett meg nyugat-nílusi lázban, a Hvg.hu információi szerint már több haláleset is történt a kórral összefüggésben. A statisztikákból hiányzik az adat.

A Hvg.hu eddig két esetről szerzett tudomást: az egyik a Hajdúszoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrumban történt. A hírportál szerda délelőtt rákérdezett az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, az ÁNTSZ-nél és az Állami Egészségügyi Ellátóközpontnál arra, hogy hány halálos áldozatról tudnak. Csütörtök reggelig nem kaptak választ. Rétvári Bence államtitkár nem volt segítőkész a tájékoztatásban: Mesterházy Attila szocialista képviselő parlamenti kérdésére, hogy idén eddig hányan fertőződtek meg nyugat-nílusi láztól, annyit írt, „tájékoztatom, hogy a Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján elérhetőek a hazai járványügyi helyzetről kiadott heti tájékoztatók, melyek tartalmazzák az aktuális információkat a jelentendő fertőző betegségekről”.

Magyarán: akit érdekel, az nézze meg. Bár, ha a lázas betegségben elhunytak számát keresné, azt nem találja majd meg, mivel az tavaly is csak az év végi jelentésből derült ki.

Az esetek túlnyomó részében ártalmatlan, súlyosabb esetben viszont agyvelőgyulladással is járó, és akár halállal is végződő lázas betegséget Magyarországon idén augusztus 16-ig a 39 ember kapta el, és bár európai szinten a legtöbb beteg Olaszországban van, a múlt héten éppen nálunk nőtt legnagyobb arányban a betegek száma, 16 új megbetegedést regisztráltak – mondta az európai adatok alapján a lapnak Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa.

Az európai központ által megosztott térképen látszik, a legtöbb beteg Heves megyében van, ott tíz emberről tudnak. A második Békés megye öt beteggel, a többinél 1-3 eset fordult elő. Pest megyében három, Budapesten két betegről tudnak. Az említett intézményeknél rákérdeztünk arra is, milyen állapotban vannak a betegek, de erre sem kaptunk választ.

A Hvg.hu értesülése szerint tavaly itthon négy ember halt meg nyugat-nílusi láz miatt, ám azt nem tudni, pontosan mikor. Két halálos esetről az európai adatok alapján számolt be a Weborvos november közepén. A hírt önállóan nem közölte az ÁNTSZ vagy az Emmi, utóbbi a sajtóban megjelent hírt erősítette csak meg. Azt írták, két Jász-Nagykun-Szolnok megyei, idősebb férfi hunyt el, akik több különböző krónikus alapbetegségben szenvedtek. Mindkettőjüknél a nyugat-nílusi láz legsúlyosabb formája, vírusos agyvelőgyulladás alakult ki. A négy halálos áldozat az ÁNTSZ év végi jelentéséből derült csak ki, amely szerint a másik két ember Pest megyében halt meg. Ők is 60 év felettiek voltak.

Az ÁNTSZ év közben, hetente publikált adataiban azonban nyoma sem volt a haláleseteknek, a 42. heti jelentésben találni utoljára említést a nyugat-nílusi lázról. Abban is csak azt közölték, az október 26-i állapot szerint 21 megbetegedést regisztráltak abban az évben – az idei tehát jóval fölötte jár ennek. A 2017-es éves összesítés szerint 23 eset fordult elő. A 2016-os év kiugró volt: 48 megbetegedést regisztráltak, hatan haltak meg.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.