Handó Tünde „besúgást” vár el az általa kinevezettektől

Handó Tünde „besúgást” vár el az általa kinevezettektől

Az Országos Bírósági Hivatal épülete (Fotó: Birosag.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Házmesterország: az előmenetel szempontjából érdemes a kollégákat feljelenteni, a „higgadt és nyílt” kommunikáció jegyében.

Legalább három törvénytelenséget kell találnia a címzett ítélőtáblai és törvényszéki elnököknek az Országos Bírói Tanács (OBT) működésében – a hvg.hu birtokába jutott levél szerint ezt kéri Handó Tünde azoktól a bírósági vezetőktől, akiknek a kinevezése az ő hatáskörébe tartozik. Handó, az Országos Bírósági Hivatal elnöke (OBH) meg is indokolja, miért van erre szükség, és kifejti, hogy szerinte törvénytelen módon és bizonyos esetben a tagok egyéni érdekei alapján működik a testület, amely amúgy egyetlenként ellenőrizhetné az ő működését.

Különösen figyelemre méltó a levél annak fényében, hogy az Országos Bírói Tanácshoz – amelynek működését egy sarkalatos törvény szabályozza – az égvilágon semmi köze a törvényszéki elnököknek. Az OBT ugyanis nem őket, hanem kizárólag Handó működését felügyeli, ráadásul az elnökök sem a bírókat képviselik, hanem az őket kinevező, beszámoltató munkáltatójukat: magát Handó Tündét.

Egy csellel Handó még az utóbbi idők kudarcát is megpróbálja az OBT-re kenni, nevezetesen, hogy időtlen idők óta most először fordul elő, hogy nem egyidejűleg emelkedik a bírák és az ügyészek fizetése. Míg előbbiek semmit nem kapnak, a vádhatóság képviselőinek beosztási pótlékait alaposan (legalább 7-15 százalékkal) megemelték. „Önmagában az is sérti a bírói függetlenséget, hogy egy ügyész többet keres, mint egy bíró” – fogalmazott a HVG forrása.

A leveléből – amelyhez az igazgatási szempontból kifogásolhatónak és a törvénytelennek gondolt OBT-megnyilvánulások feljegyzéséhez külön táblázatokat is mellékeltek – kiderül az is, hogy a „feljelentgetéseket” a házon belüli „higgadt és nyílt” kommunikáció jegyében kéri Handó Tünde, az OBH elnöke.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.