Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

Pert nyert az egyik magán tankönyvkiadó az állam ellen

Szerző: | 2018. szeptember 07., 15:01 | Belföld

Pedagógus és diákok válogatják a tankönyveket a XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában 2018. augusztus 16-án (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új tankönyvengedély-hosszabbítási eljárásra kötelezte a bíróság az Oktatási Hivatalt, miután az jogalap nélkül tagadta meg egy magánkiadó tankönyvének hosszabbítási igényét – írja az Úgytudjuk.hu a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon pénteken kihirdetett ítélete alapján.

HIRDETÉS - AIP

Az indoklás szerint, bár főszabály szerint magánkiadó új tankönyvet nem engedélyeztethet, ez a meglévő engedélyek meghosszabbítására nem vonatkozik.

A pénteki tárgyaláson a Pedellus Kiadó egyik középiskolás nyelvtan könyvének hosszabbítása volt terítéken. A kiadó kiemelte, hogy míg az ők hosszabbítási igényét megtagadták, addig az – azóta már államosított – Apáczai Kiadó tankönyveinek engedélyét meghosszabbították, noha az eredeti engedélyt még magánkiadóként szerezte.

A lap szerint jövőre 822 magánkiadású tankönyv tűnhet el a rendelhető könyvek listájáról, most több mint 130 könyv számára csillant fel a remény, egyúttal a kiadóknak sem kell azonnal lehúzni a rolót.

Számháborús övezet

Ha az ember nem járna iskolák környékén, nem beszélne pedagógusokkal, tényleg azt hihetnénk, az oktatás körül minden rendben.

A tankönyvkiadók által indított első perek szerdán kezdődtek az Oktatási Hivatal ellen. Romankovics András, a Tankönyvesek Országos Egyesületének alelnöke négy másik kiadóval együtt azért perelte be a magyar államot, mert hiába fizettek be jelentős összeget közkedvelt tankönyveik engedélyének meghosszabbítására, azt eljárás lefolytatása nélkül elutasították. Az ugyanilyen paraméterekkel rendelkező állami tankönyvek engedélyét gond nélkül meghosszabbították a döntéshozók. Ezt pedig hátrányos megkülönböztetésnek értékelték, amit megengedhetetlennek tartanak.

Romankovics hétfőn az Átlátszónak azt mondta, ez a per a tankönyv-választás szabadságáról, végső soron tehát az oktatás szabadságáról szól. Ha ugyanis elbuknak, jövőre már csak az állami egyentankönyvekből tanulhatnak a diákok az országban.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

Címkék: oktatás, Oktatási Hivatal, tankönyv


„Civilek nélkül nem lehet ellenzéki siker 2022-ben”

„Civilek nélkül nem lehet ellenzéki siker 2022-ben”

Az ellenzéki pártok sorra jelentik be jelöltjeiket a 2022-es voksolást megelőző előválasztásokra, ám decemberben egy civil is jelezte, megméretteti magát. Miért gondolja az otthonápolási díj emeléséért folytatott harc arca, Csordás Anett, hogy civilként a politika felé kellene indulnia? A Magyar Hangnak erről is beszélt.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest