Spéder kiszállt az Index mögül, megjelent egy KDNP-s vállalkozó

Spéder kiszállt az Index mögül, megjelent egy KDNP-s vállalkozó

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfő kora este az Index.hu szerkesztőségében bejelentették, hogy tulajdonost vált a portál hirdetéseit szervező CEMP Sales House értékesítési ügynökség, és a több portált tömörítő Cemp-x Online Zrt. Mindkét cég idáig Spéder Zoltán üzletember tulajdonában volt – írta meg elsőként a Kreatív, majd a cég közleményt is kiadott a változásokról.

A Spéder tulajdonában lévő két CEMP-cég előbb megszerezte az Index alapítványát, a Magyar Fejlődésért Alapítványt alapító NP Nanga Parbat 17 Zrt.-t, majd Spéder eladta az egész csomagot Ziegler Gábor és Oltyán József magánszemélyeknek.

A tranzakció a közlemény szerint nem érinti a szerkesztőséget foglalkoztató Index.hu Zrt.-t, amely továbbra is a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) tulajdonában marad. „Az index szerkesztőségi függetlensége a kiadó alapítványi tulajdonlásnak köszönhetően garantált” – írta a közleményben az alapítvány kuratóriumát vezető Bodolai László.

Lécci-lécci, csak a Fidesz! - Magyar Hang

A csend, rend, fegyelem idilli állapota csak addig kellemes, amíg az ember nem ütközik a Párttal (NER-rel). És itt jövünk, pardon, jönnénk mi, újságírók.

Ezzel egyidőben változik az Index.hu kiadó igazgatóságának összetétele is. Távozik Simicska Lajos volt jogi képviselője, Nagy Ajtony Csaba, valamint Kereszty Gábor igazgatósági tag. A három fős igazgatóságot Bodolai vezeti, mellette tag maradt Szombathy Pál televíziós újságíró, és mellé kerül majd az Index (mindenkori) főszerkesztője.

A Cemp-x online alá tartozik többek közt a Dívány, a Femina, a Port., a TotalCar, és a Napi is, ide tartozik az Inda szolgáltatáscsoport, illetve a csoport sales house tevékenységét ellátó CEMP SH Kft. Ezek a lapok és az értékesítő cég is mennek az új tulajdonosokhoz.

Spéder Zoltán is közleményt adott ki: „Az Eladónak a továbbiakban a cemp-x Online Zrt és leányvállalatainak működésére nem marad fenn semmilyen befolyása és opciós vagy visszavételi joggal illetve a fentiekkel szemben pénzköveteléssel sem rendelkezik.”

Prés alatt - Magyar Hang

Akik hivatásuknak tekintik az újságírást nem tehetnek mást, mint folytatják a munkát, jó lelkiismerettel, napról napra.

Oltyán Józsefet is idézik a közleményben, „a befektetésük védelme érdekében kellett a Nanga Parbatot is megvásárolni, ugyanis az alapítvány „kockázatosnak tűnő” konstrukcióban szerezte azt meg az akkor Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Pro-Ráta Holdingtól.

„Az MFA a részvényekért az aktuális vételár részleteket kifizette, de így is több száz millió forinttal tartozott az időközben Nyerges Zsolt tulajdonába került társaságnak. Nem kívántuk magunkat olyan helyzetbe navigálni, hogy a vételár tartozás miatt az Index.hu részvényei bármilyen módon kikerüljenek az alapítvány tulajdonából, ezzel a CEMP SH Kft. esetleg elveszítse kizárólagos értékesítési képviseletét az Index felületeire. A hírportál a sales house legfontosabb partnere, felületeinek értékesítése az éves árbevétel nagyjából a felét adja. Ebben a konstrukcióban mi hosszú távon biztosítva látjuk, hogy az index felületeti kizárólagosan a CEMP SH Kft. értékesítheti, illetve az alapítvány kitettsége is megszűnt, hiszen visszafizette tartozását” – írták.

A KDNP-s szál

Mint a 444 írja, az egyik új tulajdonos, Ziegler Gábor a 2000-es évek eleje óta van az Index kötelékében, 2008 májusában lett a cég értékesítési igazgatója, a lap igazgatóságának tagja, később pedig az újság mellé kiépített CEMP Sales House értékesítési vezetőjének nevezték ki.

Oltyán Józsefről azt írják a közleményben, hogy jelenleg a vidéki hírportálokat üzemeltető, milliárdos forgalmú Regon Média Zrt. tulajdonos vezérigazgatója, de korábban dolgozott a  Winterthur Pénztárszolgáltató Zrt. vállalati tanácsadójaként és Ziegler Gáborhoz 20 éves barátság köti.

Azt már a 444 teszi hozzá, hogy Oltyáné a magyarepitok.hu építési hírportál is, ahol több vitatott kormánybarát építkezést is védelmébe vett. A közleményből kiderül, hogy a korábban az MSZOSZ-ban aktív Oltyán jelenleg a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja, bizottsági elnöke, nem mellesleg pedig egy igazi fideszes turbókommentelő.

Az Index csaknem egy órásra nyúló állománygyűlésén az hangzott el, hogy a beruházás forrása hitel – az azonban nem, hogy piaci vagy NER-es banké – írja a Kreatív.

Az Index 2017-ben egy opciós szerződésnek köszönhetően Simicska Lajos egyik cégéhez került, de azonnal tovább is adták az alapítványnak. Állításuk szerint azért, hogy így garantálják függetlenségét. Köztudott, hogy a Habony-Rogán körnek évek óta fájt a foga az Indexre.

A háttérben Orbánék szuperbankja?

A 444 azt is hozzáteszi, hogy az üzletet ismerők szerint nem életszerű, hogy hosszabb távon Ziegleréknél maradjon a cég. Ráadásul augusztusban két erős kormányzati kapcsolatokkal rendelkező pénzintézet marketingosztályáról is az az információ futott be hozzájuk: októbertől bankjuk vezetése engedélyezte hirdetési pénzek elköltését a médiavállalatnál. 2016, a Spéderrel való összeveszés óta feketelistán volt az index.

Olyan bankokról van szó, amik 2019-ben várhatóan részei lesznek annak a kormányközeli „szuperbanknak”, ami több pénzintézetből – MKB, Gránit, Budapest Bank, Takarékbank – olvad majd össze, és aminek összeszervezésére Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója kapott megbízást Orbán Viktortól – írja a 444.

Talán az sem elhanyagolható körülmény, hogy az Index szerkesztőségében történt bejelentés előtt már a portál tulajdonosváltásán gúnyolódott Kerényi János fideszes országgyűlési képviselő.

Talán igen

Talán igen - Coub - GIFs with sound by Czinkóczi Sándor