Vízszerelő leszel, s katona! Állami állásbörzén jártunk

Vízszerelő leszel, s katona! Állami állásbörzén jártunk

Fotó: Unsplash/Wesley Caribe

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tényleg nagy a munkaerőhiány Magyarországon, ha már a regisztrált álláskeresés is kedélyes délutáni matinénak tűnik. Erre a kormányhivatal is rásegít, a szeptember 12-i budapesti állásbörzéjük színpadán olyan kitartóan próbálnak jó fejek lenni, mintha kizárólag stand uposokból és motivációs trénerekből állna a hivatal teljes állománya. Persze ez kétségtelenül sokkal jobb, mint ha kiégett és slampos hivatalnokok motyognának maguk elé egy szamárfüles kockás füzet sarkait sodorgatva. Főleg, hogy az ügyfelek, bárhogy is nevezzük mostanában ezt a legfeljebb három hónapos haladékot, mégiscsak munkanélküliek.

Némi vigasszal szolgál, hogy Budapesten vagyunk, ahol értelemszerűen jóval több a lehetőség, mint a kevésbé fejlett régiókban. Ezt a számok is elárulják: a fővárosban 1,8 százalék a regisztrált álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva, míg az országos átlag 5,6 százalék. Budapesten és környékén képzettség nélkül is elhelyezkedhet szinte bárki. Ha pedig pár hónap múlva máshol tízezer forinttal többet kínálnak, tovább is állhat.

Csak álom a milliós balatoni fizetés - Magyar Hang

Leginkább felszolgálókat és konyhai kisegítőket várnak, de nézzük csak, mit is ajánlanak. Riport.

A cégeknek már nem csak a mérnökök, közgazdászok és a szakképzett munkaerő, hanem a betanított munkások miatt is fáj a feje. Ezt az egyik, a börzén kiállító vállalkozás munkatársa mondja el, de csak név nélkül – egyébként nem nyilatkozhat. Mindenféle munkaerőt keresnek, ami létezik, állandóan: szakképzettet, de betanítottat is. „Elfogytak, elmentek külföldre” – hangzik a megszokott magyarázat. Sok cég jön Magyarországra, így verseny is van. Viszont ha külföldi hátterű a vállalkozás, nem feltétlenül fog mellszélességgel beleállni a bérversenybe, hiszen azért települt Magyarországra, hogy kisebb legyen a bérköltsége.

A fizikai munka esetében viszont nincs feltétlenül belátható előrelépési lehetőség, így különösebb ragaszkodás sem a céghez: igazán csak a pénz számít, más semmi. A különböző gyártó cégek többnyire bármilyen szakképzettséggel felveszik a jelentkezőket egyes betanított munkakörökre, például szerelésre. Van, aki a pékekre esküszik, mert fel tudnak kelni korán, és tudnak nehezet emelni, más a varrónőkre, mert jó a kézügyességük.

Mindenki vízszerelőnek?

Aki eljött körbenézni a fővárosi kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának első budapesti léptékű állásbörzéjére, csaknem kilencezer álláshely közül válogathat – halljuk a kecsegtető számot a színpadról. Ám azért azt is elárulják: ebből hatezret a rendészet és a katasztrófavédelem kínál. Nem túlzás, hogy József Attila után szabadon „vízszerelő leszel, katona”. Vadakat terelő juhász helyett pedig esetleg határvadász (ezt a lehetőséget külön ki is emelik, bár rejtély, kire-mire vadásznak mostanság a magyar határon, ahol a madár sem jár, de ha igen, akkor sem jut át a kerítésen).

Mindenesetre hiány van szakképzett munkaerőből – vízszerelőként a foglalkoztatási főosztály dalolva elhelyez bárkit –, és az is kiderül, egyedileg is kiképzik a lelkes jelentkezőt vízszerelőnek, annyira keresett. Csoportosan viszont valamiért nem indul ilyen képzés – az okok bonyolultak lehetnek, mert a főosztály munkatársai nem is vállalják, hogy részletesen elmagyarázzák a színpadon, hogy miért nem terítik be boldog és potenciálisan tehetős vízszerelők százaival a közép-magyarországi régiót. Lényeg, hogy aki elhivatottságot érez, azt elvileg egyénileg kiképzik vízszerelőnek, vagy másnak. Az életben azért ez sem mindig olyan szép, mint a színpadon, Hegyi Zoltán írta meg a Magyar Hangban nemrég egy ismerőse történetét: a szakácsképzés – szintén hiányszakma – pont ott nem volt ingyenesen elérhető, ahol az érintett álláskereső boldogan igénybe vette volna.

Jobb oktatás helyett presztízsberuházásokra költünk - Magyar Hang

Pogátsa Zoltán szerint hazánk az egészségügy és a szociálpolitika terén is keveset költ.

A vízszerelő képzéshez egyébként alapfokú végzettség is elég, és ha minden jól megy, az úgynevezett keresetpótló juttatást is megkapja a delikvens a képzés ideje alatt, minimum 49 és legfeljebb 81 ezer forintot, ami nyilvánvalóan alulról súrolja a létezés küszöbét. Családfenntartóként biztosan nem lesz a legjobb éve annak, aki megpróbálja átképezni magát – még akkor sem, ha sikerrel igényli meg a támogatást a képzésre, vagyis annak árát nem neki kell fizetni. Két félév alatt viszont a legkeresettebb szakember válhat belőle.

Lőhetnénk és robbanthatnánk

A méltán kétes hírű pénzügyi tanácsadói posztra akár feleennyi idő alatt is kiképez minket egy, az ágazatban működő cég. És mint kiderült, pénzügyi affinitás sem feltétlenül szükséges hozzá. A biztosítást és egyéb szolgáltatásokat kínáló vállalkozás képviselője szerint rég elmúltak azok az idők, amikor a biztosítási ügynököknek a szakmába való belépést az jelentette, hogy kínosan feszengve végighívták az összes ismerősüket, kötöttek-e már biztosítást.

Úgy tűnik, az alacsony végzettségű férfiak jobb helyzetben vannak, mint a nők. Érdeklődésünkre a MÁV standjánál sem tudtak munkát ajánlani, az alacsony képzettséggel is végezhető tevékenységek ugyanis náluk olyan fizikai munkák, amelyeket férfiak végeznek. Nőként érettségivel léphetünk be az államvasutakhoz.

A kormány nem gondolkodik a vasárnapi boltzár bevezetésén - Magyar Hang

Az egyik kereskedelmi szakszervezet újra megtiltaná a vasárnapi nyitva tartást. Ám kérdés, hogy ez megoldás lenne-e a problémákra.

Nem túl nagy meglepetés, de a kereskedelemben is rengeteg a nyitott pozíció. A börzére ki is települtek a jórészt német és osztrák hátterű élelmiszerláncok.

Ennél érdekesebb lehet, hogy a hadsereg, úgy tűnik, tényleg nyitva áll mindenki előtt. Sőt, ha valaki bemerészkedik, talán az ajtót is azonnal becsapják mögötte, nehogy véletlenül meggondolja magát. Addig szinte el sem akartak ereszteni a standtól, amíg nem töltöttük ki a semmilyen kötelezettséggel nem járó jelentkezési lapot. Jogi diplomával (szinte) azonnal tiszt lehet az emberből nagyjából nettó 230 ezres kezdő fizetéssel. De nyolc általánossal is többet kereshetnénk már a belépéskor, mint a szakképzett bérminimum. Semmi kétség: ha akarnánk, már holnap belevághatnánk a katonai karrierbe egy tíz hetes kiképzéssel, ahol – mint azt a börzeügyeletes tiszt lelkesen felvázolta – lőnénk és robbantanánk is.

A BKV még keres

Külön színpadi bemutatkozást tartott a BKV, amit szívdobogva vártunk. Régóta szembetűnő, hogy a közlekedési vállalat az összes létező reklámfelület kihasználásával, válogatott ígéretekkel és könyörgésekkel keres buszsofőröket. Lassan már az is elég lesz, ha biciklizni tudnak, a többit megtanítják nekik. Az állásbörze programfüzete azt sejtette, hogy most lehull a lepel. Az álláshirdetések mennyisége alapján valami olyan bejelentésre számítottunk, hogy a közeljövőben a főváros teljes lakosságát egy időben, kizárólag kék buszok bevetésével transzportálják a Marsra, hogy végre zavartalanul felújíthassák az összes villamosvonalat. Vagy legalább meghosszabbítják a 105-ös busz vonalát Lovasberényig.

De csak arról van szó, hogy öregszik a sofőrgárda, 47 év az átlagéletkor, és a metrófelújítás miatt sok pótlóbuszt is be kellett állítani. Az alacsonyabb kategóriájú jogosítvánnyal rendelkezőket kiképzik buszvezetésre, és ezért cserébe két éves elköteleződést kérnek. A toborzásnak annak ellenére sem szakadt vége, hogy tavaly június óta már nyolcszáz embert vettek fel.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.