Nagy Anikót kirúgták volna, ha nem áll fel önként

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Információk szerint Kásler Miklós és államtitkára között a viszony már hetekkel ezelőtt megromlott, ezért a miniszter többször is átnyúlt Nagy Anikó feje felett.

Továbbra is megy a találgatás arról, vajon mi az igazi oka annak, hogy kinevezése után nem sokkal miért adta be a felmondását Nagy Anikó, az egészségügyért felelős államtitkár. Nos, a szakember által megnevezett indok, miszerint gyermekgyógyászként szeretne tovább tevékenykedni, és visszatérne főigazgatóként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetbe, nem annyira hihető. Ugyanakkor a Népszava és a hvg.hu különböző forrásokból kiderítette, hogy a váratlan lemondás nem is volt annyira váratlan, ugyanis a miniszter és államtitkára között már hetek óta annyira megromlott a viszony, hogy szinte nem is beszéltek egymással. Sőt, augusztusban együtt állhattak a szőnyeg szélére, ugyanis Orbán Viktor kormányfő nem volt elégedett az egészségügyben zajló folyamatokkal.

Kettejük jó viszonya – Kásler kérte fel államtitkárnak Nagy Anikót – akkor romlott meg végképp, amikor a minisztériumi vezetők előrukkoltak a kiegészítő egészségbiztosítás bevezetésének tervével, ám a hvg.hu úgy tudja, ez nem ütötte meg az elvárt szintet. Nagy felmentését maga a miniszter is kezdeményezte a miniszterelnöknél, ám azt Orbán nem fogadta el, inkább lehetőséget biztosítottak arra, hogy az államtitkár kitalálja az okát annak, hogy feláll. Végül kedden adta be a felmondását Nagy Anikó a már idézett okra hivatkozva, ám arról nincs még hír, hogy a kormányfő elfogadta mindezt, azonban árulkodó tény, hogy az MTI mindezt már múlt időbe téve hozta le hírként.

Lemondott az egészségügyért felelős államtitkár - Magyar Hang

Lemondott egészségügyi államtitkári pozíciójáról Nagy Anikó kedden, megerősítve az ezzel kapcsolatos sajtóinformációkat az MTI-nek.

A Népszava úgy tudja, úgy hat héttel ezelőtt eszkalálódott a helyzet miniszter és államtitkár között, és Kásler innentől kezdve beosztottja feje felett átnyúlva intézkedett olyan ügyekben, ami az államtitkár döntési joga lett volna. Például a miniszter megváltoztatta Nagy korábbi döntését a Székely László szívsebész és a kardiológia intézet vitájában – miután az államtitkár tárgyalásos úton megoldotta azt, és a főorvos december végéig megoperálhatta volna a műtétre váró betegeit –, és személyesen tiltotta meg a főigazgatónak, hogy visszalépjen az azonnali hatályú fölmondástól. Mondjuk az Káslert egy pillanatra sem zavarta, hogy emiatt mintegy 100 beteg sorsa vált bizonytalanná.

De szintén villámdöntéssel, valamint az egészségügyért felelős államtitkár tudta nélkül került a hivatalos értesítőbe az a rendelkezés is, amely tanácsadó testületet delegált a még mindig főigazgató nélküli gyógyszerhatósághoz, de az egészségügyért felelős államtitkársághoz tartozó háttérintézményeket is „közvetlen és személyes” irányítása alá vonta. Sőt, a miniszter úgy tárgyalt az államtitkári poszt esetleges várományosaival – például Cserháti Péterrel, az Egészséges Budapest Program miniszteri megbízottjával –, hogy Nagy szabadságon volt, és még be sem nyújtotta a lemondását. Cserháti egyébként elutasította a felkérést.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.