A demokráciát tekintve a sor végén kullogunk

A demokráciát tekintve a sor végén kullogunk

Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a megbeszélésüket követõen tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2018. október 8-án (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár jelentősen romlott Magyarország demokratikus berendezkedése az illiberális állam megvalósításával, a lakosság mégis jobban bízik a jelenlegi kormányban, mint a tíz évvel ezelőtti Gyurcsány-kabinetben – olvasható a Financial Times cikkében, amelyben a Bertelsmann Alapítvány felmérését összegzik.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Unió 41 országában a demokrácia helyzetét vizsgáló jelentés rámutatott, Orbán Viktor kormányzása alatt jelentősen romlottak a demokratikus viszonyok. Hogy ennek ellenére nőtt a kormány elfogadottsága, az arra mutat a jelentés készítői szerint, hogy a magyar társadalom jelentős részében nem igazán rögzültek a demokratikus értékek.

Hazánk a ranglista utolsó előtti, 40. helyén áll – csakúgy mint 2014-ben –, mindössze Törökországot tudjuk megelőzni. Ennél sokkal nagyobb visszaesést mértek Lengyelország esetében, amely négy év alatt 29 helyet rontott, de még mindig előttünk áll, a lista 37. helyén.

A Visegrádi Négyek közül Csehország a két helyet rontva a 20., Szlovákia pedig ugyancsak két hellyel hátrább kerülve a 27. pozíciót foglalja el. Hogy egykori szocialista országként nem lehetetlen előretörni, azt a balti államok példája mutatja, amelyek közül Észtország és Litvánia éppen belefér az első tízbe, Lettország pedig a 11. a sorban.