Lázár minden 2020 után születettnek megtiltaná a dohányzást

Lázár minden 2020 után születettnek megtiltaná a dohányzást

Fotó: Facebook/Lázár János

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt fogom javasolni a miniszterelnöknek, hogy akik 2020 után születnek, Magyarországon ne vásárolhassanak dohányterméket – jelentette be csütörtökön Lázár János a Tobacco Hungary 2018 konferencián, Siófokon. Szerinte erre van szükség ahhoz, hogy Magyarország valóban füstmentes ország lehessen – írja az Index. Ha máshogy nem lehet elérni a tiltást, akkor az Alaptörvénybe is beleírná.

A Lázár által javasolt lépés értelmében mindenki más vásárolhatna, a 2020-as generáció viszont akkor sem, ha már elmúlt 18 éves. Szerinte a dohányzás nem alapvető emberi jog, sőt korlátozza a nemdohányzókat az egészséges élethez való alapvető jogukban, így tiltani lehet. A magyar kormánynak az kell célul kitűzni, hogy Magyarország teljesen füstmentes ország legyen.

Lázár János azt is javasolja, hogy továbbra is tiltsa kormány az e-cigarettákat és hasonló alternatív dohánytermékeket, mert ezekről nem tudni még biztosan, hogy milyen egészségügyi kockázatai lehetnek. Azt is szeretné, hogy az autóban ne lehessen rágyújtani. Valamint javasolja, hogy kapjanak több jogot a társasházak, hogy betiltsák a dohányzást. A trafikok számát is csökkentené, valamint egységes felügyeletet teremtene a dohánytermékeknek.

Lázár egyeztetni a munkaadókkal, hogy azok után a munkavállalók után, akik nem mennek el az állam által biztosított szűrővizsgálatokra, több járulékot fizessenek.

A volt miniszter megveregette a saját vállát, dicsérte a dohánytermékek kis- és nagykereskedelmének átszabását, amelyben ugye aktív szerepet vállalt.

Lázár arról is beszélt, hogy szerinte egyeztetni kell a munkaadókkal arról, hogy azok után a munkavállalók után, akik nem mennek el az állam által biztosított szűrővizsgálatokra, több járulékot fizessenek.

Hozzátette, hogy tudja, a javaslatait politikai és gazdasági okokból is kritizálni fogják. A gazdasági ok az, hogy a tiltás végső soron a sokaknak munkát adó dohányipar végét jelenti, de erre azt mondta, hogy a javaslatai elég átállási időt biztosítanak mindenkinek, aki most dohánytermesztéssel, gyártással vagy kereskedelemmel foglalkozik. A politikai kritika pedig az lesz, hogy az állam nem tilthatja az egyén szabadságát akár az önpusztításra is, de véleménye szerint ezt mások jogainak védelme érdekében igenis megteheti az állam.

A kormány nem foglalkozott a 2020 január 1-je után születőkre vonatkozó dohányvásárlási tilalom kérdésével, mivel Lázár János  ilyen javaslatot egyelőre nem tett le hivatalosan a kabinet asztalára – válaszolta a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI megkeresésére.

Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter számára az áprilisi országgyűlési választások után már nem jutott hely a kormányban. Lázár áprilisban bejelentette, hogy befejezi politikai pályafutását, ám Orbán Viktor néhány nappal megelőzte, és bejelentette, hogy átalakítja a Miniszterelnökséget.

Lázár János így sem maradt munka nélkül – írta augusztusban a HVG -: a Hivatalos Értesítő szerint Orbán Viktor miniszterelnöki biztossá nevezte ki. A hirdetmény szerint a miniszterelnöki biztos tevékenysége a nemdohányzók fokozottabb védelme érdekében szükséges átfogó kormányzati teendők – és ezzel összefüggésben a dohánypiac szabályozására irányuló kormányzati feladatok – előkészítésére, összehangolására irányul. Lázár a munkáért nem kap külön díjazást, csak egy egyfős titkárságot. A rendelet augusztus 15-én lépett hatályba, ez alapján Lázár feladata:

  • a nemdohányzók védelmével kapcsolatos rövid és középtávú kormányzati stratégia összehangolása,
  • a dohányzókkal és az új dohánytermékekkel kapcsolatos kormányzati állásfoglalások kialakítása,
  • és az egységes dohánypiaci felügyelet létrehozására vonatkozó kormányzati koncepció megalkotása.

Furcsa ez a mostani szigor Lázártól, hiszen emlékezetes, a trafiktörvénnyel sikerült a magyarországi dohánykereskedelem átalakítását úgy véghezvinniük, hogy azzal különösen jól járjon Lázár János barátja, Sánta János.

Annak idején a Népszabadság írta meg, hogy Lázár János államtitkár a törvény 2013-as beterjesztője és Sánta János, a Continental Dohányipari Zrt. vezetője együttműködött a trafiktörvény kialakításában. Az Európai Bizottságnak megküldött tervezet egy Sánta János nevű felhasználó gépén készült.

Később Lázár János elismerte, a Continental vezetőjének valóban volt szerepe a törvény elfogadásában. Sánta Jánosról azt mondta Lázár, tíz éve ismeri őt, és ugyanennyi ideje kéri ki a véleményét – emlékeztetett az augusztusi kinevezéskor a Zoom.

A Sánta gépén megírt trafiktörvény előnyös helyzetbe hozta Sántát: bárminemű versenyeztetés nélkül, alacsony koncessziós díjért cserébe került a dohány nagykereskedelmi monopólium Sánta Tabán Trafikjához és a vele szövetkező BAT nevű dohánymultihoz húsz évre.

Az államtól kapott ajándék, a trafikellátás monopóliuma tavaly 3,4 milliárd forintot hozott: Sánta János érdekeltsége és a BAT cége ennyi osztalékot vehetett ki az Országos Dohányboltellátó Kft.-ből. – írta idén májusban a 24.hu.

A Continental Dohányipari Zrt., a Tabán Trafik Zrt. és a Ventas Coffee Hungary Kft. alkotta csoportban érdekelt Sánta János 2016-ban bekerült a Napi.hu milliárdos toplistájára, 7,2 milliárd forint becsült vagyonnal a 98. helyre. Az idei listán – egyéves kihagyás után – megint felkúszott a leggazdagabbak közé, de már 8,8 milliárd forintra becsülték a vagyonát azzal, hogy az üzletember „vagyonának meghatározó forrása az állami dohánykereskedelem, amelynek egyik kizárólagos letéteményese”.