Súlyos megszorítások a Semmelweis Egyetemen

Súlyos megszorítások a Semmelweis Egyetemen

A Semmelweis Egyetem (SE) Elméleti Orvostudományi Központja (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megtiltotta az év végi jutalom kifizetését és a csekély értékű ajándékutalvány adományozását Szász Károly, a Semmelweis Egyetem kancellárja – derül ki abból az október 18.-i keltezésű kancellári utasításból, amelyet az orvosi egyetem weboldalán is közzétettek. A dokumentum szerint a lépést a gazdaságos és hatékony működés elősegítése érdekében hozta meg Szász Károly.

A kancellári döntés súlyos érvágás a SE szakdolgozóinak: a korábbi gyakorlat szerint a jutalom, illetve a csekély értékű ajándékutalvány évente több tízezer forintot tett ki azoknak, akik bruttó 250 ezer forintnál kevesebb munkabért kapnak.

A mostani megszorítás nem előzmény nélküli: a Semmelweis Egyetem a felsőoktatásban példátlan módon, szeptember végéig elfogadott költségvetés nélkül működött. Lapunk információi szerint mindennek hátterében hatalmi harc húzódik. A nyáron Merkely Bélát nevezték ki rektornak, akinek nem tetszik Szász azon törekvése, hogy az orvosigazgatóktól a kórházak gazdasági igazgatóinak adna át bizonyos jogköröket.

Klórgázmérgezés történt a Semmelweis Egyetem újszülött intenzív osztályán - Magyar Hang

Információink szerint az ott ápolt koraszülöttek és az ott dolgozók, valamint a hozzátartozók közül többen is közvetlen veszélynek voltak kitéve.

Nemcsak a SE-n, az ELTE-n is áll a bál: az Index arról számolt be, hogy az ország legnagyobb egyetemének kancellárja, Scheuer Gyula szintén október 18-án adta ki utasítást, amely szerint a Természettudományi Kart (TTK), a Bölcsészettudományi Kart (BTK), a Társadalomtudományi Kart (TÁTK) és az ELTE-hez 2017-ben csatlakozott szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központot komoly megszorítások érintik. A kancellár által kiadott dokumentum ezt a lépést „egyes karok költségvetési hiányára" és a 2019. évi költségvetés várható alakulására tekintettel rendelte el.

A karokon: bér- és létszámstopot rendelnek el, semmilyen, mérlegelési jogkörbe tartozó juttatás kifizetését nem engedélyeznek, kancellári egyetértéshez kötik az újabb óraadói megbízásokat és csak az alapfeladat ellátásához nélkülözhetetlen, nem halasztható dologi kiadásokat engedélyezik.

A fokozott takarékosság jegyében a gazdasági főigazgató egyedi engedélyéhez kötik a hatvan napnál hosszabb időre szóló vagy a nettó 500 ezer forintot meghaladó egyedi értékű beszerzéseket, valamint leállítják a bútor- és irodaszer-igényléseket. A három kar részére 546 millió forint kigazdálkodandó összeget határoz meg a kancellár, de a szöveg szerint ha ezt megtakarítják, akkor sem jelenti azt, hogy eljönne az egyensúly.