Gyanúsított lett az önkormányzati pénzből otthonra bojlert vásárló expolgármester

Gyanúsított lett az önkormányzati pénzből otthonra bojlert vásárló expolgármester

Annyi szennyvíz folyt ki, hogy korcsolyázni lehetett rajta (Fotó: magánarchívum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha a közigazgatási bíróság már egy éve jogerősen megfosztotta tisztségétől a Hajdú-Bihar megyei Álmosd fideszes polgármesterét, az ezzel párhuzamosan indult büntetőeljárásban még a nyomozás sem zárult le. Több mint két év kellett ahhoz, hogy lefoglalják Köteles István volt polgármester otthonából az önkormányzat pénzén vásárolt televíziót, turmixgépet, blu-ray lejátszót. A bojlert például ki kellett előbb bontani, mert mostanáig beépítve működött – tudta meg a Magyar Hang.

A közigazgatási és munkaügyi bíróság az önkormányzat számára okozott súlyos és sorozatos vagyoni károkozás miatt szüntette meg Köteles István tisztségét. A volt polgármester nemcsak berendezte az otthonát az önkormányzat pénzéből vásárolt műszaki cikkekkel, de leszámlázott nyolc olyan rendezvényt is, amelyet valójában sohasem tartottak meg. Köztük olyanokat – például a Független Magyarország napját –, amelyeknek nincsenek hagyományai. Ennél nagyobb baj – derült ki a bíróságon –, hogy ezekről az 1600 lelkes faluban az intézményvezetők, az egyházak vezetői és a képviselők sem tudtak, és a polgármester utólag készíttetett hozzájuk néhány plakátot. Ráadásul az év végén 300 ezer forintos jutalmat is felvett – testületi felhatalmazás nélkül. Ezek után a fideszes képviselők alkalmi szövetségre léptek az ellenzékiekkel, hogy megszabaduljanak Kötelestől, akinek kezét időközben Tasó László korábbi államtitkár, a térség erős fideszes embere is elengedte. Fegyelmi vizsgálatot követően, végül több mint egy év után húzta ki a bíróság Köteles alól a polgármesteri széket.

Megtörte a hallgatást az álmosdi expolgármester

Álmosd - Még mindig Köteles István otthonában működik a bojler, amelyet közpénzből vásárolt Álmosd felfüggesztett polgármestere. A fideszes politikust a hónap elején a közigazgatási és munkaügyi bíróság leváltotta a tisztségéről, a döntés azonban nem jogerős, fellebbezett. A Hajdú-bihari Napló az ügy tavaly tavaszi kirobbanása óta igyekszik szóra bírni a faluvezetőt, aki eddig mindig elhárította a nyilatkozatot, de szerdán otthonában interjút adott lapunknak.

Ezzel párhuzamosan büntetőeljárás is indult az ügyben még 2016-ban. Lapunk most megtudta: az ügynek már gyanúsítottja lett Köteles sikkasztás, költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt. A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség kérdésünkre azt is közölte: a volt polgármestert háromszor hallgatták ki, előbb tanúként, kétszer pedig gyanúsítottként. A terhére rótt kár értéke közel 5 millió forint. A nyomozás lezárásában azonban egyelőre nem szorítja az idő a rendőrséget és az ügyészséget. Az új büntetőeljárásról szóló törvény értelmében még egy évig nyomozhatnak, ám meg nem erősített információink szerint ennél hamarabb várhatók fejlemények az ügyben.

Köteles István egyébként az eljárás ellenére elindult a leváltása után kiírt időközi polgármester-választáson. A helyiektől azonban erős üzenetet kapott: mindössze 22-en szavaztak rá. Természetesen kerestük őt, hogy elmondhassa az álláspontját, a fentiekkel kapcsolatban, de elzárkózott a nyilatkozattól.

Közpénzzel tömte felesége cégét a demecseri polgármester - Magyar Hang

Alaposan túlárazott szórólapok, levágott, majd eltűnt disznók, furcsa közétkeztetési beszerzések Váradi László és családja körül.

Köteles nevéhez nemcsak az említett visszás ügyek kötődnek. Noha a helyi szennyvíztelep beruházását még elődjétől örökölte, azt az ő első ciklusa idején adták át 2011-ben. A létesítménnyel súlyos problémák vannak azóta is. Az állapotfelméréssel megbízott független szakértő szerint a rendszer teljesen eldugult az iszaptól, mivel azt rosszul üzemeltették. Az elképesztő helyzet miatt előfordult, hogy egy tűzoltótömlőn keresztül nyomták ki a tisztítatlan szennyvizet a szűrőmezőre. Egyébként a nyilvánosság elől titkolt jelentés szerint csak a telep megtisztítása és a károk javítása többe kerülne a 470 millió forintos építési költségnél is.

[caption id="attachment_10149" align="aligncenter" width="1000"]

Balra Köteles István (Fotó: Álmosd.hu)[/caption]

A szennyvíztisztító máig a környezetet szennyezve működik. Előfordult, hogy a dugulás miatt a szomszédos erdőbe ömlött a kifolyt szennyvíz. Amikor megfagyott, azon korcsolyázni lehetett. Tavaly az azóta megszűnt Magyar Nemzetben megírtuk, hogy a próbaüzemen megbukott telepnek máig nincs üzemeltetési engedélye, az üzemeltető, a Bakondi György miniszterelnöki megbízott fia által igazgatott Tiszamenti Regionális Vízművek (TRV) papíroztatott egy ideiglenes engedélyt a katasztrófavédelemmel. Ezzel azonban nem oldódott meg semmi – támasztja alá a TRV idei beszámolója: amely szerint máig „nem megfelelő hatékonyságú a tisztítás” a telepen. Jobb híján barkácsmegoldással kísérleteznek: télen tárolják a szennyvizet, és csak nyáron engedik ki. Ám – derül ki – ez is csak arra elég, hogy reménykedjenek, így nem szennyezik a talajt. Mindenesetre a csapadék mennyisége erősen befolyásolja a szennyezés mértékét, emiatt folyamatosan ingadozik a talajvíz minősége. Idén decemberben lejár az ideiglenes üzemeltetési engedély. Az új polgármester, a független Tóth Sándor lapunk érdeklődésére csak annyit mondott: nincs információjuk arról, meghosszabbítják-e.

A TRV és önkormányzat is szeretné működőképessé tenni a szennyvíztisztítót. Ezt egy újabb biológiai előtisztítóval, a legolcsóbban 110 millió forintból lehetne kihozni. Állami segítség nélkül azonban esélye sincs a falunak megépíteni. Noha kilincseltek a kormánynál, azt a tájékoztatást kapták, hogy előbb a Belügyminisztériummal kell megállapodniuk, onnan azonban egyelőre nem kaptak választ.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 25. számában jelent meg, 2018. október 31-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És, hogy miről olvashat még a 25. számban? Itt megnézheti!