Kormányinfó: Idén már nem lesz Erzsébet-utalvány

Kormányinfó: Idén már nem lesz Erzsébet-utalvány

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. november 28-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az állandó témát adó Gruevszki-ügy, a Honvédkórházban bezárt koraszülött intenzív osztály és a karácsony is téma volt a kormányinfón.

Gulyás Gergelyt kérdezték arról az ellenzéki kezdeményezésről, hogy december 24-e legyen szünnap, ám úgy tűnik, hogy ez egyelőre nem fog megtörténni. Ezt azzal magyarázta, hogy a magyar gazdaság számára minden egyes munkaszüneti nap kiesést jelent, ráadásul nemrég döntött a parlament arról, hogy Nagypénteken ne kelljen dolgozni. Ezekre alapozva „megértést kért” a további követelésekkel szemben.

Karácsony kapcsán kiderült az is, hogy idén már – miként arra számítani lehetett – nem kapnak Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok. Gulyás Gergely magyarázata szerint, ha a gazdaság teljesítőképessége lehetővé teszi, akkor ad az állam ilyen plusz juttatást, de idén ez már megtörtént Húsvét előtt.

A minisztert kérdezték arról is, hogy a Honvédkórházban december közepén bezár koraszülött intenzív osztály. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a kormány elvárása az egészségügyi államtitkárság irányába, hogy az ellátást mindenhol magas színvonalon kell biztosítani. Hogy ezt hol, és milyen formában oldják meg, az az Emberi Erőforrások Minisztériumára tartozik.

Bezár a Honvédkórház koraszülött intenzív osztálya – Nem mondott igazat a HM? - Magyar Hang

Orvoshiány miatt december közepén bezár a Honvédkórház korszülött ellátásban kulcsfontosságú osztálya, a Perinatális Intenzív Centrum - adta hírül a Hvg.hu. A honvédelmi tárca lapunknak korábban tagadta, hogy bármi gond lenne.

Gurevszkiről megint

Semmi közünk ahhoz nem volt, hogy a volt macedón miniszterelnök a saját hazáját elhagyta – így kommentálta Gulyás Gergely a német sajtóban ezzel kapcsolatban megjelent híreket. Sőt, azt is hozzátette, hogy a Németországban rólunk megjelent információk általában valótlanok, azok „90 százaléka hazugság”. Azt viszont már nem tudta megmondani, hogy Nikola Gruevszki vajon Magyarországon van-e még, merthogy a miniszternek „ezzel kapcsolatban napi jelentést senki sem tesz”. A hazájában korrupció miatt elítélt volt kormányfő egyébként a magyar államtól nem kap védelmet, nem követik, a törvényben a menekültek számára biztosított ellátás jár neki.

Magyar diplomaták szöktethették ki Gruevszkit Macedóniából – Magyar Hang

Német sajtóértesülések szerint Macedóniából is a magyar diplomácia segítségével jutott ki Nikola Gruevszki. A börtönbüntetésre ítélt korábbi macedón miniszterelnök szökéséről a német közszolgálati Deutsche Welle (DW) közölt újabb részleteket.

Meghátrálnak?

A kormányinfón téma volt a Munka törvénykönyvének tervezett módosítása is: Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a jelenleg hatályos időkereteket csak az alkalmazott egyetértésével lehetne meghosszabbítani, a kormány szerint ezt a jogszabályok biztosítják. Mint ismert, a Kósa Lajos és Szathmáry Kristóf által kezdeményezett módosítás értelmében a jelenlegi 250 óráról 400 órára növelnék az egy évben elrendelhető túlórák számát, illetve a jelenlegi egy év helyett három évre terjesztenék ki a felhasznált és fel nem használt munkaórák beosztására vonatkozó munkaidőkeret kialakítását.

Rabszolgatörvény: enged a kormány a szakszervezeteknek? - Magyar Hang

Az Audi Hungaria Független Szakszervezet is tiltakozik a Munka törvénykönyvének módosítása ellen, amely szerint az éves túlóra keret a mostani 250-ről 400 órára növekedne, míg a túlmunka elszámolására rendelkezésre álló idő egy évről három évre ugrana. Szijjártó Péter korábbi közlése szerint a német cégek igényeit tartják szem előtt.