Megnyitotta kapuit a Wizz Air pilótaképzője

Megnyitotta kapuit a Wizz Air pilótaképzője

Full flight szimulátor a Wizz Air budapesti képzőközpontjában. (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc millió eurós, azaz közel 9,7 milliárd forintos beruházással létrehozta saját képzőközpontját a Wizz Air. Évente háromszáz pilóta oktatására nyílik lehetőség. 

A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtértől néhány kilométernyire, az Üllői út végén felhúzott csarnokban a pilóták képzésére szolgáló két mozgó, úgynevezett full flight szimulátort helyeztek üzembe, amelyen a légitársaság által használt Airbus A320-as típuscsalád vezetését lehet elsajátítani. Az utaskísérők pedig egy gyakorlatozásra épített, valósághű repülőgéptörzsben (mockup) sajátíthatják el a mentési folyamatokat, illetve a tűzesetek kezelését.

Mint azt Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója a Magyar Hangnak elmondta, a képzési központ létrehozásával nem a pilótaképzési piacra akarnak belépni, hanem saját szakemberszükségletüket kívánják megoldani.

A folyamatos flottabővítés miatt évente 300 új pilótára és félezer légiutas-kísérőre van szükségünk

– fejtette ki a cég vezére, megjegyezve: a beruházáshoz semmilyen állami segítséget nem vettek igénybe.

A jelenleg 1200 pilótát és 2500 utaskísérőt foglalkoztató Wizzair Európa leggyorsabban növekvő légitársaságának számít. A cég csak idén 130 útvonalat nyitott, 25 új gépet helyez üzembe, valamint ezernél is több embert vett fel. Jövőre is hasonló növekedési terveik vannak.

A Váradi által rendre de facto magyar nemzeti légitársaságnak nevezett, ám a londoni tőzsdén bejegyzett cég 2,6 milliárd dollár befektetést hajtott végre 2018-ban, az idei évre prognosztizált utasforgalom-növekedés 20 százalékos. Szintén beszédes adat, hogy 2025-ig összesen 184 darab Airbus A321neo-ra van megrendelésük, ezzel a légitársaság a típus legnagyobb megrendelője.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.