Tűzoltás: a vis major keret terhére fizetnek jutalmat a Semmelweis Egyetemen

Tűzoltás: a vis major keret terhére fizetnek jutalmat a Semmelweis Egyetemen

A Semmelweis Egyetem (SE) Elméleti Orvostudományi Központja (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vésztartalékból, vagyis a vis major keretből fizet jutalmat a dolgozóinak a Semmelweis Egyetem. A döntés tűzoltásnak is tekinthető, hiszen a munkavállalók több mint fele havi kétszázezer forintnál is kevesebbet visz haza. A jutalmak kifizetését korábban megtiltotta Szász Károly, az orovosi egyetem kancellárja. 

Bár korábban megtiltotta az év végi jutalom kifizetését és a csekély értékű ajándékutalvány adományozását a munkavállalók felé Szász Károly, a Semmelweis Egyetem (SE) kancellárja, mára kiderült: hatásos volt a munkavállalói érdekképviseletek tiltakozása. A Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség (SÉSZ) és a Közalkalmazotti Tanács (KAT) arról tájékoztatta az alkalmazottakat, az egyetemi konzisztótium és a szenátus a napkban határozatot hoztak arról, hogy még az idén átvehetőek lesznek az ajándékutalványok.

A lapunk birtokába került tájékoztatás szerint 41 400 forint értékű utalványra jogosultak a bruttó 312 ezer forint, vagy annál kevesebb alapbérrel rendelkezők. Ez az egyetemi munkavállalók több mint felét érinti. A szükséges összeg fedezete a költségvetésben lévő vis major keret, és az egyetemi dolgozók által fel nem használt SZÉP kártya összegek 2018. évi visszautalásából rendelkezésre álló forrás.

Az egyetem dolgozóinak eljuttatott tájékoztatás szerint idén nem lesznek kiválósági jutalmak, amit az érdekképviseletek tudomásul vesznek. Megjegyezték továbbá, hogy az érdekképviseletek sikerében az is szerepet játszott, hogy az egyetem rektora személyesen is kiemelten és fontos kérdésként kezelte az ügyet.

Október 31-én lapunk elsőként számolt be arról, hogy súlyos megszorítások jönnek a Semmelweis Egyetemen. Mint megírtuk, Szász Károly, az egyetem kancellárja egy október 18.-i keltezésű utasításban tiltotta meg a jutalmak kifizetését a „gazdaságos és hatékony működés elősegítése érdekében”. A kancellári döntés súlyos érvágást jelentett volna a SE szakdolgozóinak, akik közül sokan bruttó 250 ezer forintnál kevesebb munkabért kapnak.

Megírtuk azt is: Semmelweis Egyetem a felsőoktatásban példátlan módon, szeptember végéig elfogadott költségvetés nélkül működött. Lapunk információi szerint mindennek hátterében hatalmi harc húzódik. A nyáron Merkely Bélát nevezték ki rektornak, akinek nem tetszik Szász azon törekvése, hogy az orvosigazgatóktól a kórházak gazdasági igazgatóinak adna át bizonyos jogköröket.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.