Drágán pislákolnak Tiborcz lámpái, sehol az ígért megtakarítás

Drágán pislákolnak Tiborcz lámpái, sehol az ígért megtakarítás

Tiborcz István és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hódmezővásárhelyen nem csökkent úgy a közterületi lámpák villanyszámlája, ahogyan azt a kormányfő vejéhez köthető cég ígérte. Siófokon sem értek el nagy megtakarítást – írja a Népszava.

Az önkormányzatok annak idején azért vágtak bele a közvilágítási fejlesztésekbe, mert ehhez jelentős uniós támogatáshoz lehetett jutni, továbbá azért, mert indoklásuk szerint komoly megtakarítást vártak attól, hogy újakra cserélték az utcák, terek lámpáit.

A Népszava arról értesült, hogy nem mindenütt csökkent úgy a villanyszámla, ahogyan azt remélték, sőt. Így történt ez Siófokon és Hódmezővásárhelyen is, ahol az Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz kötődött Elios Innovatív Zrt. – illetve jogelődje, az ES-Holding – cserélte a lámpákat. Hódmezővásárhely esete azért is érdekes, mert ez volt a kiindulópontja, afféle mintaprojektje – az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint súlyos szabálytalanságok közepette lebonyolított – Eliosos pályázatoknak.

A felderítetlen Elios-ügy | Magyar Hang

Mintha Polt Péter igyekezne kissé elhatárolódni a nyomozást megszüntető döntéstől. A Közbeszerzési Hatóság elnöke pedig bagatellizálná az ügyet.

Siófokon 2012-ben – amikor még december végéig a régi lámpák világítottak – 101,8 millió forintot költött a közterületi fényforrások villanyszámlájára. 2017-ben pedig 66,1 milliót. Ez 35 százalékos csökkenés, csakhogy ugyanebben az időszakban az áram ára 38 százalékkal esett vissza.

Hódmezővásárhelyen, ahol a második fejlesztési projektnek köszönhetően – 2012-ben adták át az új lámpákat, úgy számoltak, évi 44 milliót spórolhat a város. A felújítások előtt, 2011-ben 48 milliót költöttek közvilágításra. A LED-lámpáknak köszönhetően több mint 20 százalékkal kisebb lett az áramfogyasztás, ám a várt nagy spórolás így is elmaradt. A város 2012-ben 55 milliót, 2013-ban pedig 50 millió forintot fizetett a közvilágítás után. (Arra, hogy az áramfogyasztás-csökkenés ellenére miért lett mégis nagyobb a számla, magyarázat lehet az: abban az időszakban nőtt az energia ára.) Akkor sem lett volna sikertörténet a fejlesztés, ha az áram nem drágul: a 20 százalékos energiafogyasztás-csökkenés bizonyosan nem hozta volna az ígért 25 százalékos rezsimegtakarítást.

Brüsszelben nincs lezárva az Elios-ügy | Magyar Hang

A Bizottság döntésénél figyelembe fogják venni az OLAF nyomozását és segítséget fog nyújtani az Európai Ügyészség is.

Nem csak Siófokon és Hódmezővásárhelyen maradt el a remélt rezsicsökkenés a lámpacsere után. Korábban a Direkt36 írta meg, hogy Keszthelyen sem jöttek be a cég által ígért megtakarítások. A keszthelyi világítás felújításhoz az uniós források elnyeréséhez szükséges energetikai tanulmányban az szerepelt, hogy az új lámpákkal közel felére apad a város villanyszámlája, és nagyjából ugyanennyivel csökkennek a karbantartási költségek, de ezt nem tudták teljesíteni.

Mint ismert, az OLAF 35 Elios-közvilágítási tendernél talált szabálytalanságokat, 17 esetben pedig komoly összefonódásokra bukkant a kiíró önkormányzatok, a tendert lebonyolító tanácsadó cégek és a nyertes ajánlattevő között. Bár az ügyészi felügyelet alatt eljáró rendőrség végül bűncselekmény megállapítása nélkül zárta le a nyomozást. Az OLAF javaslatára jelenleg az Európai Bizottság dönt arról, visszakéri-e Magyarországtól az érintett közvilágítási felújításokra adott összesen 13,5 milliárd forintot.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.