A közmédia székházánál ment a tüntetés, volt petárda és könnygáz, hétfőn újabb demonstráció jöhet

A közmédia székházánál ment a tüntetés, volt petárda és könnygáz, hétfőn újabb demonstráció jöhet

Tüntetők és rendőrök az MTVA székháza előtt 2018. december 16-án (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Boldog karácsonyt, Miniszterelnök Úr! címmel hirdettek tüntetést vasárnap délutánra Budapestre, hogy tiltakozzanak a „rabszolgatörvény” és a különbíróságok ellen.
– A tüntetésen több ezren voltak, nagy részük a beszédek után elindult a Margit híd felé. A közmédia a cél.
– A jobbikosok megérkeztek a közmédia épületéhez, és nem sokkal 21 óra előtt az Óbudán átvonuló tömeg is csatlakozott hozzájuk. Helyszíni tudósítóink szerint több ezerre hízott a tömeg az MTVA székházánál.
– Az ellenzéki képviselők bemehettek a köztévébe, ahol tárgyalhatnak. De úgy néz ki, sok mindent nem fognak tudni elérni.
– A köztévénél ugyan patthelyzet van a tüntetők és rendőrök között, ám feszült a hangulat
– Az MTVA-ba bejutó képviselők kijöttek a tömeghez, arra kérték a tömeget, ne dobálja a rendőröket; ők maguk mindent megpróbálnak azért, hogy valahol beolvassák a petíciójuk.
– Óbudán több helyen is hallani a rendőrségi autók szirénáit.
– Az M1 23 órás híradójában minderről egyetlen szó sem esett. (Az utána következő angol nyelvű hírblokkban viszont ezzel kezdtek.) A tömeg pár száz főre fogyott.
– Az ellenzékiekkel egyezkedő jobbikos országgyűlési képviselő, Stummer János – információk szerint –, hogy nyomatékot adjon a hangjuknak, megnyomta a tűzjelzőt a közmédia székházában.
– „Nem hagyott más lehetőséget az MTVA: mi maradunk, holnapra pedig újabb tüntetést szervezünk. Részletek hamarosan” – írta Hadházy Ákos Facebook-bejegyzésében. A tömeg éjfél körül tulajdonképpen elhagyta a köztévé székházának előterét.

Részletek a cikkben!

Legutóbbi élő videónk:

Magyar Hang – A Túlélő Magazin

Magyar Hang - A Túlélő Magazin was live.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség „Tiltakozunk a rabszolgatörvény ellen!” feliratú molinója mögött vonultak a tüntetők a Hősök terétől az Alkotmány utcába.

– Kis célokat kell kitűzni először, az első az, hogy eltöröljék a rabszolgatörvényt – mondta a tömegben vonuló Sneider Tamás, a Jobbik elnöke kollégánknak. Arról is beszélt, hogy szeretnének még egy rendkívüli parlamenti ülésnapot összehívatni idén.

„Nálunk nem lesz rabszolgatartás”

– Vegyétek tudomásul, akik ezt a szégyent megszavaztátok, hogy nálunk nem lesz rabszolgatartás. Sztrájkolni fogunk – mondta a Magyar Szakszervezeti Szövetség nevében felszólaló Székely Tamás, aki a vegyipari dolgozók szakszervezetének elnöke. – Elég volt, van házi feladat is, szakszervezetet kell szervezni., csatlakozni kell, többen erősebbek vagyunk.

„Durvább szerekkel is dolgoznak a vegyészek, mint amit itt fújogatnak” –mondta és felmutatott egy gázmaszkot. – Mi nem vagyunk Soros-bérencek, mi dolgozók vagyunk, nem úgy mint a gyárat belülről soha nem látott, urizáló képviselők”

Szepesházi Péter lemondott bíró volt a következő felszólaló, aki a közigazgatási bíróságokról beszélt. „Lehetne pozitív célokra használni, de ez erősen kétséges nálunk” – mondta.

Tudósítónk szerint nagyon sokan vannak, sok ezren, biztosan többen, mint eddig a héten bármikor.

„Felnőttünk”

Majd az ellenzéki női politikusok léptek a színpadra.

Meg kell mutatni ennek a kormánynak, elegen vagyunk, többen, mint a kormánytámogatók – mondta Bősz Anett, a Liberálisok országgyűlési képviselője..

– Üzenem Kövér Lászlónak, hogy felnőttünk – mondta Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP parlamenti képviselője, utalva a házelnök korábbi szavaira.

Egy embert kivezettek a rendőrök, aki megpróbált átmászni a színpad előtti kordonon. Tárkányi Péter szerint egy provokátor volt.

Ez az ember kizárólag az erőből ért, nem az erőszakból, az csak táplálja – mondta Demeter Márta, az LMP társelnöke. Szerinte látszik, hogy ez a rezsim sokkal gyengébb, mint amilyennek látszik.

Beer Miklós üzenete

Lukácsi Katalin aktivista Beer Miklós püspök üzenetét olvasta fel. „Aggodalom és szomorúság van a szívemben és ezzel nem vagyok egyedül. Tisztelem bennetek ezt az elszántságot, amellyel a hideg idő ellenére is kiálltok magatokért” – írta a püspök, aki azt kérte, hogy ne alkalmazzanak erőszakot és vigyázzanak méltóságukra. Szerinte Jézus is azt üzenné, hogy „álljatok ki békésen az igazatokért. Villantsunk fel mécseseket, amelyek ha együtt égnek, a ragyogását nem lehet elrejteni. Az erőszak helyett emeljük fel szívünket” – zárta üzenetét.

Lukácsi Katalin

Beer Miklós püspök úr üzenete ❤️ Kedves Felebarátaim, tisztelt tiltakozó Embertársaim! Nem csupán egyházi vezetőként, lelkipásztorként, hanem embertársatokként szólok hozzátok. Aggodalom,...

Szabó Tímea (Párbeszéd) úgy kezdte felszólalását, hogy felmutatta azt a sípot, amellyel szerdán belefütyült Orbán Viktor arcába. „Meg kellett tennem, mert az a miniszterelnök nem érdemel mást, aki elárulja a népét” – mondta. – Mi nem a szánkók, hanem az emberek pártján állunk és addig leszünk itt, amíg a kormány vissza nem vonja ezt az aljas törvényt – mondta. – Elég volt a megosztottságból! – mondta, a tömeg pedig azt kezdte skandálni, hogy „Sztrájkot!”.

Tüntetés az Alkotmány utcában Budapesten 2018. december 16-án (Fotó: Magyar Hang)

– Büszke vagyok azokra a nőkre, akikkel összeálltunk, hogy elmondjuk, az egész országnak össze kell kapaszkodni, hogy vége legyen az elnyomásnak – mondta Szél Bernadett független országgyűlési képviselő. – Mit gondolnak ezek az emberek, hogy mindennap bekapjuk a félelempirulát a köztévéből? Nem, itt vagyunk az utcán és tünetünk.

– Azért vagyok itt, mert szeretem a népem! Azért vagyok itt, mert a népemre támadt a saját  kormánya – kezdte Varga-Damm Andrea (Jobbik). Majd Orbán Viktortól idézve azt mondta, hogy „mi hiszünk a szeretet és az összefogás erejében”.

Vadai Ágnes (DK) azt mondta, hogy minden alkalommal, amikor a házelnök büntet, egyre erősebbek lesznek. „Bármennyire büntet, kifizetjük” – hangsúlyozta, ahogyan azt is, hogy „elég volt”.

„Üssünk oda, ahol a legjobban fáj”

– Jogtalanul állították elő társainkat és tartották bent őket napokig – mondta Nagy Klára, a Hallgató Szakszervezet alapító tagja. – A dolgozók és a diákok ügye egy és ugyanaz – fogalmazott. Hozzátette: magunkra maradtunk, meg kell szerveznünk magunkat, létrehozva az ellenállás országos hálózatát. „Szervezzünk sztrájkot, üssünk oda, ahol a legjobban fáj” – mondta.

Utolsó felszólalóként Donáth Anna, a Momentum Mozgalom alelnöke lépett színpadra. Őt elvitték csütörtökön a rendőrök. – Most 55 ember ül valahol – mondta – engem nem azért vittek el, mert politikus vagyok, egy tüntető lány voltam. Nem félünk tőlük. Elegünk van abból, hogy ez a rendszer mindenünket el akarja venni.

– Követeljük a rabszolgatörvény azonnali eltörlését, a rendőri túlórák csökkentését, a fideszes bíróságok megszüntetését, az igazságszolgáltatás függetlenségét, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, a közmédia függetlenségét! Azt hiszik, hogy megunjuk és hazamegyünk? Hát, nem! – mondta. „Egyedül halkak és gyengék, de közösségben erősek vagyunk. Legyetek hangosak és dühösek, mert jogotok van hozzá” – fogalmazott.

Hátrafelé több füstbombát is meggyújtottak. Zúgott a „Mocskos Fidesz!”

A közmédiához mentek

A tüntetésnek hivatalosan vége lett, de az emberek nem indultak el haza, hanem bementek a Kossuth térre. A tömeg egy része pedig elindult a Margít hídhoz, talán az MTVA Kunigunda úti székháza a cél. Hét óra előtt el is értek a hídhoz, a tömeg eleje negyed nyolcra átért Budára.

Magyar Hang – A Túlélő Magazin

Így vonultak a tüntetők Óbudán át a köztévé székházához - 20 óra után a Flórián térnél, az ókori római Aquincum egykori légiótáboránál.

Donáth Anna, a Momentum alelnöke azt mondta a Hvg.hu-nak, hogy azt akarják, hogy a közmédiában olvassák be a követeléseiket. Hozzátette, hogy Hadházy Ákos és Szél Bernadett képviselőket be kell engedniük. Közben rendőri erősítéseket indítottak Budára.

Fél nyolcra felállt a rendőrsorfal az MTVA székháza előtt, de a tüntetők még nem értek oda. Háromnegyed nyolc előtt már legalább 200 rohamrendőr állt a székház előtt, de folyamatosan érkezik az utánpótlás. Mindegyik rendőrnél van sisak és könnygázspré is.

Rendőrök az MTVA székháza előtt 2018. december 16-án (Fotó: Magyar Hang)

A jobbikosok a Lánchídnál HÉV-re szálltak és úgy mentek a Kunigunda útjára, az MTVA-hoz. Negyed kilenc előtt meg is érkeztek. Mintegy százan lehetnek, skandáltak, majd elénekelték a Himnuszt. Utána újra skandálni kezdtek.

A nagyjából másfél-kétezres tömeg eleje fél kilenc után nem sokkal értek oda. Helyszíni tudósítóink szerint a közmédia székházához erősítésképp mintegy száz rendőr érkezett. A tömeg közben az érkezőkkel több ezresre hízott – jelentették kollégáink.

Magyar Hang – A Túlélő Magazin

Megérkeztek a vonulók a köztévéhez

Petíciót akart beolvastatni az ellenzék – hétfőn újabb tüntetés jöhet

Az MTVA székházához érkezett Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, akit ezúttal beengedtek, és információnk szerint még közmédiás hírszerkesztővel is tud beszélni. Ő, illetve a szintén független Szél Bernadett, valamint Kunhalmi Ágnes (MSZP) és többek között Varju László (DK), összesen tíz országgyűlési képviselő egyezkednek arról a köztévésekkel, hogy megszólalhassanak, és egy közleményt beolvashassanak.

Szél Bernadett

Szél Bernadett was live.

Ez egyelőre nagyjából elképzelhetetlen, a „tárgyalásukról”, a köztévé épületében Szél Bernadett közvetített élőben, amit alább meg tudnak nézni. Ez alapján elég valószínűtlen, hogy bármit is el tudnak érni, az MTVA illetékes vezetői szóba sem álltak velük. Az élő videójukat megszakítva ezért arról egyeztetnek egymás között, hogy mit tehetnek, tegyenek.

A rendőrség nagyjából 21 óra körül oszlatást hirdetett, ám intézkedés nem történt. Nem sokkal később a helyszínről munkatársaink azt jelezték, hogy petárdákat, eddig négyet, dobtak a rendőrökre. Ellenreakció egyelőre nem volt, 21.20 körül nyugodt a hangulat a köztévé előtt – ahol egyébként ma egész nap a Jónak lenni jó! elnevezésű jótékonysági kampány zajlik; az adományokat az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek és fiatalok táboroztatására fordítják a szervezők.

Tüntetők és rendőrök az MTVA székháza előtt 2018. december 16-án (Fotó: Magyar Hang)

Közben a képviselők kijöttek a tüntetőkhöz. Arra kérték a tömeget, ne dobálja a rendőröket, békésen demonstráljanak. Hadházy Ákos jelezte, kitartanak ameddig tudnak, hogy a mai napi tüntetések öt követelését a  közmédia valamelyik csatornán beolvassák. Arra szólították a parlamenti képviselőket, üljenek autóba, HÉV-re és jöjjenek a köztévéhez.

A képviselők egyébként egy ókori megoldáshoz folyamodtak, hogy szavaikat a távolabb állók is meghallják a tömegben – minden mondatukat többen hangosan megismételve kiáltották tovább. A szónokok, a parancsnokok mondandóját ily módon például a római légiókban továbbították a katonák többezres tömegének irányába.

 Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Tüntetők a köztévénél

Végül nemcsak kint, de bent az MTVA épületében is úgy néz ki, patthelyzet alakult ki. Az ellenzéki képviselőknek nem sikerült beolvastatni a mai napi tüntetések ötpontos petícióját. – Nem hagyott más lehetőséget az MTVA: mi maradunk, holnapra pedig újabb tüntetést szervezünk. Részletek hamarosan – írta Hadházy Ákos Facebook-bejegyzésében.

Közben az Index tudósítása szerint az MTVA székházban bekapcsoltak egy kamerát, amelybe Hadházy Ákos felolvasta az 5 pontos követelésüket. A tizenegy politikus, akik be tudtak menni a közmédia székházába, azt mondták, megvárják, míg adásba megy Hadházy szövege. A felvétel készítői közben azt jelezték, ők arra nem tudnak válaszolni, minderre mikor kerülhet sor. Mint jelezték, egy szerkesztő vagy a gyártásvezető tudja megmondani. Hadházy korábban arról beszélt: ha nem kerül adásba, akkor reggel élő adásban is megpróbálják elmondani a követeléseket.

Az MTVA munkatársa Szabó Tímea kérdésére közben jelezte, nincs felhatalmazása, hogy elmondja, ki az ügyeletes szerkesztő, és most éppen hol van.

A Hősök terén indult

A tiltakozókat délután háromra várták a Hősök terére, hogy majd onnan az Andrássy út–Oktogon–Teréz körúton–Nyugati tér–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca útvonalon a Kossuth térhez vonuljanak, ahol beszédek fognak elhangzani. A Magyar Szakszervezeti Szövetség és az ellenzéki pártok is csatlakoztak a demonstrációhoz.

A Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr című tüntetés résztvevői a budapesti Hősök terén 2018. december 16-án (Fotó: Magyar Hang)

Ez már a negyedik nap a héten, hogy tüntetnek Budapesten, a demonstrációk a szerdai botrányos parlamenti szavazás után kezdődtek. Párhuzamosan több vidéki városban is demonstrálni fognak.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.