Demeter Szilárd lett a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója

Demeter Szilárd lett a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Demeter Szilárd írót, az Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális lap lapigazgatóját nevezte ki az Emberi Erőforrások Minisztere a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) élére. A PIM főigazgatói pályázata nyilvános, az elbírálás után tölthető be a pozíció véglegesen. Addig is Demeter látja el az ideiglenes főigazgatói feladatokat, mint arról az EMMI közleményében beszámolt.

Demeter 1976-ban született, filozófusi diplomáját pedig 1999-ben, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen kapta. Oktatott a Partiumi Keresztény Egyetemen, illetve a Kortárs filozófiai szerkesztője volt. Cikkei jelentek meg a Mandineren, illetve novelláskötete Egérfelügyelő, regénye Kéket kékért címmel. Dolgozott előbb sajtófőnökként, majd irodavezetőként Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő mellett, majd 2014-ben a Századvég Alapítvány kutató-elemzője lett.

Tavaly novembertől idén júliusig a helyi napilapok mellékleteként megjelenő Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális lap főszerkesztője volt, majd lapigazgatóvá nevezték ki. Főszerkesztői kinevezését így magyarázta még az Origónak: „Olyan embert kerestünk a kiadvány élére, akit nem tudnak szétszedni szakmai nehéztüzérséggel. Sajnáltam volna azokat a kollégákat, akik az életüket tették fel az irodalomra. Engem lehet lőni, mert cseppet sem érdekel, hogy a szakma, vagy bárki más mit gondol rólam. Eleve nem tartom magam írónak, az írás csak a hobbim és a szenvedélyem. Maga az írás öröm számomra, nem melegítenek sem a díjak, sem a vállveregetések, szóval nem tudnak kirúgni abból az úri klubból, ahová be se léptem.”

A PIM korábbi főigazgatójának, Prőhle Gergelynek azután kellett mennie, hogy a kormánymédia támadás alá vette vezetői működését. A Mediaworks központi szerkesztőségének főszerkesztője, Szakács Árpád a Magyar Időkben ostorozta őt, azzal vádolva, hogy intézménye a Tanácsköztársaság időszakát relativizálja. „Prőhle vezetése alatt jórészt tehetségtelen liberális sztárírók színpadává züllött a múzeum, s annak szinte minden jelentős külső rendezvénye. S hiába írja Prőhle – megint csak a múltba menekülve – hogy ő Herczeg Ferenccel és Bánffy Miklóssal együtt biztos a maga ízlésében, ha közben napjainkban Konrád Györggyel és Nádas Péterrel árul egy gyékényen” – írta továbbá a publicista.

Prőhle menesztése többször felmerült, de csak október elején vált hivatalossá. A volt főigazgató december elején az ATV-ben arról beszélt: abszurdnak tartja, hogy egy történelmi egyház újraválasztott világi vezetőjét olyan vádak érik, hogy a Tanácsköztársaságot támogatná. „Persze lehet, ez csak az én evangélikus testvéreim bölcsessége, hogy ezt a hülyeséget ők maguk nem hitték el” – tette hozzá. Kásler Miklóssal egyszer találkozott személyesen a minisztersége idején, „ő akkor ezt a Tanácsköztársaság-problémát emlegette”, mondta.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.