A fiatalok többsége generációt váltana, a Momentum lehet ennek a nyertese

A fiatalok többsége generációt váltana, a Momentum lehet ennek a nyertese

Momentumos molinó mögött vonulnak az MTVA-székházhoz 2018. december 16-án (Fotó: Varga Máté)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Medián által elvégzett kutatás alapján a megkérdezett 18-25 évesek 52 százaléka pártállástól függetlenül leváltaná a mostani vezetést, ugyanakkor teljesen leszerepelt náluk a Gyurcsány Ferenc vezette DK.

Miután az elmúlt időszak utcai megmozdulásai – a rabszolgatörvény elleni tiltakozásból kormányellenes tüntetéssé vált – pár dologban némi újdonságot hoztak. Például még sosem volt ilyen egységes az ellenzék 2010 óta, illetve a demonstrálók jelentős többsége a fiatalabb korosztályhoz tartozik. Ez utóbbi miatt fordult az Index a Mediánhoz, hogy milyen adatai vannak a legfiatalabb korosztály pártpreferenciájáról és a politikai osztályhoz való viszonyáról.

A mérések még az ellenzéki tüntetések előtt készültek, és az adatokat egy 2400 fő megkérdezésén alapuló reprezentatív minta alapján állították össze. A megkérdezett 18-25 évesek között (csakúgy mint a teljes lakosságnál) is a Fidesz a legnépszerűbb (36%), őket a Jobbik (11%), a Momentum (10%) és az LMP, valamint az MSZP–Párbeszéd követi (3%-3%), míg a DK 0 százalékot ért el. Ugyanakkor érdekes, hogy a bizonytalanoknak milyen magas a száma (33%).  A Fidesznek tehát ebben a korcsoportban is tetemes az előnye, de mégsem akkora, mint a teljes lakosságnál, a Momentum viszont felülmúlja az összes korcsoportban mért népszerűségét, és szinte döntetlenre áll a Jobbikkal.

A Medián azt is megnézte, hogy az adott pártok táborán belül mekkora a fiatalok aránya. Itt a Momentum vezet 31 százalékkal az LMP (12%) valamint a Jobbik (11%) előtt. A Fidesz 8 százalékos eredménye azt igazolja, hogy a jelenlegi kormánypárt szavazói jelentős része idősebb, mint a felmérésben részt vevő korosztály, míg a hagyományos baloldali pártok táborában alig vannak fiatalok, a szocialisták 4 százaléka mellett a DK ugye 0-n áll.

Meglepődött az eredményen Rónai Sándor, a DK sajtószóvivője, aki megkeresésünkre azt mondta, nem ezt tapasztalták az elmúlt napokban, hetekben.

„A Medián történelmi magasságba mérte a DK-t legutóbb, ami egyértelműen bizonyította, hogy a párt majdnem megduplázta a szavazói számát az áprilisi választásokhoz képest. Az elmúlt napok történései is ugyanezt bizonyították, ráadásul a tüntetések alatt egyértelmű volt, hogy Gyurcsány Ferencre és a DK-ra egyre nyitottabbak a fiatalok, akik közül sokan szelfiztek az elnök úrral. Ráadásul elindult egy fiatalodás a pártban, és számunkra, mint a jövő zálogai, igenis fontosak a fiatalok. Úgy vélem, olyan politikát kell folytatnunk, ami vonzó lehet ennek a korosztálynak” – jelentette ki Rónai Sándor.

A felmérés alapján kiderült, hogy az ellenzéki érzelmű fiatalok szerint melyik párt képviseli a leghitelesebben a fiatalok érdekeit. Ebben is a Momentum került az első helyre (35%), megelőzve a Jobbikot (22%) és az LMP-t (16%).

Ugyanakkor a november 30. és december 5. között készült felmérésből az is kiderült, hogy a fiatalok mit gondolnak a politikai generációváltás szükségességéről. Itt szintén a Momentum áll az élen, ugyanis a híveik majd száz százaléka egyetértene a generációváltással (94%), a többi ellenzéki pártnál 80 százalék, míg a Fidesz esetében is 25 százalék van a fiatalítás mellett. Az is kiderült a Medián felméréséből, hogy a megkérdezettek fele (52%) támogatja a generációváltást, 44 százalékuk szerint viszont semmi pozitív változást nem hozna egy ilyen változás.

Tóth Csaba politológus szerint semmi meglepő nincs abban, hogy a DK nem népszerű a fiatalok között, hiszen nem is ez a korosztály a fő célpontja a baloldali pártnak.

„Ugyanakkor az is biztos, nem ismerek olyan demográfiai csoportot, amelyiknél népszerű lenne Gyurcsány Ferenc. Ám a valósághoz az is hozzátartozik, hogy a mért korosztály kicsi, és a baloldali szavazók idősebbek, így ezért születtek ezek az értékek” – közölte a politológus.

Tóth Csaba elmondta, ami igazán szembetűnő, az a Jobbik népszerűségének visszaesése a fiatalok körében, míg a Momentum számára reménykeltőek ezek az adatok.

„A Momentum ugyan eddig is a fiatalok körében állt a legjobban, ám ami számukra igazán fontos és bizakodásra adhat okot, hogy ezúttal már más pártszimpatizánsok körében is sokan őket tartják a legszimpatikusabbnak, azaz egyre nagyobb az a tábor, akik úgy vélik, a Momentum képviselheti a leghitelesebben a fiatalok érdekeit” – állította a szakember.