Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar – a Forbes szerint is

Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar – a Forbes szerint is

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor 2014 áprilisában Felcsúton (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Forbes Magyarország immár ötödik alkalommal állította össze az ország leggazdagabb embereinek névsorát – soha ekkora vagyonnal nem rendelkezett még az első helyezett. Sőt, soha ekkora tőzsdei vagyon nem összpontosult még Forbes-listás milliárdos kezében, mint most. 

Mészáros Lőrinc úgy előzte meg Csányi Sándort, hogy öt évvel ezelőtt a neve még nem szerepelt a legvagyonosabbak között. Ebből is látszik: Magyarország a lehetőségek hazája – legalábbis Mészáros Lőrinc számára.

Az egykori felcsúti gázszerelő, aki vagyonát a miniszterelnök barátságának köszönheti, meg a tehetségének, meg a jóistennek, talán fel sem fogja, hogy a teljes porfóliója immár 381,3 milliárd forintot kóstál. A Forbes szerint Mészáros gyarapodásának elsődleges forrása a tőzsde volt, és nemcsak a Mészáros-részvények szárnyalása, hanem egy februárban bejelentett tranzakciósorozat miatt. Ennek részeként Mészáros nagy termelő- és építőipari cégeinek jelentős tulajdonrészeit apportálták a szintén Mészáros többségi tulajdonába tartozó Opus Global tőzsdei befektetési holdingcégbe, a vételárat Mészáros Opus-részvényekben kapta meg – az pedig igencsak jó valutának számít jelenleg a magyar államkapitalizmusban.

Mészáros Lőrinc majdnem akkora, mint az Audi | Magyar Hang

Legalább 11 ezer ember dolgozik immár a felcsúti oligarchának, ezzel ő az ország egyik legnagyobb munkaadója. A valós szám azonban még ennél is nagyobb lehet.

Csányi vagyonát 317,2 milliárdra becsülte a Forbes.

Ez azt is jelenti, hogy Magyarországnak immár két dollármilliárdosa van: Mészáros és Csányi. A magyar szerkesztőség már megkezdte az egyeztetést az amerikai anyalap vagyonértékelési csapatával – ilyenkor egy igen szigorú auditon esik át a vagyonbecslésünk, és ha számításainkat elfogadják, akkor két magyar milliárdos is felkerülhet a Forbes globális milliárdos listájára.

A harmadik a rangsorban  Gattyán György, potom 244,7 milliárd forintos vagyonával, amit erotikus videoplatformja segítségével ért el.