HIRDETÉS
HIRDETÉS

Négy multilánccal tárgyal a szakszervezet a rabszolgatörvényről

Szerző: | 2019. január 09., 15:00 | Belföld

Tüntetők a 2019. január 5.-i fővárosi demonstráción (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Már karácsony és szilveszter között megkerestünk négy multinacionális kereskedőláncot a rabszolgatörvény megszületését követően, hogy tárgyaljunk annak kereskedelmi alkalmazásáról. Mind a négy cégnél pozitívan álltak kezdeményezésünkhöz, három esetben már igen előrehaladottak a tárgyalások – nyilatkozta a Magyar Hangnak Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. „A részletek kidolgozása csak a napokban kezdődött el, amikor már minden tiszta volt a törvény részleteit illetően. Arra külön ügyeltünk javaslatunk összeállításánál, hogy az rugalmas legyen, vagyis azok a dolgozók, akik szeretnének élni a 400 órás túlóra kerettel, ne essenek el a lehetőségtől. Elképzelésünk szerint a helyi szakszervezeti egység ellenőrizné, hogy valós dolgozói igényről van szó, vagy sem” – tette hozzá.

Szavai szerint összesen 80 vállalatot kerestek meg kezdeményezésükkel, s reményeik szerint legkevesebb egy tucattal sikerül megállapodni. Kérdésünkre elmondta, a Magyar Időkben megjelent hírben említett Tesco az egyik multilánc, amellyel tárgyalásban vannak. Jó eséllyel az történhetett, hogy a hírben említett Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) nem értesült arról, hogy a KASZ már tárgyalásban van a lánccal. Ezzel együtt úgy gondolja, hogy a Tesco azonos feltételekkel állapodik meg a két szakszervezettel, amennyiben sikerül tető alá hozni a megállapodást.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Magyar Hangnak arról beszélt, hogy ők minden magyarországi vállalkozást arra ösztönöznek, helyi szervezetükkel egyezzenek meg arról, hogy nem alkalmazzák sem a 400 órás túlóra keretet, sem a 36 hónapos kifizetés lehetőségét. Ez mindenképpen pozitív üzenet lenne a munkavállalók felé, és megkönnyítheti a munkaerő megőrzését. Kérdésünkre a szakszervezeti vezető elmondta, a „rabszolgatörvény” bevezetését megtagadó önkormányzatok lépése is üdvözlendő.

Öt napot adnak a kormánynak a szakszervezetek | Magyar Hang

Kedden adják át követeléseiket a szakszervezetek a kormánynak. Január 19-én biztos lesz demonstráció, ám a sztrájk megszervezéséhez még idő kell.

A jogszabály ellen korábban már több önkormányzat is felemelte a szavát. Először a szocialista többségű Salgótarján képviselő-testülete még karácsony előtt döntött úgy, hogy az önkormányzatnál és intézményeinél nem használják ki a 400 órás túlórakeretet. Szegeden ugyanaznap döntöttek hasonlóképpen a képviselők, vagyis ott sem kell tartani az önkormányzatnál és intézményeinél dolgozóknak a túlórakeret megemelésétől. A kisebbségben lévő kormánypárti képviselők mindkét városban ellenezték a határozatot. Hasonlóképpen döntött a dombóvári képviselő-testület is. Határozatukban a város közigazgatási területén bejegyzett és működő vállalatok számára is azt ajánlja, hogy járjanak el hasonlóképpen.

Szombathely is nemet mondott a jogszabályra. A nyugat-magyarországi város közgyűlésében az ellenzék összefogásával sikerült elfogadni a határozatot, miután a fideszes képviselők magára hagyták a szintén kormánypárti polgármestert. Az ellenzéki siker annak köszönhető, hogy az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt mellett a Jobbik képviselői, illetve a Pro Savaria képviselője, Molnár Miklós alpolgármester is megszavazta a napirendet, majd az utóbbi tartózkodása mellett az előterjesztést is. Arról is döntöttek a képviselők, hogy megbízzák a választókerület országgyűlési képviselőjét, a kormánypárti Hende Csabát, hogy kezdeményezze a jogszabály visszavonását.

„Ebből nem lesz népfelkelés, mert csak törvényesítették, ami eddig is ment” | Magyar Hang

Európa legrugalmasabb munkaerőpiaca lettünk, hogy ide tudjuk csalogatni a külföldi befektetőket. Beszélgetés Palkovics Imrével, a Munkástanácsok elnökével.

Címkék: DK, Dombóvár, Együtt, Jobbik, Karsai Zoltán, Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, Kordás László, MSZP, rabszolgatörvény, Salgótarján, Szeged, Szombathely


HIRDETÉS
Rémmesekönyv

Rémmesekönyv

Minden ötödik gyermeket ér szexuális abúzus. Ugyanennyi olyan családban nő fel, ahol alkoholfüggő valamelyik szülő. Ezek után a „vörös vonal” egy mesekönyv?

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest