Bayer: Ő a mi kis Blankánk, aki még csak 18, de máris egy kretén, barom állat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, ha már a kormánypártok, illetve a megmondó embereik számára az ellenzék és az utcán tüntetők nem bizonyulnak egyszerűen legyőzhetőnek, akkor azokkal a középiskolásokkal próbálkoznak, akik szólni mernek, hogy nem tetszik nekik valami.

Ki tudná feledni azt a nemtelen támadását Velkovics Vilmosnak, amikor az Echo TV műsorvezetője úgy esett neki Kalló Dánielnek – akinek egyetlen hibája, hogy diákként tüntetett az Orbán-kormány ellen –, hogy még a kenyéradó gazdái is cikinek tartották, és a „beszélgetést” egyszerűen eltüntették még az archívumból is. Vagy, éppenséggel amikor ország-világ előtt próbálták meg lejáratni Rékasi Károly színész 17 éves fiát, Zsigmondot.

Most éppen Nagy Blanka került célkeresztbe, ugyanis a kecskeméti gimnazista a hírös városban rendezett ellenzéki tüntetésen nem éppen szalonképes beszédet tartott. Akkor többek között olyanokat mondott majd hat és fél perces beszédében, hogy „egy undorító, alattomos, ocsmány és fertőző járvány járja az országot. Ez nem a pestis, nem az ebola, nem a kergemarhakór, pedig kicsit hasonlít rá. Ezt a járványt úgy becézzük, hogy Fidesz.” Ostorozta Mészáros Lőrinc és Orbán Ráhel gazdagodását, majd így zárta a nem éppen szalonképes felszólalását: „Véglezárásként csak üzenem annak a bajszos f...nak és az összes fideszes képviselőnek – legyen kecskeméti, félegyházi, szegedi vagy bárhonnan –, hogy álljon hátrébb eggyel, és b...a arcon magát.”

Nagy Blanka gimnáziuma, a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium a közösségi médiában (egy azóta törölt posztban) a véleményszabadságot elismerve határolódott el a felszólaló tanulói által használt és az iskolához méltatlannak tartott retorikai stílustól és kommunikációtól. Tegyük hozzá, a beszédet visszahallgatva, erre lehetett okuk…

Mindenesetre a nem az úri stílusáról ismert Bayer Zsolt is mindenképpen úgy érezte, neki is véleményt kell formálnia a gimnazista beszédéről. Nos, a magát polgári, keresztény gondolkodónak tartó Bayer igazán méltónak bizonyult a beszédhez képest, és a tőle immár megszokott stílusában úgy osztotta ki Nagy Blankát, hogy az semmiben nem különbözött a kecskeméti beszéd stílusától.

„Ő a mi kis Blankánk, a jövő politikusasszonya, ugye, aki ha gimnazista, akkor maximum 18 éves lehet, és már egy igazi, kretén, barom állat. És még csak 18 éves! No, hát akkor, kedves Blanka! Az a helyzet, hogy te nem hős vagy, hanem egy szerencsétlen, nyomorult, ócska, kis proli. És hogyha így folytatod, akkor belőled nem hős lesz, hanem maradsz egy szerencsétlen, nyomorult, rohadt, kis proli” – mondta ki szinte kéjes fél mosollyal a szája szegletében Bayer Zsolt az Echo TV-ben futó műsorában vasárnap.

Nem kellett sokáig várni a gimnazista lány válaszára. A hvg.hu megkereste Nagy Blankát, aki a következőket mondta: „Nézzen tükörbe, és hallgassa végig a megszólalásait, amiben káromkodik, és úgy próbáljon ítélkezni meg felette, hogy ő is ezt csinálja” – közölte a középiskolás lány. Hozzátette: „Ha én annyi idős lennék, mint Bayer, belegondolnék, hogy ilyen szavakkal beszélek egy 18 éves emberről.”

A KÉSZ aggódik a gyalázkodás miatt

Bayer ekkor még nem olvashatta a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) közleményét, amiben felhívták minden megnyilatkozó figyelmét, hogy tartózkodjanak a másik ember személyét, hitét gyalázó vagy becsmérlő véleményformálástól.

„Figyeljetek ide és értsétek meg! Nem az szennyezi be az embert, ami a szájába kerül, hanem ami elhagyja a száját, az szennyezi be az embert” – kezdte közleményét Máté Evangéliumának egy idézetével a KÉSZ, majd a folytatásban leírták, hogy különös aggodalomra ad okot az, hogy már a nyilvánosan megszólalók körében is elterjedt mások vulgáris és obszcén kifejezésekkel történő gyalázása.

„Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a felnövekvő nemzedékek és gyermekek számára ez legyen a követendő példa. A közönséges stílus elsősorban az azt használót jellemzi és szennyezi be, de az emberi személy tiszteletét, a demokrácia alapértékét is megtiporja. Az ilyen szóbeli gyűlölködés szélsőséges, emberhez nem méltó viselkedéshez teremt alapot, és így könnyen igaza lehet a közmondásnak, miszerint aki szelet vet, az vihart arat” – olvasható a szövetség közleményében.

„Fájt”

A mi országunk vezetőit illető gyalázkodó és becsmérlő stílus ellen mindenkinek fel kell venni harcot és küzdeni kell ellene – ezt már kedd reggel mondta az Echo TV-ben Makláry Ákos, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke.

Szerinte igenis sokkoló volt az elmúlt karácsony „mikor olyan vallási szimbólumok meggyalázása, verbális, majdnem tettleges meggyalázása történt, ami (...) elfogadhatatlan. Nem csak sokkolt, igenis, fájt" – mondta.

Őszintén kíváncsi vagyok arra, vajon a KÉSZ mikor fog egy-egy elszabadult Bayer-megnyilvánulást követően felháborodni, és saját maguk, gyermekeik és családjuk, valamint a magyar nemzet érdekében tiltakozni ellene...

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.