„Ez az ország a demokrácia irányából vastagon megy a diktatúra felé”

„Ez az ország a demokrácia irányából vastagon megy a diktatúra felé”

Tüntetők a Nyugati téri felüljárón 2019. január 23-án (Fotó: Katona Mariann/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk folyamatosan frissül.

Egy bástya előtt állunk, a hatalom egyik legfontosabb bástyája előtt – mondta Hadházy Ákos szerda este Budapesten, a Legfőbb Ügyészség elé meghirdetett tüntetésen.

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Tüntetés a Legfőbb Ügyészség előtt

Azért vagyunk itt, hogy ne haladjunk tovább a diktatúra felé vezető úton – mondta. Mert az ügyészség legújabb határozata – amit még meg sem kaptunk – egy újabb lépés ezen az úton.

Ismert, a Központi Nyomozó Főügyészség hétfői határozata szerint jogszerűen dobták ki a képviselőket az MTVA-ból, ellenben a politikusok ellen nyomozni kezdtek.

Ráadásul ahelyett, hogy megvédenének minket, koholt vádakkal próbálnak ellenünk nyomozni – hangsúlyozta. Hozzátette: cselekedni kell, nem elég beszélni, lájkolni, el kell jönni tüntetni, akár többször is.

Szél Bernadett: Pofátlan az ügyészség döntése, Strasbourghoz fordultunk | Magyar Hang

Az országgyűlési képviselő szerint a mai döntés is bizonyítja, hogy nem véletlenül szerepel az öt pontjuk között, hogy független igazságszolgáltatást követelnek.

Dolgozni kell, aláírásokat kell gyűjteni az Európai Ügyészségért. Meg kell szervezni magunkat, jönnek a választások – mondta.

– Nem csak a pártok, hanem a szavazók között is alakul az összefogás – hangsúlyozta Szél Bernadett. – Ez az, amitől a Fidesz fél.

– Ez az ország a demokrácia irányából vastagon megy a diktatúra irányába, egy újabb vörös vonalhoz érkeztünk, erről szól ez a tüntetés – fogalmazott. – Egy hibrid rezsimben olyan helyzetet kell teremteni, amelyben a hatalom megmutatja az igazi arcát.

Fotó: Katona Mariann

Ki volt az, aki a verőlegényeket küldte? Az nem az ellenzék, hanem a Fidesz volt. Azt üzenem Polt Péternek, hogy az igazság előbb vagy utóbb mindig kiderül – mondta Szél Bernadett.

– Kedves ügyészek, mi a helyzet odabent – kérdezte a bent dolgozókhoz szólva.

Valaki kiadta az MTVA-ból a felvételt, amin rángatják, leteperik és vonszolják a biztonságiak Varju Lászlót | Magyar Hang

A köztévé soha nem közölte a felvételt, amin a fegyveres őrök erőszakoskodnak a DK országgyűlési képviselőjével. Most kicsempészték.

– A festéket lemoshatják, de a bűneiket soha – üzente Cseh Katalin (Momentum Mozgalom).

– Vacogok mint a nyárfalevél. No, nem a félelemtől – kezdte Kunhalmi Ágnes (MSZP). Hozzátette: a magyarok 52 százaléka nem a Fideszre szavazott, és nekik van egy kockás füzetük, amely folyamatosan telik, és nem fogják kitörölni azokat a neveket, amiket beleírtak.

– Elképesztően nagy a baj, de az ügyészség legutóbbi döntésével még nagyobb lett a baj ebben az országban. Ismét bebizonyosodott, hogy az ügyészág a Fidesz legfőbb eszköze az egész hazai ellenzék megfélemlítésére és ellehetetlenítésére – mondta.

– Amikor a rabszolgatörvény vitáján elvette a Fidesz az ellenzéki képviselőktől a szót, akkor az ő szavazóiknak, annak a 2,5 millió embernek is üzent – tette hozzá.

– A rendszer új szintre jutva, a nyílt és leplezetlen diktatúra előszobájába jutott Magyarországon – mondta Kunhalmi Ágnes.

– A rendszer azokat is el fogja érni, akik nem politizálnak, akik azt mondják, hogy nem érdekli őket a politika. De innen még van visszaút, ha Orbán az elérhető mandátumok abszolút többségét megszerzik az EP-választáson, akkor valószínűleg rálép a nyílt diktatúra útjára – fogalmazott.

Minden ellenzéki pártnak, minden ellenzéki képviselőnek szolidárisnak kell lenni, a következő két választáson pedig egységesnek kell lenni. Az új jelszó: egy mindenkiért, mindenki egyért – fogalmazott.

– Orbán Viktor hazaáruló – mondta Gréczy Zsolt (DK). – Ha titeket baj ér, akkor minket is baj ér és ha minket baj ér, akkor titeket is baj ér. Össze kell kapaszkodnunk. A jó úton mi vagyunk.

– Polt Péter bűnüldöző szerv helyett bűnelkövető szervvé tette az ügyészséget – mondta Tordai Bence (PM). – Benne élünk egy 1984-es es diktatúrában.

Elfoglalt felüljáró

A tüntetés hivatalos befejezése után a tiltakozók elindultak az ügyészség elől. A Nyugati térnél mintegy 50 ember felment a felüljáróra, ott akartak továbbmenni, ám a rendőrök feltartóztatták őket. A hatóságok felszólították őket, hogy a Lehel tér felé sétáljanak el, mert szabálysértést követnek el.

Közben elkezdtek igazoltatni, fogyni kezdtek a tüntetők. 20 órára gyakorlatilag már csak újságírók és rendőrök maradtak.

Miután mindenki elhagyta a felüljárót, a Westend előtt folytatódott az igazoltatás, a járdán.