Másfél ezer településen nincs gyógyszertár Magyarországon

Másfél ezer településen nincs gyógyszertár Magyarországon

Forrás: Pexels.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint háromezer gyógyszertárat és 1486 patika nélküli települést azonosított a 24.hu Magyarországon, miután az összes elérhető adatbázist összesítették. Arra voltak kíváncsiak, hol, mennyire férhetnek hozzá az emberek a szükséges gyógyszerekhez.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke

elöljáróban elmondta, a jelenlegi magyar helyzet Európában jónak számít. Van,

ahol sokkal több gyógyszertár van, ám akadnak helyek, ahol szinte nincsenek is

patikák.

Az adatbázisok alapján az 1486 gyógyszertár nélküli település a 3155 hazai település 47 százaléka. Az igazi nehézséget a pár száz fős települések jelentik, az ezer főnél nagyobb falvakban már jellemzően elérhető valamilyen gyógyszertári szolgáltatás. Első ránézésre azt látni, hogy az Eurostat adatai alapján az Európai Unió legszegényebb területei közé tartozó Észak-Magyarországon, Borsod és Nógrád megyében is sok a patika nélküli helység.

Feltűnő viszont, hogy Vas megyében is hasonlóan nagy a gyógyszertár nélküli falvak száma. Ugyanakkor az egy főre jutó patikák száma mégis magasabb, mint több olyan megyében, ahol kevesebb település marad ilyen létesítmények nélkül. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a településszerkezet sokkal inkább befolyásolja a patikaellátottságot, mint a gazdasági erő, azaz egyszerűen az apró falvakban sehol sem éri meg működtetni még fiókgyógyszertárat sem.

A patikaügy problémáját részben az egészségügy minden

területén érezhető elvándorlás és szakemberhiány jelenti. A gyógyszertárak

működésére fordított állami támogatást kormányrendelet határozza meg: 2019-ben

1 milliárd 50 millió forintot fordít erre a célra az állam.

Egészségügy 2018 - és ami várható | Magyar Hang

Baj van, de a kormány javaslata ezekből semmit nem old meg. Újakat viszont keletkeztet.