Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Saját megszűnéséről tárgyal a Jobbik

Szerző: | 2019. február 01., 14:31 | Belföld

Sneider Tamás Jobbik-elnök aláírja a nemzeti ellenállás kiáltványát 2018. szeptember 29-én (Fotó: Facebook/Jobbik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívüli kongresszust hívott össze a Jobbik elnöke, miután az Állami Számvevőszék (ÁSZ) újabb, több százmilliós bírságot szabott ki a pártra. Sneider Tamás elmondása szerint két napirendet fognak tárgyalni: az egyik a Jobbik és frakciója megszűnésének a lehetősége, a másik pedig a meghirdetett nemzeti ellenállás folytatása.

HIRDETÉS - AIP

A pártelnök azt mondta, hogy a csütörtökön kirótt ÁSZ büntetéssel együtt már csaknem egymilliárd forintot kellene kifizetnie a Jobbiknak, ez szinte a lehetetlenség kategóriája. – Jelen pillanatban ott tartunk, hogy a legnagyobb ellenzéki párt részéről felvetődik a kérdés, tudjuk-e tovább folytatni a politikai tevékenységünket, mint Jobbik – mondta.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Az ÁSZ a 2018-as évet, és az akkori választási kampányra elkötött összegeket vizsgálta. Csütörtökön tette közzé jelentését, amely alapján a Jobbikot 136 millió forintra büntették, és ugyanekkora összeget vonnak majd el a pártnak járó állami támogatásból. Az az indok, hogy a párt nem tartotta be a tiltott támogatasra vonatkozó tilalmakat, és összesen 136,4 millió forint tiltott támogatást fogadott el.

A számvevők egyik problémája az volt, hogy a saját forrásként feltüntetett 170 millióból a párt 52 milliót nem támasztott alá számviteli bizonylattal. A Jobbik állítása szerint ez az előző, vagyis 2017-es év maradványösszege, az ezt igazoló bankszámlakivonatokat, egyenleg-igazolásokat és főkönyvi kivonatokat pedig elküldték az ÁSZ-nak. A számvevőszék másik problémája az volt, hogy a Jobbik – szerintük a kampánytörvényt megsértve – kampánykiadásként jelentett meg 84 millió forintot, ám azok valójában hitelek voltak. A Jobbik azonban azzal érvel, hogy mindez két állami intézménytől származik: a Magyar Postától, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. – Magyarán az ÁSZ szerint a Posta és a kormányhivatalként működő NAV finanszírozta tiltott módon a Jobbikot – közölte a párt.

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője szerint a „pártállami számvevőszék újabb rohamra indult a jogállamiság és a demokrácia maradéka ellen”, és ezzel a „jogtalan” büntetéssel akarják a pártjukat fizikailag megsemmisíteni.

Emlékezetes, a Jobbik már kapott gigabírságot az ÁSZ-tól, 2017 év végén, azaz alig néhány hónappal az országgyűlési választások előtt. Akkor a büntetés és az elvont állami támogatás összege meghaladta a 660 millió forintot. Mivel az ÁSZ döntései ellen itthon nem lehet fellebbezni, a Jobbik uniós fórumra vitte az ügyet és egyelőre várja, hogy történjen valami.

A párt frakcióvezetője, Gyöngyösi Márton közben épp a február elsején megjelent lapszámunkban az EP-kampányukkal kapcsolatban adott interjút a Magyar Hangnak.

Gyöngyösi Márton: A Fidesz a lehető legálságosabb módszerekkel fogja támadni a pártunkat | Magyar Hang

Biztonságos Európát, szabad Magyarországot! címmel a Jobbik már tavaly év végén bemutatta az európai parlamenti (EP) választási programját. Migráció, uniós forrásfelhasználás és bérunió – főképp e témákat érintettük Gyöngyösi Mártonnal, a párt frakcióvezetőjével, akit a legutóbbi szivárogtatásról is kérdeztünk. Részlet a február 1-jén megjelent Magyar Hangban olvasható teljes interjúból!

FRISS: A Jobbik elnöke a sajtótájékoztatót követően a 24.hu-nak leszögezte, szó sincs arról, hogy feloszlatnánk a Jobbikot. „Arról van szó, hogy felszámolhatják a pártot, ha csődbe kerül. A kongresszuson arról fogunk egyeztetni, hogy milyen lépések szükségesek ebben a helyzetben, hogy folytatható legyen a nemzeti ellenállás” – közölte Sneider Tamás.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Állami Számvevőszék, finanszírozás, Jobbik, Sneider Tamás


Virtus

Virtus

A német külügyminiszter szerint érthetetlen, amit a magyar vezetés tesz Kína ügyében. Aztán hozzátette, hogy sajnos nagyon is érthető. Nincs itt valami ellentmondás? Hát, sajnos nincs.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

  • Tévút – Magyar Hang-ajánló
  • Magyar Hang - 2021. május 13., 16:29
  • Róna Péter esszéje az ország kínaiaknak való kiárusításáról. Interjú Salát Gergellyel és Beck Zoltánnal. Őrségi, miskolci és tihanyi riport. Keresse a születésnapi Magyar Hangot, az Átlátszó mellékletével!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Munkanélküliek támogatása külföldön

Pin It on Pinterest