Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Kormányinfó: Palkovics nem vitt javaslatot MTA-ügyben a kormány elé

Szerző: | 2019. február 08., 16:19 | Belföld

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hollik István kormányszóvivővel közösen tartott Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2019. február 8-án. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) átalakítása, a kutatóintézeteinek kiszervezése volt az egyik központi témája Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki kormányinfójának.

HIRDETÉS - AIP

Az erre vonatkozó kérdésekre azonban kevés érdemi válasszal tudott szolgálni. Ezt azzal magyarázta, az MTA-ügy teljes egészében Palkovics László technológiai és innovációs miniszterhez tartoznak, ő pedig még nem állt a kormány elé semmilyen javaslattal. Néhány figyelemre méltó gondolatot azonban kihúztak belőle a meghívott média munkatársai (A Magyar Hang ezúttal sem kapott meghívót). Így derült ki, hogy egyetért Palkoviccsal abban, hogy helyes áttérni a kutatóintézeteknél és az államilag finanszírozott kutatásoknál az állami normatíváról a pályázati finanszírozásra. „Kutatási pénzekből nem villanyszámlát kell fizetni” – erősítette meg az ATV érdeklődésére. Szerinte egyébként az akadémiai tag Palkovics László végül olyan javaslattal fog a kormány elé állni, ami a kutatási források leghatékonyabb felhasználását fogja szolgálni.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A hazahívott kutatók is követelik az MTA lerohanásának megállítását | Magyar Hang

A Lendület-program 91 kutatója levélben kereste meg Orbán Viktor miniszterelnököt.

Téma volt az a Századvég által készített tanulmány is, amely magatartási kódex bevezetésével javasolja szigorítani az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló jogszabályokat. Erről először az Index írt. Gulyás Gergely – utalva a december 12-i botrányos ülésre, amikor az ellenzéki képviselők például elállták az elnöki pulpitushoz vezető utat – arról beszélt, ha valaki a német Bundestagban hasonló cselekedetekre vetemedne, akkor legalább 30 napig nem vehetne részt a testület munkájában. Azt mondta, ehhez képest a magyar szabályozás az enyhék közé tartozik Európában. Gulyás a képviselői jogkorlátozást egyébként nem tartja indokoltnak, és szerinte az etikai kódexnek a közélet jelenlegi állapotában kevés értelme volna.

Szóba került Varga István – korábbi fideszes parlamenti képviselő – hétfőn nyilvánosságot kapott nyilatkozata is, amely miatt lemondani kényszerült a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) kuratóriumi elnöki megbízatásáról. Vargának a kormánysajtóban nagy sértődést kiváltó szavaira szűkszavúan csak annyit jegyzett meg, hogy azt reméli, a jó tollú újságírók konzervatív oldalon vannak. Az Index kérdésére ezt azzal egészítette ki, hogy Varga lemondásához nincs köze a kormánynak.

A miniszter azt is bejelentette: kiváltják a Budapesti Corvinus Egyetem ppp-programos (köz- és magánegyüttműködésben létrejövő) épületét, ez 24 milliárd forintba kerül. Hozzátette: a kormány összeállítást kért arról, hogy a ppp-konstrukcióban létrejött beruházások milyen kötelezettségeket hárítanak a kabinetre a mai napig – derül ki az MTI összefoglalójából. A politikus egyébként azt is közölte: Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszédében a családvédelmi akciótervet ismerteti.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: etikai kódex, Gulyás Gergely, Kesma, kormányinfó, MTA, Palkovics László


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

  • Tévút – Magyar Hang-ajánló
  • Magyar Hang - 2021. május 13., 16:29
  • Róna Péter esszéje az ország kínaiaknak való kiárusításáról. Interjú Salát Gergellyel és Beck Zoltánnal. Őrségi, miskolci és tihanyi riport. Keresse a születésnapi Magyar Hangot, az Átlátszó mellékletével!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Munkanélküliek támogatása külföldön

Pin It on Pinterest