Nyilvánosságra kell hozni Paks II. szerződéseit

Nyilvánosságra kell hozni Paks II. szerződéseit

A paksi atomerőmű (Fotó: atomerőmű.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ki kell adnia a magyar kormánynak a paksi bővítésre az orosz Roszatommal kötött megállapodást – jelentette be a közösségi oldalán Jávor Benedek, a Párbeszéd Európa parlamenti képviselője. A Paks II.-re vonatkozó szerződéseket 2014-ben kötötte meg a kormány az orosz állami atomipari vállalattal, azokat azonban titkosították.

Jávor felidézte: ő ugyan kapott betekintést a szerződésekbe, ám azt szerette volna, ha az abban foglaltak mindenki számára megismerhetőek legyenek. Ezért fordult az adatvédelmi hatósághoz azzal a kéréssel, hogy vizsgálják felül, indokolt-e a titkosítás. Ennek hatására a kormány ugyan ezt feloldotta, de mégsem adták ki a szerződéseket. Így jutott el bíróságig az ügy.

Ma másodfokon hirdettek jogerős határozatot, és Jávor Benedek tájékoztatása szerint a bíróság megerősítette az első fokon hozott ítéletet. A döntés lényege, hogy nem lehet általánosan titkosnak minősíteni a szerződést. A bíróság által megjelölt, üzleti titkok kivételével nyilvánosságra kell hozni az egyezség részleteit. Ezzel elvileg megtudhatjuk, hogy mit tartalmaz a szerződés, de kiderülhet az is, hogy milyen ára van a szerződés felmondásának, és ezért milyen kompenzáció illetheti az orosz felet. Jávor azonban arra számít, hogy kormány a Kúriához fordul felülvizsgálati kérelemmel.

Az EP-képviselővel lapunk pénteken megjelent számában olvashatnak interjút.