Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Hogy került egy informatikatanár az ország leglátogatottabb múzeuma élére?

Szerző: | 2019. február 16., 15:20 | Belföld

Az egri vár gótikus püspöki palotája. (Fotó: Wikipédia/Brunner Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába kértük, Eger önkormányzata megtagadta Ringert Csaba pályázatának kiadását, aki informatika tanári végzettséggel nyerte el a Dobó István Vármúzeum igazgatói tisztségét. Még december elején fordultunk közérdekűadat-igényléssel a város jegyzőjéhez. Ám miután kérésünket nem teljesítették, a Magyar Hang a Társaság a Szabadságjogokért jogászai segítségével a bíróságon igyekszik kikényszeríteni az azóta hivatalba lépett igazgató szakmai pályázatát.

HIRDETÉS - AIP

Érdemes felidézni: Ringertet tavaly november végén nevezte ki a város közgyűlése az ország leglátogatottabb múzeumának élére, miután elődje, Berecz Mátyás szeptemberben – négy hónappal a megbízatásának lejárta előtt – politikai nyomásra lemondott. A kiírásban egyetlen szakmabeli sem látott fantáziát, aminek alighanem oka az is, hogy – mint feltáró cikkekben bemutattuk – a helyi Fidesz befolyása alá vonta az intézményt. Mindenesetre a pályázatra csak Ringert Csaba jelentkezett, akit tavaly nyáron az önkormányzaton keresztül tanácsadóként erőltettek a volt igazgató mellé.

Egri várjáték Forrás: Dobó István Vármúzeum Facebook-oldala

Muzeológiai körökben nemcsak Ringert bátorsága keltett feltűnést, hanem az is, hogy a szakmai előéletének hiánya a közgyűlés fideszes többségét nem zavarta. Ringertnek ugyanis a tanácsadói megbízatása előtt vajmi kevés köze volt a várhoz vagy a muzeológiához. Jelenleg a helyi egyetem neveléstudományi doktori iskolájának hallgatója, a városgazdálkodási bizottság külsős tagja. Egyébként informatika szakos tanár, az egyetem gyakorlóiskolájának volt igazgatóhelyettese és egy darabig irányította a helyi szakképző központot is.

Csak kádernek kell az egri vár | Magyar Hang

Csupán egyetlen jelentkező pályázott az egri Dobó István Vármúzeum igazgatói posztjára: az a Ringert Csaba, akit az önkormányzaton keresztül tanácsadóként tavaly nyáron erőltettek az akkori igazgató, Berecz Mátyás nyakára – derült ki a november végi közgyűlésén. A fideszes többség így természetesen az ő kinevezését javasolta az erről döntő Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI).

Az interneten fellelt életútjában viszont a nyomait sem fedeztük fel a törvényben előírt szakirányú végzettségnek és az ötéves szakmai gyakorlatnak. Előbbi feltétel esetében ugyan elfogadható a jogász vagy közgazdász szakképzettség is, ám nem rendelkezik rendelkezik egyikkel sem. És bár van mérlegképes könyvelői képesítése, az azonban mostani tudásunk szerint nem tekinthető közgazdászi végzettségnek. Ezek alapján pedig kétséges (volt), hogy egyáltalán megfelel-e pályázati kiírásban szereplő és a törvényben rögzített feltételeknek. Ezért fűződik jelentős közérdek Ringert Csaba pályázatának megismeréséhez.

A jegyző az adatigénylésünket a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényre hivatkozva nem teljesítette. Ringert ugyanis a pályázatában kikötötte: nem járul hozzá, hogy a szakmai anyagát a megbízó közgyűlésen és a szakmai bizottságon kívül más megismerje.

Az újdonsült igazgató személye egyébként az Emberi Erőforrások Minisztériumán (EMMI) is átcsúszott. Bár a tárca szerepe a kinevezésekben formális – tehát a közgyűlés döntését jóvá kell hagynia –, azért nem elhanyagolható. Kétely esetén ugyanis vétózhat. Ám nem különösebben érdekelte őket az egri vár vezetésének ügye. Legalábbis erről árulkodik, hogy ugyan a törvény előírja az EMMI meghívását a pályázók szakmai anyagait vizsgáló szakmai bizottságba, az ülésre nem érkezett meg a minisztériumi delegált. Így nem meglepő, hogy az EMMI végül jóváhagyta Ringert kinevezését. A birtokunkba jutott, erről szóló irat szerint a pályázatát megalapozottnak tartják, de leszögezik: a vár magas színvonalú működtetése megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező igazgató-helyettes kinevezésével biztosítható. Erre a jóváhagyó nyilatkozatra utal az a kormányhivatali állásfoglalás is, amelyet az LMP-s Komlósi Csaba kért a törvényességi osztálytól. A képviselőnek az EMMI-re hivatkozva azt írták, hogy a tárcának bemutatták a Ringert Csaba végzettségét és szakmai gyakorlatát igazoló papírokat.

Különben időközben kiírták a szakmai igazgatóhelyettesi munkakörre is a pályázatot. Egri forrásaink szerint inkább politikai, mintsem szakmai tapasztalattal rendelkező személy esélyese a kiírásnak. Ezért lehet fontos az, hogy a pályázaton – az Emmi iránymutatásával szemben – a (múzeum)vezetői gyakorlat nem elvárás. Pusztán előnyt jelent.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/6. számában jelent meg, 2018. február 8-án.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Berecz Mátyás, Dobó István Vármúzeum, Eger, Emberi Erőforrások Minisztériuma, igazgató, Komlósi Csaba, kormányhivatal, közérdekű adatigénylés, megtagadta, Ringert Csaba, vár


Pegasus

Pegasus

Tagadom, hogy tagadnom kellene, hogy majd tagadni fogom, hogy letagadtam, hogy lett volna bármiféle letagadnivalóm, amit tagadni lehet. Ezzel zárom sajtótájékoztatómat, köszönöm figyelmüket.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?

Az élet meg minden podcast – Zubreczki Dávid

Pin It on Pinterest