Elios-ügy: Polt Péter nem tud uniós meghívásról, pedig létezik

Elios-ügy: Polt Péter nem tud uniós meghívásról, pedig létezik

Az Európai Parlament ülése (forrás: Európai Parlament)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Semmilyen meghívást nem kapott Polt Péter az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságától – ezt közölte a Magyar Hanggal a Legfőbb Ügyészség. Korábban a HVG.hu írta azt, hogy a bizottság meghívta a magyar legfőbb ügyészt, akit a testület szeretne megkérdezni azokról az ügyekről, amelyeket az uniós csalás elleni hivatal, vagyis az OLAF is érintett.

A cikk szerint a meghívót azután küldték el, hogy kiderült, a magyar kormány mégsem adja le azokat a számlákat az Európai Bizottságnak, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a volt cége, az Elios állított ki a közvilágítási projektekre. Ezeknél a dokumentumoknál ugyanis az OLAF súlyos szabálytalanságok talált, bár a magyar rendőrség szerint nem történt bűncselekmény. A HVG.hu úgy tudja, hogy a bizottsági ülés március 4-én lesz.

Megkeresésünkre Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője egyelőre csak annyit közölt, hogy nem kaptak meghívót. Azt pedig feltételezik, hogyha az érintett bizottságnak, vagy bármely más szervnek közlendője van, azt nem az újságokban teszik először közzé.

Szerettük volna megtudni azt is, hogy amennyiben érkezik meghívó, Polt Péter részt vesz-e az ülésen, illetve a normális ügymenet része-e, hogy a legfőbb ügyészt időnként meghallgatják, ám ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ. Fazekas Géza szerint ugyanis csak akkor áll módjukban ezekre is válaszolni, ha valóban kapnak meghívót.

Az persze nem kizárt, hogy a meghívót már elküldték, csak egyelőre hivatalosan még nem érkezett meg a Legfőbb Ügyészséghez. Az uniós bizottságok egyébként a munkájuk részeként meghívhatnak bárkit, aki az általuk éppen vizsgált ügyekben relevanciával bír. Az viszont már más kérdés, hogy az érintett elmegy-e az ülésre, hiszen a megjelenés nem kötelező.

Kiderült azóta, hogy a meghívó valóban létezik, Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője Facebook oldalán nyilvánosságra is hozta azt. Azt írta, hogy a bizottság az uniós források magyarországi elköltését ellenőrző, másfél évvel ezelőtti magyarországi útjának folytatásaként a zöld frakció javaslata alapján hívta meg Polt Pétert, hogy megvitassanak egy sor olyan kérdést, ami már a tényfeltáró látogatás során is felmerült.

Jávor Benedek

Kezdeményezésünkre meghívja Polt Pétert az Európai Parlament Költségvetési ellenőrző bizottsága! A bizottság az uniós források otthoni elköltését ellenőrző másfél évvel ezelőtti magyarországi...

Itt említi az Európai Ügyészséghez csatlakozás kérdését, a szervezett bűnözés elleni fellépést, illetve az OLAF-jelentések magyarországi bizonyítékként való elfogadásának kérdése is napirendre kerül. – Vajon miért nem tudja elfogadni az ügyészség az OLAF által gyűjtött információkat, és miért jutnak a magyar hatóságok számos kényes ügyben sorozatosan más következtetésre, mint az OLAF? Miért véli úgy számos ügyben az ügyészség, hogy az OLAF által gyűjtött bizonyítékok nem elfogadhatóak? – tette fel a kérdéseket.