Három év börtönt kapott Mengyi Roland

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Költségvetési csalás kísérlete és befolyással üzérkedés miatt három év börtönre ítélték Mengyi Roland volt fideszes képviselőt. Emellett négymilliós bírságot is kapott, továbbá hat évre eltiltották a közügyektől. Az Index szerint Mengyi a tárgyalás szünetében abszurdnak, óriási félreértésnek nevezte a meghozott ítéletet.

Az ügyben Mengyi a hatodrendű vádlott volt. Társai között volt, aki két és fél év letöltendő szabadságvesztésst kapott, másokat pénzbüntetésre ítéltek.

A bíró úgy látta, a vádlottak tudtak arról is, hogy a pályázat rájuk volt kiírva, arról pedig nem kevésbé, hogy a pályázat megvalósíthatatlan. Azzal is tisztában voltak, hogy a szociális szövetkezetek csak a szóban forgó összeg töredékéhez jutottak volna hozzá. Szintén tudták, hogy a pályázatok nem lettek megvalósítva.

A politikus a bűncselekmény elkövetését végig tagadta, de a tárgyalás során több vádlott is változtatott a védekezésén. Mengyi szerint a terhelő vallomások szakmai félreértésből, valamint hatósági befolyásolásból születhettek. Mint kifejtette, a tanúskodók csak azt hitték a számukra haszontalannak tűnő szolgáltatások megrendeléséről, hogy azok visszaosztásra szolgálnak. A bíró ugyanakkor úgy látta, a vallomások az utolsó részletekig egybecsengtek, miközben a vádlottak egymással nem kommunikálhattak közben.

Mengyi még fideszes országgyűlési képviselőként segített 2015-ben egy több százmilliós uniós pályázat pénzeit kicsatornázni. A politikus 5,5 milliót kért azért, hogy azok a vállalkozók nyerjenek, akik nekik fizettek. De még az elnyert pénzek kilencven százalékának visszajuttatása is felmerült ötletként. Az érintettek célja az volt, hogy ezek után egy 5-8 milliárdos pályázattal ügyeskedhessenek majd.

Elsőként egyébként még a 168 Óra számolt be róla, hogy a magát Voldemort nagyúrnak neveztető Mengyi miként vett részt egy százmilliós uniós pályázat lenyúlásában. Végül a NAV is kapcsolt, rajtaütést terveztek, majd 2016-ban csak sikerült meggyanúsítani a volt fideszes képviselőt. A csalások során Mengyiék egyébként „alkotmányos költségnek” nevezték a korrupciós összegeket.