Néppárti frakcióülés, uniós tagságunk – Heves adok-kapok a parlamentben

Néppárti frakcióülés, uniós tagságunk – Heves adok-kapok a parlamentben

Fotó: Parlament.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz sorsát várhatóan meghatározó szerdai néppárti frakcióülés volt az egyik téma, amely uralta az Országgyűlés hétfői ülésén a napirend előtti felszólalásokat, az ellenzék és a kormány pedig ezúttal is látványosan elbeszélt egymás mellett. Szó volt a miniszterelnököt maga alá vizelő kutyaként ábrázoló karikatúráról éppúgy, de nem maradt ki a hazaárulózás sem.

A tavaszi parlamenti ülésszakot nézve szinte már rendhagyó üléssel kezdte munkáját az Országgyűlés, hétfőn kora délután ugyanis minden ellenzéki párt élt a napirend előtti felszólalás lehetőségével és ezúttal senki sem vonult ki az ülésteremből. A döntésük oka vélhetően az lehet, hogy még ezen a napon Orbán Viktornak is meg kell jelennie, és válaszolnia kell a neki szóló azonnali kérdésekre.

A jobbikos Gyöngyösi Márton kezdte a sort, aki gyorsan rátért a Fidesz és az Európai Néppárt közötti konfliktusra, megfogalmazása szerint a kormánypárt már a saját barátainak is hátat fordít. – Önök az összes korábbi szövetségesükbe belekötöttek, Soros Györgybe éppúgy, mint legutóbb Jean-Claude Junckerbe – mondta. Ahogy az lenni szokott, ezúttal sem egy miniszter, hanem egy államtitkár, mégpedig a Miniszterelnökséget képviselő Orbán Balázs válaszolt. Ő azonban látványosan figyelmen kívül hagyta a saját szövetségeseikről szóló felvetést, ehelyett inkább a Jobbik szövetségeseiről kezdett beszélni. A kormányzati kommunikációs paneleket megismételve azt rótta fel, hogy Gyöngyösi Mártonék együtt ünnepeltek március 15-én a Demokratikus Koalícióval, azzal a párttal, amely – megfogalmazása szerint – Magyarországot, mint nemzetállamot szeretné megszüntetni és egy föderális Európát tart kívánatosnak.

A Párbeszéd frakcióját vezető Szabó Tímea ugyanakkor azzal folytatta, hogy a Fidesz kivel töltötte az állami ünnepet. Itt említette a fizetett lengyel tapsolókat, és a szélsőséges német AfD-t. Ő is felhozta a Néppárttal zajló konfliktus annak kapcsán, hogy Orbán Viktor szerinte egy szélsőjobboldali szövetség felé kacsingat, egy olyan csoport felé, amelyet Vlagyimir Putyin finanszíroz, ráadásul magyarellenesek. Összességében az ellenzéki politikus úgy látta, hogy hazaárulásról van szó, "Orbán Viktor egy hazaáruló". A válaszra emelkedő Orbán Balázs szerint az ellenzéki politikus felháborodásának hátterében az állhat, hogy nem érti milyen az, ha utasítás érkezik Brüsszelből a kormány felé például a bevándorlás kezeléséről, ám a kabinet ezt nem hajtja végre.

A DK-s Gréczy Zsolt is maradt ugyanennél a tematikánál, kész tényként közölve, hogy az Orbán-kormány ki akarja léptetni Magyarországot az Európai Unióból. Kitért a szerdai néppárti frakcióülésre, szerinte Orbán Viktor már nemcsak egy maga alá vizelő kutya, mint ahogyan azt az Economist karikaturistája ábrázolta, hanem a kosárban a rohadt alma is. A politikus már új válaszadót kapott, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárának személyében. Egyből azt vetette fel, hogy egyetlen párt akart kilépni az Európai Unióból, az pedig az a Jobbik, amellyel a DK éppen együtt tüntet.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP politikusa sem hagyta ki beszédéből az unió ügyét, ő arra hivatkozott, hogy egyre többen vannak itthon a közösséget támogatók, még a Fidesz szavazói körében is. Vagyis, ha kormány folyamatosan harcban áll Brüsszellel, megtehetnék, hogy egyszerűen nem indulnak el a május 26-i európai parlamenti választáson. A családok ügyéért felelős Novák Katalin államtitkár szerint az adatok azt mutatják, hogy az emberek értik a kormány alapvetését, miszerint az EU tagjai kívánnak maradni, de azért kritikusak is vele. Azt a javaslatot pedig nem akarják megfogadni, hogy ne induljanak el a választáson, bár érti, hogy az ellenzéknek így könnyebb lenne.

Büntetőeljárás indulhat Farkas Gergely ellen

Már döntést is hozott az Országgyűlés, felfüggesztette ugyanis a jobbikos Farkas Gergely mentelmi jogát. A legfőbb ügyész kérte ezt, hogy az ellenzéki képviselőt meg lehessen gyanúsítani választás rendje elleni bűncselekménnyel.

Az ügy előzménye a tavalyi országgyűlési választások előtt nyilvánosságra került hangfelvétel, amelyen Farkas Gergely az LMP-s Midi Melániával beszélget. Ebben a jobbikos – a parlament elé került dokumentum szövege szerint – felajánlotta az LMP-s társának a kampányra addig fordított 600 ezer forint kifizetését, amennyiben a választástól visszalép. A Jobbik ugyanakkor azzal védekezik, hogy Farkas Gergely egy kötetlen beszélgetés közben az LMP-s jelölt felvetésére kérdezett vissza a visszalépésről, senki nem fizetett senkinek, bűncselekmény nem történt.

A mentelmi jog felfüggesztését a kormánypárti képviselők mellett a jobbikosok, maga Farkas Gergely is megszavazta.