Teljesen bekebelezhetik Keszhelyt a NER-kisgömböcök

Teljesen bekebelezhetik Keszhelyt a NER-kisgömböcök

Hullám és Balaton szálló Forrás: Wikipédia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A NER-cunami és az üzleti érdek mindent visz Keszthelyen – írja a Hvg.hu. Meghajolni látszik a város önkormányzata a befektetők előtt: módosította a helyi építési szabályzatot, csak történjen valami az elhagyatott szállodákkal és az egykor szebb napokat látott Balaton-parttal, ami gyakorlatilag teljesen Mészáros Lőrinc és Tiborcz István kezébe került – közölte a lap.

A testület először január 18-i ülésén tárgyalt az erről szóló előterjesztésről, majd február 26-án 9 igen, 1 nem szavazattal jóvá is hagyta azt. Az ellenzéknek alig három órája volt, hogy a dokumentumot átolvassa, majd szavazzon róla. A lap szerint azért kellett ilyen gyors tempót diktálni, hogy még a Balaton-törvény március 15-i hatályba lépése előtt átnyomják a határozatot a testületen. Az új jogszabály azt tartalmazza, hogy sem a beépíthetőséget, sem a magasságot nem lehet a törvény hatályba lépése után növelni. Ezért az önkormányzat saját hatáskörben lépett, és rohamtempóban, a törvény életbe lépése előtt kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a part menti területeket, kedvezve így a befektetőknek.

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor 2014 áprilisában Felcsúton (Fotó: Reuters/Balogh László)

A portál arra is emlékeztet, hogy

a Reuters által keszthelyi tízeknek nevezett befektetői kör, közöttük Tiborcz

István, Mészáros Lőrinc, Jászai Gellért, Szíjj László, Varga Károly és Paár

Attila, már régóta terjeszkednek a városban. A kormányközeli vállalkozók

befektetései egybeesnek azzal, hogy az Orbán-kabinet 2020-ig 365 milliárdot

költene a Balatonra, az összeg 40 százalékát pedig az unió biztosítja.

Hiába látjuk azonban Keszthelyen Mészáros Lőrinc Balaton szállodáját és Orbán vejének hoteljét, a Hullámot, a műemléki védettségű épületek jelenleg is pusztulnak, omladoznak. A cikk szerint Keszthelyről egyébként évről évre egy kisebb falucskányi ember, nagyjából kétszáz költözik el. Utoljára 1975-ben laktak itt annyian, mint most, valamivel több, mint 19 ezren. A város adóbevétele 2014 óta egy fillérrel sem nőtt, maradt 1 milliárd forint körül.