Az LMP hamarosan dönt, beszáll-e az alkudozásba az MSZP-vel és a DK-val a fővárosban

Az LMP hamarosan dönt, beszáll-e az alkudozásba az MSZP-vel és a DK-val a fővárosban

Keresztes László Lóránt és Demeter Márta, az LMP két társelnöke a rabszolgatörvény elleni szakszervezeti tüntetésen 2018. december 8-án (Fotó: Facebook/LMP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken döntheti el az LMP, hogy leül-e a fővárosi kerületekről szóló tárgyalóasztalhoz a baloldallal – értesült a Magyar Hang. Információink szerint ugyanis a budapesti kongresszusuk előtt van egy konkrét javaslatcsomag, amely felhatalmazná a fővárosi vezetést az egyeztetésekre, egyúttal megszabná a kereteket is.

A párt országos kongresszusa néhány hete azt már eldöntötte, hogy országszerte hajlandóak együttműködni az önkormányzati választásokon más ellenzéki pártokkal, ez alól csak a Fidesz és a Mi Hazánk jelent kivételt. Budapesten ugyanakkor eddig nem volt teljesen tisztázott a helyzet. Habár informális beszélgetések már zajlottak, az LMP-nek konkrét felhatalmazása nem volt arra, hogy pontosan miről is tárgyaljon.

Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője a Magyar Hang megkeresésére annyit erősített meg, hogy valóban a kongresszusuk elé kerül egy ilyen javaslatcsomag. Az egyik alapfeltétel például bármilyen együttműködéshez, hogy a partner, vagy partnerek is elfogadják a zöldpolitika alapelveit. A politikus azonban ennél többet egyelőre nem kívánt elárulni.

Gy. Németh Erzsébet, Soproni Tamás, de még az LMP-seket büntető Moldován László neve is a kalapban van.

A Magyar Hang értesülései szerint az LMP a belső pesti kerületek közül kérhetne polgármesterjelölti posztot. Több olyan városrész és politikus van, amelyről konkrétan hallani, az egyik a VI. kerületben Heltai László, a másik pedig a VII. kerületben Moldován László. Ebből azonban egyik sem tűnik igazán valószínűnek, hiszen a VI. kerületben nagy eséllyel a momentumos Soproni Tamás lehet a közös jelölt, Moldován Lászlót pedig – aki az LMP országos vezetőit a választások után sorra elkaszáló etikai bizottság vezetője volt –, saját pártjában sem mindenki támogatja. A szóba jöhető kerületek között van még így a VIII., vagy éppen a IX. kerület.

Az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció, illetve a Momentum megállapodása egyébként már szinte kész van. Nyilván az egy új helyzetet teremt, ha pénteki döntésével az LMP is beszáll a tárgyalásokba, de úgy tudjuk, hogy arra is van már forgatókönyv. Információink szerint a zöldpárt a baloldaltól már kapott is egy konkrét ajánlatot, amely akár nyerhető polgármesterjelölti posztot is tartalmaz, illetve mindenképpen erősítené a 2014-eshez képest az LMP jelenlétét a fővárosban.

Jó pár kerületben egyébként már szinte biztosra vehető a közös jelölt. Értelemszerű például a XIII. kerületben az MSZP-s Tóth József, a XIX. kerületben a szintén szocialista Gajda Péter, de a XV. kerületben is egészen egyértelműnek tűnik Németh Angéla újbóli indulása. Itt emlegetik a XI. kerületben a DK-s László Imrét, vagy éppen az I. kerületben a párbeszédes V. Naszályi Mártát. Egészen valószínűnek tűnik még, hogy Zuglóban, ahonnan Karácsony Gergely fog leköszönni a főpolgármesteri jelöltség miatt, az előválasztáson általa legyőzött Horváth Csaba méretheti meg magát.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.