Vitára hívja Égeréket az Újratervezés

Vitára hívja Égeréket az Újratervezés

Fotó: Unsplash/Martin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint háromszáz orvos írta alá azt a levelet, amelyben beszélgetésre hívja a Magyar Orvosi Kamarát (MOK), illetve annak elnökségét az Újretervezés nevű orvoscsoport. A nyílt levelet vasárnap tették közzé.

Mint írják, a MOK tagságának jelentékeny része úgy érzi, hogy nincs megfelelő párbeszéd az elnökség és  a tagság között. Az utóbbi időben a sajtó nyilvánossága előtt zajlott néhány üzenetváltás a kamara elnöksége és az Újratervezés orvoscsoport között.

„A konstruktivitás jegyében próbáljuk közösen megkeresni a kamara megújításának, jövőképének lehetséges irányait. (...) Javasoljuk, hogy az Újratervezés támogatói nevében 3 orvos-kamarai tag folytasson moderált beszélgetést az elnökség 3 tagjával, összesen mintegy másfél óra időkeretben. A beszélgetés tisztázhatja, hogy mit gondolunk az egészségügy és az orvostársadalom jövőjéről, a MOK szerepéről, működéséről” – áll a levélben, amely szerint a találkozót mind az orvosi kamara, mind a sajtó képviselői számára nyilvánosnak tervezik.

Az orvosi kamara egyelőre nem reagált az Újratervezés felkérésére.

A tavasszal a küldöttek, ősszel pedig a teljes elnökség megválasztására készülő Magyar Orvosi Kamara körüli eseményeket a Magyar Hang is követi. Mint beszámoltunk róla, az Újratervezés néhány héttel ezelőtt bontott szászlót, fő céljaik a kamarai működés megreformálása, a szakorvosi bérek néhány éven belüli rendezése, valamint a hálapénz megszüntetése.

Éger István, a testület elnöke többek között a Magyar Hang március 22-i számában, Nincsenek orvosbárók címmel megjelent interjújában kritizálta az Újratervezést és az annak bázisát adó 1001 orvos hálapénz nélkül nevű, Facebookon szerveződő csoportot. Mint kifejtette, az Újratervetés nem tett mást, mint „feltalálta a meleg vizet”, hiszen a bérrendezésért már évek óta küzd a kamara, a paraszolvencia eltörlése pedig csak ezt követően lehetséges. Felvetésünkre, hogy az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport erkölcsi alapon utasítja el a paraszolvenciát, Éger úgy reagált: (...) „Egyáltalán hányan vannak? Mert eddig én ötven névnél többet nem láttam. Ez egy virtuális csoport, ami elnevezte magát valaminek.”

Az interjúra Kunetz Zsombor egészségügyi elemző reagált a 444.hu-n megjelent cikkében, amelyben kifejtette: orvosbárók hálózzák be a Magyar Orvosi Kamara elnökségét, ráadásul a vezető testület tagjai túlnyomó többségben olyan területeken tevékenykednek, amelyek a leginkább fertőződtek a hálapénz jelenségével.

Az üzengetésnek az orvosi kamara weboldala is felülelet ad, ahol több írás is foglalkozik az Újratervezéssel. Az elnökség legutóbbi nyílt levele március 27-én jelent meg, amelyben törpe kisebbségnek nevezik a szerveződést, mondván a MOK tagságának alig másfél százalékát teszik. Emellett kiemelték, hogy az Újratervezés „főként ellenzéki politikai befolyás” mentén követel változást. (Az írás arra nem tér ki, hogy MOK felügyelőbizottságának elnöke, egykori főtitkára, Gyenes Géza korábban jobbikos képviselő, 2018-ban pedig a párt egészségügyminiszer-jelölje volt.)