Závecz: Változatlanok a párterőviszonyok

Závecz: Változatlanok a párterőviszonyok

(Forrás: Zaveczresearch.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is fölényesen vezet a Fidesz a választókorú népesség és a biztos pátválasztók körében egyaránt – olvasható a Závecz Research márciusi felmérésében.

Az előbbi kategóriában 31 százalékkal vezet a nagyobbik kormánypárt, a Jobbik követi 9 százalékkal, mindkét párt népszerűsége egy százalékponttal csökkent az elmúlt harminc napban. A dobogó harmadik fokáig jutó MSZP, illetve a negyedik Demokratikus Koalíció támogatottsága nem változott, 7, illetve 5 százalékon állnak. A Momentum egy százalékponttal lépett előre, és jelenleg 4 százalékon áll, az LMP fél éve 3 százalékos népszerűséggel bír, a Kétfarkú Kutyapárt, a Párbeszéd és a Mi Hazánk Mozgalom 1-1 százalékon áll. A pártnélküliek aránya 33-ról 36 százalékra emelkedett.

A biztos pártválasztóknál ugyanez a sorrend. A Fidesz a választók felét tudhatja maga mögött, a második továbbra is a Jobbik 14 százalékkal, az MSZP ettől egy százalékponttal elmaradva harmadik. Szavazóinak párthűségéről híres Demokratikus Koalíció 9 százalékkal negyedik, amelyet a Momentum követi 5 százalékkal. Az LMP 4 százalékon áll, a Mi Hazánk Mozgalom 2, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt pedig 1 százalékos népszerűséggel bír.

A Závecz elemzése szerint biztosnak tűnik a Fidesz, a Jobbik, az MSZP és a Demokratikus Koalíció európai parlamenti mandátumszerzése. A határon billeg a Momentum, s esetleg még az LMP-nek is lehet esélye. Hosszabb idő adatait is figyelembe véve az elemző cég szerint új választók megjelenése már nem valószínű, az dönthet a mandátumok számáról, hogy melyik párt tud jobban mozgósítani.

A 444 az elemzés adatait használva mandátumbecslést készített. Eszerint a Fidesz 12, a Jobbik és az MSZP 3-3, a DK 2, a Momentum pedig 1 mandátumra számíthat.