Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Lázadnak az LMP-ben a Puzsérral és a Jobbikkal kötött megállapodás miatt

Szerző: | 2019. április 04., 10:42 | Belföld

(Fotó: Katona Mariann/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tiltakozik az LMP több budapesti kerületi vezetője is a Puzsér Róberttel és a Jobbikkal aláírt megállapodás egyes részei miatt – értesült a Magyar Hang. Szerintük az LMP országos vezetése nem dönthetett volna a fejük felett arról, hogy a kerületekben nekik kivel és hogyan kell koordinálniuk. A zöldpárt társelnöke szerint korábban a kongresszusuk döntött egy új pólus felépítéséről, erről szól az ő megállapodásuk is.

HIRDETÉS - AIP

Emlékezetes, hogy miután a Jobbik is beállt Puzsér Róbert mögé, az LMP-vel közösen megkötöttek és nyilvánosságra is hoztak egy politikai megállapodást. A zöldpárt részéről ezt a két társelnök – Keresztes László Lóránt és Demeter Márta –, illetve a budapesti elnök – Moldován László – írta alá. A dokumentumban szerepel az is, hogy a három fél a politikai tevékenységét összehangolja, a polgármesterjelöltek, és önkormányzati képviselőjelöltek kiválasztásakor pedig „egymás közt teljes koordinációt akarnak”.

HIRDETÉS - AIP

Budapest-minimum és átláthatóság: ezekben állapodott meg Puzsér, a Jobbik és az LMP | Magyar Hang

Puzsér Róbert, az LMP és a Jobbik által is támogatott főpolgármester-jelölt nyilvánosságra hozta a két párttal kötött megállapodásának részleteit.

Ez az a kép pont, amelyet kifogásol több kerületi LMP-s vezető is, a Magyar Hang birtokába került az a levél, amelyet emiatt az országos és budapesti elnökségnek írtak. Arra hivatkoznak, hogy egy korábbi országos kongresszusi határozat a területi szervezetek kezébe adta a döntést, hogy kivel akarnak helyi szinten együttműködni, vagyis az országos vezetés ebbe egyszerűen nem szólhat bele. (A Fidesz és a Mi Hazánk van csak konkrétan kizárva, mint együttműködő partner.) A levelük szerint tehát a társelnökök által kötött megállapodás ezen részei „a hatályos kongresszusi határozat figyelmen kívül hagyásával, vonatkozó és egyező területi szervezeti döntések hiányában születtek, így következésképpen az azokban vállalt kötelezettségek a területi szervezeteinket semmilyen módon és semmilyen formában nem érintik”.

A levél aláírói között összesen 14 kerület vezetői, vagy önkormányzati képviselői szerepelnek. Aláírta például a zuglói és óbudai elnök, a Belvárost és a XIII. kerületet magában foglaló szervezet vezetője, négy dél-pesti városrész – Ferencváros, Pesterzsébet, Csepel és Soroksár – irányításának egész elnöksége, valamint önkormányzati képviselők is Kispestről, vagy éppen Rákospalotáról. A rákoskeresztúri elnök is csatlakozott, igaz, ő azzal a megjegyzéssel, hogy őket a megállapodás csak akkor érinti, ha az helyben egyezik a stratégiájukkal. Ugyancsak az aláírók között szerepel az LMP egyetlen fővárosi közgyűlési képviselője, Gál József is.

A tiltakozó levelet a zuglói elnök, Vida Attila jegyzi, de a politikus a Magyar Hang megkeresésére csak annyit mondott, hogy nem kívánja cáfolni értesülésünket.

Beszáll az LMP a baloldalon már zajló fővárosi tárgyalásokba | Magyar Hang

A Jobbikkal és Puzsér Róberttel kötött korábbi megállapodásuk továbbra is érvényben van.

Megkerestük Keresztes László Lórántot, az LMP társelnökét is, aki az egyik aláírója a Puzsér Róberttel és a Jobbikkal kötött megállapodásnak. Ő azzal kezdte, hogy a belső levelezések nem a nyilvánosságnak szólnak. Majd leszögezte, hogy a most kifogásolt megállapodás egyáltalán nem megy szembe semmilyen korábbi kongresszusi döntésükkel. Hiszen ugyancsak a kongresszusuk mondta ki, hogy törekednek egy új politikai pólus felépítésére, Puzsér Róberttel és a Jobbikkal pedig éppen ezt kezdték el. Ráadásul azt is kimondták, hogy a szövetségi politikájukat alapvetően az elmúlt harminc évvel szemben fogalmazzák meg. Keresztes László Lóránt szerint a megállapodásuk nem is jelenti azt, hogy kötelező lenne az együttműködés a Jobbikkal, csak azt a helyzetet akarja elkerülni, hogy valahol egy jobbikos és LMP-s induló egymással versengjen a választáson.

Címkék: ellenzéki összefogás, Jobbik, Keresztes László Lóránt, LMP, Puzsér Róbert, új pólus


Megszelídült a „trópusi Hitler”?

Megszelídült a „trópusi Hitler”?

Látványos hátraarcot csinált az elmúlt hónapokban Jair Bolsonaro, aki valószínűleg mostanra elfogadta a realitásokat, vagyis azt, hogy eddigi legfőbb szövetségese, Donald Trump elveszítette a választásokat.

Szerkesztői üzenetek

Szerkesztői üzenetek

Sokan korabeli Google-nak tekintették a szerkesztőségeket, ahol nem is voltak restek megválaszolni, hogy „a svéd torna a test szabad mozgását elősegíti, az izmokat megkenve tartja; a német torna pedig túlképez, merevít és nehézkessé tesz, sőt az életszervekre is nemegyszer bénítólag hat”.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – durvuló közbeszéd – és hol van még a gödör alja

Pin It on Pinterest