Százhetvenketten fagytak meg télen

Százhetvenketten fagytak meg télen

Hajléktalan Kelenföldön. Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash/Köles Mihály)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptember hideg napjai és március 31. között 172-en fagytak meg a télen – tette közzé összesítését a Magyar Szociális Fórum. A kihűlések 39 százaléka a szabad ég alatt történt, míg 61 százalék fűtetlen lakásokban, vagy kórházba szállítás közben, esetleg odaérkezés után halt meg. Fűtetlen lakásokban inkább nők, míg a természetben inkább férfiak hunytak el. Nagyrészt ötven év felettiek voltak, de akadt köztük fiatalkorú is.

A közterületen való életvitelszerű tartózkodást tiltó törvény óta 165-en fagytak meg, ami arra utal, hogy a tiltás alkalmatlannak bizonyult ennek megelőzésére. Az MSZF szerint egyértelművé vált, hogy a hajléktalanság és a szegénység problémája nem oldható meg hatósági eszközökkel, és csakis politikai akarattal lehetne segíteni a lecsúszottakon.

Az MSZF kimutatása szerint 2015 és 2019 között 760-an fagytak meg. A Központi Statisztikai Hivatal pedig 2017-ig terjedően több esetről számol be, mint ahányról a Magyar Szociális Fórum tud.