Megszűnhet a Lokál, összevonhatják a Borsot és a Ripostot

Megszűnhet a Lokál, összevonhatják a Borsot és a Ripostot

A Ripost november 9-i címlapja

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Figyelő gazdasági hetilappá való (vissza)alakításával, valamint az Echo Tv (gyakorlatilag inkább a korábbi Hír Tv) megszüntetésével sem fejeződik be a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) tulajdonában lévő sajtóbirodalom átalakítása. A Válasz Online írta meg: a tervek szerint megszüntethetik a Lokált, hogy az újra a korábbi, politikailag semlegesebbnek tekintett Metropolnak adja át a helyét. Továbbá arra vonatkozólag is született terv, hogy összevonjanak két bulvárlapot, a Borsot és a jóval durvább politikai hangvételéről ismert, Ómolnár Miklós főszerkesztette Ripostot.

A Válasz szerint Liszkay Gábor mellett Csermely Péter tartalomfejlesztési vezetőnek van a legnagyobb befolyása rá, mi történik a több mint négyszáz médiatermékből álló portfólióban. A Magyar Idők korábbi főszerkesztője pedig előszeretettel hivatkozik „szeretetközösségként” a Kesmára: a Válasz forrásai innen is sejtik, hogy „óriási feszkó van.”

A szakma becsülete | Magyar Hang

Ha a kormány pártján áll a médium, akkor a jó gazda százmilliárdos hirdetésekkel honorálja mindezt, és ezért a pénzért olyan dolgokat vár el, ami a jobboldaliságtól, a keresztényi, konzervatív szellemtől a lehető legmesszebb áll.

A konfliktusok között említhető például, hogy Schmidt Mária köre kiszorult a médiatulajdonosi körből, a Figyelőtől pedig nemcsak neki és Lánczi Tamás főszerkesztőnek kellett mennie, de távozott például Deák Dániel korábbi főmunkatárs is. A március végi online impresszumban továbbá szerepelt Kunfalvi Nóra és Szerencsés D. Márton neve, de a mostaniban az ő nevüket sem találjuk meg. Az irányváltás utáni első szám április 4-én jelent meg, a főszerkesztő immár Deák Bálint, aki korábban megfordult a még nem fideszes Origónál és a Világgazdaságnál is.

A Válasz forrásai szerint Schmidt már a Kesmába olvadást is próbálta megakadályozni, majd azért lobbizott, hogy megtarthassa befolyását a lap felett. „Liszkayék unták már, hogy az Index és társai minden héten címlapon hozzák, hogy hülye a kormánysajtó, mert mi jelent meg már megint a Figyelőben” – mondta a lap viszonyait ismerő forrás a Válasznak. A Matesznál ugyan nem auditáltatták a lapot, de a források szerint a példányszám az utóbbi időkben már 2-3000 körül volt csak. Azért az irányváltás előtt megjelent még egy Ponyvaregény-idézet a lapban a bosszúról, amit nem véletlenül olvashattak üzenetként az érintettek. A korábbi figyelősök ezután a Schmidt-féle XXI. Század Intézethez ejtőernyőztek: ott talált pozícióra Lánczi Tamás mellett Deák Dániel és Kiszelly Zoltán is.

Habony Árpádék nemzetközi hírügynökséget indítottak | Magyar Hang

Új nemzetközi hírügynökség indult V4 News Agency (V4NA) néven Habony Árpád befolyási övezetében - írta a Válasz Online. A központi médiaholding tavalyi bejelentése óta ez a legnagyobb kormányközeli sajtóprojekt: az üzem londoni székhellyel, félszáz újságíróval indul, és a magyar mellett angol nyelven is sugároz.

A tervek között szerepel a 888 „konszolidálása”, valamint a Mandiner hetilap megjelenése is. A Lokál a közeljövőben megszűnhet, hogy átadja a helyét a Metropolnak, a Ripost és a Bors összevonását pedig az önkormányzati választás után tervezik. A folyamatba illeszkedik, amiről a Válasz korábban írt: V4 News Agency néven nemzetközi hírügynökséget indítottak, ami a cégpapírok alapján Habony Árpád befolyási övezetébe tartozik.

„A kormánypárti médiaholding koncepciója egyértelmű: ez a centrális erőtér megszervezésének kísérlete a politika után a sajtóban is, valamint a pénzosztás konszolidációja” – foglalta össze az átalakítások célját a Válasz.

Frissítés (15:03): A Válasz Online a Facebookon közölte, hogy a Mediaworks reagált a cikkükre. Mint a várható összevonásokról és megszűnésekről cikkező lap írta:
„A Mediaworks Hungary Zrt. közleményben reagált ma reggeli, »Szörnyű bosszúm lesújt rátok!« Így szervezik át a kormányzati médiatömböt című cikkünkre. Azt írják: »Nem szűnik meg a Lokál. Nem indul újra a Metropol. Nem lesz összevonva a Bors és a Ripost. Nem lesz »konszolidálva« a 888.hu.« Írásunk releváns informátorokra támaszkodik, és valós tendenciákat azonosít. Szcenáriókról, nem ütemezett, ma-holnap bekövetkező lépésekről írtunk. Hogy hogyan fog kinézni a KESMA-portfólió fél év múlva, arra térjünk vissza a maga idejében.”