Karácsony Gergely: Budapesten a változás élet-halál kérdése

Karácsony Gergely: Budapesten a változás élet-halál kérdése

Karácsony Gergely a főpolgármesteri programját bemutató rendezvényen 2019. április 13-án (Fotó: Katona Mariann/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legyen Budapestnek önálló alkotmánya, legyen sokkal több zöld terület és közpark, induljanak érdemi szűrőprogramok, váljon megfizethetővé a lakhatás – ezekről beszélt Karácsony Gergely, a baloldal által támogatott főpolgármester-jelölt a szombati programbemutató rendezvényén. A szocialista és DK-s vendégekkel tarkított program épületével szemben eközben aktivisták tiltakoztak Puzsér Róbert és a Jobbik részéről.

Budapest legyen Magyarország megváltoztatásának első lépése – ezzel indította el hivatalosan is főpolgármester-jelölti kampányát a baloldali pártok által támogatott Karácsony Gergely. A jelenleg még Zugló polgármestereként dolgozó politikus szavai szerint olyannak kell lennie Budapestnek, mint amilyennek Magyarországnak kellene lennie. Ezért kezdeményezi, hogy a 23 kerületi polgármesterjelöltjükkel közösen alkossák meg Budapest alkotmányát. – Legyen Budapest a mi köztársaságunk – mondta, bár az nem derült ki, hogy ez az alkotmány valójában mit tartalmazna és egy értéknyilatkozaton túl lenne-e célja.

Elviselhetetlen zöldfogyatkozás - Puzsér Róbert főpolgármester-jelölti munkaterve | Magyar Hang

„Az ingatlanspekulációvá züllesztett várospolitikát adjuk vissza a polgártársaik bizalmát élvező embereknek!”

Karácsony Gergely a bemutatón igen részletesen beszélt elképzeléseiről, többször Bécs példáját említve. Már a legelején is az osztrák fővárost állította szembe Budapesttel, ott ugyanis sokkal jobb a levegő, emiatt jóval kevesebben halnak meg. – Budapesten a változás élet-halál kérdése – fogalmazott. Szűkebb értelemben véve az egészségüggyel folytatta, konkrétan olyan szűrőprogramokat sürgetett, amelyekkel a halálesetek megelőzhetők. Külön kiemelte azokat a daganatos betegségeket, amelyeket, ha időben diagnosztizálnak, akkor lehetne kezelni. Ehhez kapcsolódóan említette a zöld Budapest fontosságát, amely jóval több fát és közparkot jelentene, de elengedhetetlennek nevezte a jó közösségi közlekedést is. Az ingatlanárak rohamos emelkedését bérlakásprogrammal gátolná, de szociális támogatásokkal hozzájárulna a lakhatási költségekhez is. Versenyképes budapesti oktatás megteremtését és kreatív Budapest megvalósítását is céljai között említette.

A politikus szerint erre igenis van pénz, mégpedig 1000 milliárd forint. Ennyi jönne ugyanis össze, ha leállítanák a Fidesz és a kormány által tervezett, ám szerinte felesleges beruházásokat, mint a Liget-projekt, a Várban még szebb iroda Orbán Viktornak, vagy éppen a meg sem valósuló olimpiára szánt létesítmények. – Ez a forrása annak, hogy megváltoztassuk Budapestet – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezt nem egyedül szeretné. Elindult egy honlap, a Mindenki Budapestért szlogenből úgy nevezték el, hogy Mibu.hu, ezen várják a budapestiek véleményét, hogy ők mire költenének.

Karácsony Gergely: Én tudom legyőzni Tarlós Istvánt | Magyar Hang

„Nehezen tudom elképzelni, hogy az előválasztás után fennmaradjon a rivalizálás az ellenzéki oldalon” – mondja a Párbeszéd politikusa. A teljes interjú.

Karácsony Gergely beszélt az irányába gyakran megfogalmazott kritikáról is, miszerint nem egy erős vezető. Azt mondta, hogy szerinte nem is a vezetőnek kell erősnek lennie, hanem a közösségnek, vagyis ő nem egy erős vezető, hanem erős város vezetője szeretne lenni.

A felszólalók között volt az MSZP-s Horváth Csaba, aki a januári előválasztáson súlyos vereséget szenvedett Karácsony Gergelytől. Már akkor ígérte, hogy beáll a győztes mögé, azóta az is kiderült, hogy éppen a Karácsony Gergely által vezetett kerületben, Zuglóban indulna el a polgármesteri posztért. A szocialista politikus arról beszélt, hogy a Fidesz az elmúlt kilenc évben kizsákmányolta a várost, Tarlós István pedig mindenben kiszolgálta a kormánypártot, illetve annak vezetőjét, Orbán Viktort.

A rendezvényen igen szűkszavúan esett csak szó arról, hogy az ellenzék nincs könnyű helyzetben a fővárosban, hiszen hiába sorakozott fel Karácsony Gergely mögött az MSZP, a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció, ott van velük szemben a Jobbik és az LMP által támogatott Puzsér Róbert. Ráadásul a vita a két tömb között kezd elharapózni. Karácsony Gergely mindenesetre kitartott amellett, hogy előválasztáson kell kiválasztani Tarlós István kihívóját. Nem tudja, hogy Puzsér Róbert éppen hogy áll ezzel, de szeretné, ha a publicista is megméretné magát. – A stílusunk némileg különbözik, de sok mindent tudnánk tanulni egymástól – mondta. Horváth Csaba már sokkal keményebben fogalmazott. Szerinte aki külön utas politikát képvisel, az akadályozza az „egy az egy ellen” harcát, vagyis Orbán Viktor zsoldosa.

Nem fognak össze Budapesten? | Magyar Hang

Egészen mást akar a baloldal, illetve a Puzsér Róbert mögött felsorakozott Jobbik és LMP.

A másfél órás programon a várospolitika több szektorát is érintették a felszólalók, Kukorelly Endre például a kultúráról, Ámon Ada a klímaváltozásról és az egészséges Budapestről, Misetics Bálint pedig a lakhatásról beszélt. Egy érdekes jelenet is lezajlott, amikor bírálta, hogy a hajléktalanok elleni fellépésben nem a Fidesz volt az első, hanem egy szocialista politikus, Molnár Gyula, aki egyébként csak néhány méterre ült tőle.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szendviccsel kínálja a Karácsony Gergely ellen tüntető aktivistákat (Fotó: Katona Mariann/Magyar Hang)

A rendezvénynek helyt adó belvárosi romkocsma bejáratánál a Puzsér Róbert mögött szerveződött Sétáló Budapest aktivistái, illetve a Jobbik ifjúsági tagozatának fiataljai tiltakoztak a zuglói parkolási botrányra felhívva a figyelmet. Olyan molinó volt náluk, mint például „Karácsony! Hol az egymilliárd forint közpénz?!”. Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője igyekezett viszonozni a trollkodást és szendviccsel kínálta őket, bár nem sok sikerrel, a fiatalok ugyanis azt nem fogadták el. Sőt, az ott hagyott ételt később kiosztották hajléktalanok között.

A múlt heti Magyar Hangban jelent meg Puzsér Róbert főpolgármester-jelölti munkaterve. Karácsony Gergelyt és Tarlós Istvánt is megkerestük, hogy reagáljanak rá.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.