A MOK lemondott a orvosbérek azonnali rendezéséről?

A MOK lemondott a orvosbérek azonnali rendezéséről?

Kásler Miklós (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Orvosi Kamara elnöke márciusban még azt monda lapunknak, a másfél milliós szakorvosi bér bevezetése nem tűr halogatást. A Népszava értesülései szerint ugyanakkor a mai kormányülésen már csak a kamara három év alatt megvalósítandó 850 ezres bérjavaslatáról van szó.

Az egészségügyiek béremelése is szóba kerülhet a szerdai tematikus kormányülésen – írta meg a Népszava. Így döntés születhet arról, hogy a kormány támogatja-e az orvosi és szakdolgozói kamarával zajló egyeztetéseken kialakult bér-ajánlásokat.

A Népszava szerint szóba kerül az egészségügyi dolgozók bérének rendezése is, figyelembe véve a Magyar Orvosi Kamara (MOK) javaslatát. Úgy tudni, a MOK 2022-ig a kezdő szakorvosoknak bruttó 850 ezer forintos, a nyugdíj előtt állóknak pedig 1,3-1,5 millió forintos fizetést tartana elfogadhatónak. Ha igazak a napilap értesülései, akkor komoly visszalépéséről van szó: Éger István, az orvosi kamara elnöke a Magyar Hang március 22-én megjelent interjújában még azt mondta, a másfél milliós szakorvosi bér nem tűr halogatást. (A másfél milliós szakorvosi bér egyébként azért került szóba, mert a MOK megreformálását célul kitűző Újratervezés orvoscsoport ezt tartja elérendőnek öt éven belül.)

Éger István: Nincsenek orvosbárók | Magyar Hang

Ha azt mondanám, hogy nem, akkor baromi nagyot hazudnék - felelte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke arra a kérdésre, hogy fogadott-e el valaha paraszolvenciát. Éger István lapunknak adott interjújában kifogásolta, hogy a MOK megreformálását célul kitűző Újratervezés nevű csoport körül több ellenzéki párt is megjelent, ám az nem zavarja, hogy a kamara felügyelőbizottságát a Jobbik tavalyi egészségügyminiszter-jelöltje vezeti.

A Népszava úgy tudja, a kormányülésen szóba kerülhetnek az Egészséges Budapest Program finanszírozásához szükséges összegek, a megvalósítás részletei, valamint a Semmelweis Egyetem fejlesztési tervéhez szükséges források is.

Dönthetnek arról is, hogy a Dél-Budai Centrum kórház társaság megvalósítására létrehozott gazdasági társaság mellett egy újabbat is kialakítsanak az egyéb fővárosi intézmények korszerűsítésére. Tárgyalhatnak Kásler Miklós népegészségügyi csomagjáról, illetve a Versenyképességi Tanács által koordinált reformprogramokról. A lap információi alapján külön készült egy finanszírozási csomag, a célra pedig már az idei költségvetésben is szerepel egy negyvenmilliárdos összeg.