Az MTA-elnök szerint eredményesek a tárgyalások

Az MTA-elnök szerint eredményesek a tárgyalások

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA-székház köré szervezett élőlánc-tüntetésen 2019. február 12-én (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sok félreértés van az elnökségi határozattal kapcsolatban, és nagyon eredményes tárgyalások folynak a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) között – erről beszélt a HVG.hu-nak adott interjújában Lovász László. Az MTA elnöke szerint viszont abban továbbra sincs egyetértés, hogy az intézethálózat az akadémia alatt működjön, vagy tőle független szervként.

„Ott tartunk, hogy az erre vonatkozó érveket megfogalmazzuk mindkét elképzelésre, és a közgyűlés elé tárunk minden olyat, ami szakmailag vállalható. A közgyűlés nem tud döntést hozni az intézethálózat új szerkezetéről, csak arról, hogy melyik megoldást támogatja, mert még a jelenleg érvényes törvények szerint működik a kutatóhálózat, ami az akadémiához rendeli. Ha a törvény változik, akkor az akadémia alapszabályát is meg kell változtatni” – mondta Lovász László.

Ugyanakkor szerinte nem igaz, hogy eltértek volna a szándéknyilatkozattól, inkább behoztak egy új szempontot. Eszerint az akadémiai intézethálózat vezetésében a kutatóintézetek dolgozói maguk kellene, hogy képviselve legyenek. Lovász szerint az utóbbi napokban ezt illetően közeledtek az álláspontok.

Rangos olasz díjjal tüntetik ki az MTA történészét | Magyar Hang

Jövő hét szerdán a Budapesti Olasz Kultúrintézetben adják át a Premio Roma 2019. évi díját, amelynek kitüntetettje ezúttal Molnár Antal történész, az MTA BTK Történettudományi Intézetének igazgatója. A Premio Roma Olaszország és különösen Róma egyik fontos kulturális elismerése, 2000-ben alapította az Ostiai Kulturális Egyesület (Associazione Ostia Cultura).

Az MTA-elnök elmondása szerint a kutatóintézetek időarányosan megkapták a pénzüket, az első félévre ez durván megvan, a másodikra viszont még mindig nincs megállapodás. Talán sikerül a kormánnyal elfogadtatni, hogy a gyors átalakítás inkább árt – vélte Lovász.

Azt az elnök is elismerte, hogy az elmúlt egy év okozott károkat az akadémiának: voltak kutatók, akik elmentek, míg mások menni készülnek. Reméli, hogy ha a megállapodás megszületik, nyugodtabb légkör alakul ki.