Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Csak állami támogatással lesz több repülőjárat Budapest és Erdély között

Szerző: | 2019. április 23., 14:30 | Belföld

A Wizz Air egyik gépe (Fotó: Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tíz évvel ezelőtt piaci körülmények között is megérte a légitársaságoknak a magyar főváros és Erdély között naponta repülni, ma azonban mindössze heti két járatot üzemeltet a Wizz Air Budapest és Marosvásárhely között. A fapados légitársaság csak állami támogatás mellett bővítené járatait.

HIRDETÉS - AIP

Kész további, erdélyi járatok indítására a Wizz Air – közölte a Magyar Hang megkeresésére a légitársaság. A magát „de facto nemzeti légitársaságként” aposztrofáló céget azt követően kerestük meg, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt heti kormányinfón lapunk kérdésére közölte: régóta folynak tárgyalások arról, hogy napi szinten legyenek közvetlen járatok Erdély és Budapest között, ám ezek a próbálkozások mindeddig nem vezettek eredményre. Pedig – tette hozzá – a kormány jelezte, hogy igény esetén anyagi támogatást is adnának.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A hálapénzről és a reptérről kérdeztük a minisztert – ez történt a kormányinfón | Magyar Hang

Sajtóértesülések szerint a szerdai kormányülés fő témája az egészségügy volt, így várható, hogy a szakterület fejlesztésével kapcsolatos bejelentéseket tesz Gulyás Gergely. A kormányinfón – immár második alkalommal – a Magyar Hang munkatársa is részt vesz, kérdéseket kívánunk feltenni az egészségüggyel és a Liszt Ferenc repülőtérrel kapcsolatban. Kövesse percről percre a kormányinfót velünk!

Lapunk annak kapcsán tette fel az erre vonatkozó kérdést, hogy míg a Wizz Air a magyar állam által garantált haszon mellett – éves szinten milliárdos támogatással – üzemeltet járatokat több balkáni városba – köztük Tiranába, Podgoricába, vagy Szarajevóba –, Budapest és Marosvásárhely között hetente mindössze kétszer fordulnak a gépek. (Összehasonlításképp: ezelőtt tíz évvel napi rendszerességgel el lehetett jutni repülőn Marosvásárhely mellett Kolozsvárra is.) Gulyás Gergely szavai szerint a kormány a balkáni szerződéshez hasonló konstrukciót felvetett a Wizz Air-nek, ám a társaság egyelőre nem akar a magyarlakta területekre – elsősorban erdélyi célpontokra – való eljutás segítéséhez járatokat indítani.

Váradi József: A Wizz Air nem fapados, hanem diszkont légitársaság | Magyar Hang

Nem szereti a fapadosozást és csak az utasok érdekei, valamint a menetrend tartása miatt vezették be a fizetős sorban állást – fejtette ki lapunknak adott interjújában a Wizz Air vezérigazgatója. Váradi Józsefet a brexitről, az ukrán légi piacon való terjeszkedésről, az állam által kompenzált nyugat-balkáni járatokról kérdeztük, és kiderül az is, problémának tartja-e a tiltott állami támogatás gyanúját, ha az nem versenytársnál, hanem üzleti partnernél merül fel.

A légitársaság megkeresésünkre közölte: amennyiben a magyar kormány közbeszerzési eljárást írna ki, úgy mérlegelni fogják az azon való indulást. Magyarán a Wizz Air csakis a haszon állami garantálása mellett bővítené kapacitásait Budapest és Székelyföld mellett. A társaság válaszában szintén utalt rá, hogy több járatot üzemeltet közszolgáltatási szerződés keretében Budapest és nyugat-balkáni úti célok között, „amire nyílt, európai uniós közbeszerzési pályázat keretében nyerte el a lehetőséget”. A Wizz Air válaszában nem tért ki rá de érdemes felidézni, hogy e tendert a kormány lényegében a légitársaságra írta ki, ennek megfelelően más induló nem is volt.

Tavaly szeptemberben számoltunk be róla, hogy megszűnt a Wizz Air bukaresti járata is, miközben lapunk tapasztalatai szerint tömve szoktak lenni a gépek.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Erdély, Gulyás Gergely, Kolozsvár, kormányinfó, légitársaság, Marosvásárhely, Székelyföld, Wizz Air


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest