Csányi Sándor: Orbán Viktor nem jön be személyesen, hogy a kasszánál fizessen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jó személyes viszonyt ápol Mészáros Lőrinccel, és az OTP-nek is jó a viszonya a Mészáros-cégekkel – fogalmazott Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója az Indexnek adott csütörtöki interjújában. – Abban vagyunk érdekeltek, hogy ezek a cégek stabil ügyfeleink legyenek és szerencsére azok is. A felcsúti foci, és most nem az első osztályú csapatra, hanem az utánpótlás-piramisra gondolok, jól van felépítve. Bízom benne, hogy onnét még jönnek ki nemzetközileg elismert játékosok is – mondta el az elnök-vezérigazgató, majd hozzátette, hogy „Mészáros Lőrinc is szeret dolgozni, én is szeretek dolgozni, nincs közöttünk feszültség, még ha sokan próbálnak is ilyet szítani.”

Csányi

Sándor hangsúlyozta, bár mindenki válságot vár, az nem lesz

olyan mély, mint 2008-ban volt. „A magyar makrogazdaság most

sokkal jobb állapotban van és a devizahitelek megszűnése,

valamint a konzervatívabb hitelezési szabályok miatt a bankszektor

növekedése is egészségesebb.”

Az OTP terjeszkedéséről szólva az elnök-vezérigazgató elmondta, a banknak egy 10 milliós ország kicsi, az év végére tizenkét országban 20 millió ügyfelük lesz. „Valóban elég sok tranzakciót hajtottunk végre az elmúlt egy-két évben, vettünk két bankot Szerbiában, egyet-egyet Bulgáriában, Montenegróban, Albániában, Moldovában és Horvátországban, és az sem titok, hogy szeretnénk Szlovéniában is befektetni, de ezzel egy időre lezárjuk a térségbeli akvizíciókat.”

– Elhatároztam, hogy mostantól csak kerékpárról fogok nyilatkozni, nem szeretnék ezzel foglalkozni – utalt Csányi Sándor az RTL Klubnak adott nyilatkozatára, mely szerint Orbán Viktor mindig személyesen fizeti a repülőjét. – Tényleg nem szeretnék ezzel foglalkozni, de nyilván nem arra gondoltam, hogy jön a kasszához, sorszámot húz és fizet. (...) Az OTP tulajdonában álló Air Invest Kft. birtokol egy repülőt, amit hasznosít a piacon. A korábbi magyar kormányok is rendszeresen igénybe vették a repülőt és a használati díjat kifizették. Amikor azt mondtam, hogy „személyesen”, fel sem merült bennem, hogy a magyar újságírók krémje ezt úgy értelmezi, hogy a miniszterelnök bejön és személyesen fizet. Rosszul fogalmaztam, de a lényeg az, hogy a közös utazásokból ráeső részt mindig kiszámláztuk és átutalták. Az idézett beszélgetésben pedig szó sem esett azokról az esetekről, amikor a Kormány hivatalos célra vette igénybe a repülőt, ilyenkor – természetesen – a Miniszterelnökség utazásszervezője az Air Invest Kft. megrendelője.

Nyerges Zsolt megközelítette Csányi Sándort | Magyar Hang

Simicska Lajos üzleti érdekeltségeinek átruházása után a szolnoki milliárdos lett az ország második legnagyobb agrárbárója.

Csányi Sándor hangsúlyozta, nem számít újabb fordulatra a devizahitelek ügyében.
– A Kúria szerintem alapvetően már elrendezte ezeket. Ahogy engem a jogászaink tájékoztattak, az újabb európai bírósági ítéletek nem mondanak ellent a Kúria korábbi álláspontjának. Az az alapvető kérdés, hogy az ügyfelek kaptak-e megfelelő tájékoztatást az árfolyamkockázatról, vagy sem. Mi korrekt tájékoztatást adtunk, sőt mindenkit próbáltunk rábeszélni a forinthitelre, és csak ha az ügyfél nem tágított, akkor adtunk devizahitelt.

A magyar labdarúgás kapcsán Csányi kifejtette, a taotámogatásokat alapvetően félreértelmezi a média, úgy bemutatva, mintha minden pénz az NB I-re menne el, holott a tao kizárólag infrastrukturális és utánpótláscélokra fordítható. – Ha a szövetség taoforrást kap, abból vállalja át az amatőrcsapatok versenyeztetési költségeinek 90 százalékát, például a bíróküldést vagy a nevezési díjak tetemes részét. Ez egy pozitív ügy. 7500-ról 13 ezerre nőtt a csapatok száma, hétről hétre kétszázezer ember, főleg gyerek focizik a különböző tornákon. 95 százalékuknak esélyük sincs arra, hogy futballisták legyenek, de jól érzik magukat és sportolnak, tesznek az egészségükért. Taóból épült meg 1100 új pálya, és újítottunk fel 1700 különböző méretű régi pályát.

Csányi,

aki egyszerre alelnöke Európai Labdarúgó-szövetségnek (UEFA)

és

a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA) is, az interjúban

elmondta, „nincs napirenden” az elnöki ambíció, jelenlegi

elfoglaltságai mellett nem vágyik többre.

Több

erős versenytársa, vagy kihívója is rendőrségi nyomozás,

házkutatás célpontja lett – vetette fel az Index újságírója

Csányi Sándornak: az agrárintegrátori piacon Bige László, a

sertésvágásban Piero Pini került vizsgálatok fókuszába,

korábban a bankszektorban építkező Spéder Zoltánnál volt

házkutatás. – Sok üzleti érdekeltségem és emiatt számos

versenytársam van, közülük még csak nem is az említettek a

legközvetlenebbek – reagált az OTP-vezér. – A sajtóhírek

szerint ők nem velem, hanem a jogszabályokkal kerültek

összetűzésbe.

A kihívók apropóján Csányi elmondta, nem tart az újonnan alakuló állami bankformációtól, amióta az OTP működik, folyamatosan kihívásokkal néz szembe. – Természetes, hogy mindenki a nagy szereplőtől próbál ügyfeleket szerezni. Nem véletlen, hogy külföldre is elindultunk. (…) Annál nincsen rosszabb, ha nincs erős verseny, ez a gazdaságra, a politikára és a sportra is igaz. Ha nincs verseny, a jó is rosszabbul teljesít.