Nincs bérrendezés, így nem túlóráznak a Péterfy baleseti sebészei

Nincs bérrendezés, így nem túlóráznak a Péterfy baleseti sebészei

Műtét közben Illusztráció: Pixabay.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem hajlandó túlórázni a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központ 84 baleseti sebésze, miután a csőd szélén tántorgó intézmény vezetése elzárkózott a bérek rendezésére irányuló kérésüktől. Súlyos gondok lehetnek az ellátásban.

Óriási balhé van a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központban – írta a 444.hu-n futó blogján Kunetz Zsombor. Az orvos, egészségügyi elemző írása szerint a csődközelben lévő fővárosi intézménynél azzal kezdődött a botrány, hogy kiderült: a közalkalmazotti státuszban levő aneszteziológusok magasabb bérért dolgoznak, mint a baleseti sebészek. „Ez alapvetően nem szokatlan, évtizedek óta ezzel próbálták meg kompenzálni az altatóorvosok hálapénzmentes munkáját. Ugyanis az aneszteziológusok nem vagy csak ritkán kaptak hálapénzt, és ha nincs altatóorvos, akkor nincs hálapénzes műtét sem, így a mutyi eddig mindenkinek érdeke lehetett" - fejtegette Kunetz, megjegyezve: mára azonban változott a helyzet, és úgy tűnik, hogy a baleseti sebészek is sokkal inkább a tisztességes bérből kívánnak megélni, mint hálapénzből. Ráadásul – folytatta – ebben az intézetben sokan nem is fogadnak el hálapénzt, így ez a hallgatólagos megoldás a jelek szerint nem működik.

Most 84 orvos aláírásával egy levelet küldtek a főigazgatónak, amelyben kérték a bérfeszültség rendezését, azaz a baleseti sebészi bér altatóorvosi szintre emelését, valamint a kórházban uralkodó áldatlan állapotok felszámolását. Az igazgatóság azonban ebbe nem ment bele, hivatkozva a komoly adósságállományra - amely már márciusban elérte a csaknem 2,5 milliárd forintot -, sőt takarékoskodásra és a műtétek számának növelésére hívta fel a figyelmet.

„Orvosbárók márpedig vannak" - nyíltan vitatják Éger István lapunkank tett állításait | Magyar Hang

Terjedelmes cikkben reagált Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének Nincsenek orvosbárók címmel lapunkban megjelent interjújára. Ha azt mondanám, hogy nem, akkor baromi nagyot hazudnék - felelte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke arra a kérdésre, hogy fogadott-e el valaha paraszolvenciát.

A baleseti sebészek erre válaszul felmondták az önként vállalt túlmunkát és ígéretet tettek arra is, hogy az eddig hallgatólagosan elnézett szabálytalanságokban a továbbiakban nem fognak részt venni. Szakítanak például azzal a hagyománnyal, hogy az ÁNTSZ szabályokkal szemben úgy látnak el betegeket a járóbeteg-ambulancián, hogy oda nincs nővér beosztva. Az intézet a 80-as évekbeli alapításakor és még sokáig rendkívül modern és világszínvonalú volt mind eszközparkban, mind tudásállományban – emlékeztet a Kunetz Zsombor – mára  azonban lepusztult, elrohadt.  

Az intézményben nem ez az első és egyetlen súlyos humánerőforrás-probléma az idén: március 1-től várhatóan május 31-ig nem tudják ellátni az akut érsebészeti ügyeletet sem, mivel nincs elég szakorvos. Az erről szóló hivatalos dokumentumot Kunetz Zsombor orvos posztolta ki Facebook-oldalára.