Papírról nyalják a drogot a börtönökben

Papírról nyalják a drogot a börtönökben

Saját zárkáikat építik a rabok a Vácon egy férőhelybővítési program keretében 2017-ben. Sötét szoba (Fotó: Árvai Károly/Kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lassan két éve, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) egyoldalúan felmondta az addig 18 éven át működő kétoldalú megállapodást a Magyar Helsinki Bizottsággal, valamint más civilekkel, köztük karitatív szervezetekkel. Arra hivatkoztak, hogy a megállapodás nélkül is biztosíthatók a fogvatartottak jogai. Mindez azt jelenti, hogy 2017 nyara óta nem tudni, mi zajlik a börtönök falai között.

Részletek a Magyar Hang május 3-i 2019/18. számában megjelent cikkből!

Azóta csak néhány hír jut el a külvilágba, amikor például a benti brutalitás odáig fajul, hogy az elítéltek több hónapnyi kínzás után különös kegyetlenséggel megölik zárkatársukat. A bv-intézetekből szabadultak szerint továbbra is rengeteg a verekedés, csicskáztatás a rabok közt. A BVOP elzárkózik a civil kontroll elől, így lehetetlen elfogulatlan képet kapni. Mivel nincsen más lehetőség, abból kell kiindulnunk, amit az elítéltek mesélnek, ha szeretnénk tudni, történnek-e jogsértések a fegyintézetekben.

(...)

Tibor eredetileg hat évet kapott, ebből kellett leülnie a négy és felet, jó magaviseletéért szabadult feltételesen. Most például autót sem vezethet, ezért egy tömegközlekedésileg is forgalmas csomópont mellett ülünk egy lakótelepi padon, valahol az ország egyik városában.

(...)

– A kétszer négy, az nyolc négyzetmétert jelent?
– Igen. A vécé az nincsen elfalazva, ott kajálsz mellette. A nyolc négyzetmétert úgy képzeld el, hogy az ágyak közt csak oldalazva tudsz közlekedni. A nyolc négyzetméterben az ágyakon túl benne van az asztal, a stokik (a hokedli) és a már emlegetett vécé is. Borzasztó. Utána elkerültem egy nyolcszemélyes zárkába, ott is kicsi volt a hely, de ott még ennél is nagyobb gond volt a látásgátló. Pont nyárra varrtak be oda, hát ott levegő semmi nincsen.

(...)

– Ha óránként van ellenőrzés, hogyan lehetséges, hogy valakit hónapokon keresztül tudnak kínozni a zárkatársai, és ezt a fegyőrök nem veszik észre?
– Észreveszik. Tudják. Mindenről tudnak.

– Ilyen egyszerű a magyarázat? Azért lehet valakit hónapokon keresztül kínozni, mert az őrök tudnak róla? Csikkeket elnyomni rajta, fojtogatni, bármit csinálni vele?
– Igen, ez ilyen egyszerű. Amúgy nagyon sok bántalmazás van bent, de a bv-sek megpróbálják házon belül lerendezni ezeket a történeteket, nehogy nyilvánosságot kapjanak.

(...)

Mi az a látásgátló? Miként alakul ki a rabok közötti hierarchia? Lehet-e droghoz jutni a börtönőrökön keresztül? Hová lehet elrejteni egy nem bv-s telefont? Milyen a börtönkoszt? Gerjesztik-e a rabok közötti feszültséget a börtönőrök?
 A válaszokat keresse a Magyar Hang május 3-án megjelent 2019/18. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/18. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.