Eltűnt a Zsúrpubi közösségi profilja

Eltűnt a Zsúrpubi közösségi profilja

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy figyelmeztetés érkezett, aztán a hírportál oldalát szó nélkül levették, mintha sose lett volna.

Tegnap délután négy óra körül mintegy 48 ezer követővel eltűnt a Zsúrpubi Facebook-oldala, mintha soha nem is lett volna. „Hétfő reggel jött egy felszólítás egy két évvel ezelőtti cikkünk miatt, amiben egy szót sérelmeztek. Jelezték, ez az anyag megsértette a közösségi oldal alapelveit, ezért elérhetetlenné teszik. Mi ezzel nem értettünk egyet, ezt jeleztük. Azt a választ kaptuk: »Valaki még egyszer meg fogja nézni ezt a bejegyzést.« Ezt követően 16 óra körül vettük észre, hogy az oldalunk eltűnt, úgy, hogy erről semmiféle figyelmeztetést nem kaptunk. Így most sem tudjuk, hogy pontosan milyen indokkal vettek le minket a Facebookról” – reagált lapunk megkeresésére Béres Ferenc Attila.

A jelenlegi kormánnyal kritikus, a közállapotokról fanyar humorral, kemény mémekkel tudósító hírportál főszerkesztője szerint semmi provokatív nem volt a közösségi aktivitásukban, leszámítva az előbb idézett 2017-es cikkről szóló levelet, így értetlenül állnak a szerintünk finoman szólva is túlzó reakció előtt. Írtak az elérhető fórumokra, egyelőre nem jött még semmilyen válasz a Facebook részéről. „Két év kemény munkánk van az oldalban, úgy számoltunk, hogy az ötvenezredik követőnk még az európai parlamenti választások előtt meglesz” – mondta a főszerkesztő.

A Facebook moderálási elvei, gyakorlata már jó ideje komoly vita tárgya, a közösségi portál jobb és baloldalról, gyakorlatilag mindenhonnan kemény kritikákat kapott és kap, amelyek leginkább azt nehezményezik, hogy teljesen követhetetlen az, mit miért tartanak „közösségi alapelvekbe ütközőnek” vagy gyűlöletbeszédnek, s olykor olyan dolgok miatt is felfüggesztés, tiltás jár, amit a szankcionált felek nem tartanak annak. Vitára azonban semmi lehetőség, mert – Kissinger régi, Európára vonatkozó cinikus példáját kiforgatva – nem lehet feltárcsázni a Facebookot, hogy érdemi vitát kezdeményezhessenek. Az, hogy a Mark Zuckerberg alapította oldal így elzárkózik – nem tudni, hogy mennyiben alkalmaz gépi algoritmusokat és mennyire az árnyalatokat akár csak nyomokban értő hús-vér moderátorokat, csak tovább növeli azok táborát, akik cenzúrát, önkényt kiáltanak.

Ki a Facebook gazdája? | Magyar Hang

Ideje, hogy Mark Zuckerberg végre felelősséget vállaljon a kétes jövőért, amit a bolygóra szabadított.

Az ilyen, derült égből érkező, villámcsapás szerű, és indoklás nélküli letiltásnál ráadásul épp a sok ismeretlen miatt azt sem lehet tudni, hogy mondjuk a történteket moderáció, vagy netán egy lelkes, feljelentő troll-hadsereg okozta.

Az unió részéről is látszik akarat arra, hogy ezt a gyakorlatot oldja; az új digitális jogdíjakról elfogadott direktíva mentén talán lehetőség lesz ezt a mechanizmust is valahogy letisztázni.

– Ha ez a Facebook megtisztulásának az iránya, akkor úgy érzem, tévúton járnak, hiszen pont azokat a tereket szűkítik, ahol egyébként még a propagandával szemben eltérő véleményeket, kritikát lehet megfogalmazni – véli Béres Ferenc Attila.

A Zsúrpubi mellett egyébként nemrég az Alfahír központi profilja is hasonlóan járt.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.