Munkásszálló lesz az újpesti Árpád Kórházból – Jönnek az ukrán melósok?

Munkásszálló lesz az újpesti Árpád Kórházból – Jönnek az ukrán melósok?

Ukránok költözhetnek az egykori újpesti kórházba (Fotó: Tompos Ádám/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Részletek a Magyar Hang május 17-i (2019/20.) számában, pénteken megjelent riportból!

Az újpesti Árpád úton úgy minden harmadik villanyoszlopra erősítettek kábelkötözővel egy plakátot. Rajta a magyar zászló és narancs-kék betűk, amelyek arra szólítanak fel mindenkit: „Támogassuk Orbán Viktor programját, állítsuk meg a bevándorlást”. A 122-es és a 132-es szám között különösen furcsán mutatnak a Fidesz üzenetét sulykoló plakátok, mögöttük ugyanis az Árpád Kórház négy éve bezárt, emeletnyi magasságba törő ecetfákkal, bezárt bódékkal körbevett épülete található.

(...)

Nem marad azonban üresen az épület, Orbán Viktor döntésének köszönhetően munkásszállássá alakul majd az Árpád Kórház. Ezúttal nem volt sem közmeghallgatás, sem másfajta tájékoztatás: az áprilisi Magyar Közlönyben egyszer csak ott szerepelt a miniszterelnök által jegyzett határozat, amelynek értelmében az épület a jövőben munkásszállást biztosít „a vidékről Budapestre utazó munkavállalók számára”, méghozzá „elérhető áron”. Az egyik IV. kerületi ivóban ezt így foglalták össze: „Viktorunk odafent eldöntötte, és kész.”

Székesfehérváron sorra alakítanak át ingatlanokat az ukrán vendégmunkásoknak | Magyar Hang

A Jobbik helyi alapszervezete viszont úgy sejti, nem feltétlenül vidékről, sokkal inkább Ukrajnából érkeznek majd ide a munkavállalók. Többek között arra alapozzák vélelmüket, hogy az egyik újpesti gigalakópark építkezésén is főleg ukránok dolgoznak, és velük aztán sűrűn össze is futnak a kerületi piac közelében.

(...)

– A jó magyar szakemberek mind elmentek Németországba. Nürnberg környéke például tele van magyarral. Itt meg már mongolok vannak, jönnek a törökök, ők például jól dolgoznak. De vannak albánok, sőt üzbégek is – mondja egy vállalkozó, aki Kelet-Ukrajnából hozza a munkásokat.

(...)

– Ezek dolgoznak, mint a robotok. Reggel elmennek, hétre hazajönnek, sokkal jobb munkaerő, mint a kárpátaljaiak. Nem piálnak, tök tiszták, tisztelettudók, járnak templomba, a Fidesz-székház mellé, a Lendvay utcába. Fociznak, még csapatuk is van. Nagyon jó srácok, csak nem beszélnek magyarul –

(...)

A teljes riportot és az önkormányzat válaszát keresse a Magyar Hang május 17-én megjelent 2019/20. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál! És hogy mit talál még a 2019/20. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.