„Már több mint kétezer ukrán vendégmunkás van Székesfehérváron”

„Már több mint kétezer ukrán vendégmunkás van Székesfehérváron”

Márton Roland (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzék nem hülye, csak jogfosztott – véli Márton Roland, az ellenzék közös székesfehérvári polgármesterjelöltje, aki az ukrán gazdasági bevándorlás kontrolljával kezdené a munkát, ah megválasztanák.

– Az ellenzék közös polgármester-jelöltjeként indul Székesfehérváron, ahol a fideszes Cser-Palkovics András 2010-ben 56,5, 2014-ben pedig már 64,5 százalékos támogatottsággal győzött. Őszintén lát esélyt arra, hogy le lehet őt győzni?
– Ezek az eredmények azért alakultak ki, mert néhány hónappal a kétharmados Fidesz–KDNP-győzelmet jelentő országgyűlési választások után az ellenzéki szavazók elveszítették a hitüket, nem díjazták az együtt nem működő ellenzéki pártokat, így nem mentek el szavazni. Székesfehérvár történetében soha olyan kevés szavazattal nem lett polgármester senki, mint az elmúlt két alkalommal Cser-Palkovics András.

– A mostani önkormányzati választás néhány hónappal követi csak az európai parlamenti voksolást, amikor is túl sok babért nem jósolnak az ellenzéknek. Mitől lenne most bármi más?
– A változást akaró szavazók már értik, milyen lehetőségeik maradtak a NER választójogi rendszerében. Az ellenzéki pártok irányító testületeinek hét év és több választási vereség kellett ahhoz, hogy belássák, ezt a rendszert csak technikai koalícióban lehet megroppantani. A Fidesz olyan választójogi rendszert dolgozott ki, amely csak neki jó, olyan médiavilágot és hirdetési piacot alakított ki, ahol ő diktálja a játékszabályokat, és eltapos mindenkit. Nincs más esély, mint egyesíteni az erőket. Még így sincsenek egyenlő feltételek a pályán. A választóknak is érteniük kell, hogy nem hülye vagy gyenge az ellenzék, hanem ugyanúgy jogfosztott, mint maga, az állampolgár.

A lakók szájába építkezik a trafikosnő fia | Magyar Hang

– Mérték a városban, hogy önre – mint a szocialista párt egykori alelnökére – átszavaz-e egy jobbikos vagy egy momentumos?
– Mi Fehérváron közös programmal, együtt indulunk a Fidesszel szemben, egy az egy ellen. Objektív mért adat, hogy a demokratikus ellenzéki oldalon nekem van a legnagyobb ismertségem és támogatottságom, ezért is volt kézenfekvő, hogy én vezessem a teljes ellenzéki együttműködést. Az adataink alapján egyértelmű, hogy a választók már megkötötték ezt a szövetséget és szavaznak is az együttműködésre.

– Mindig felmerül, hogy vajon egy ellenzéki városvezető miként tudja saját városa érdekeit érvényesíteni egy más színezetű kormánnyal szemben. Nem tart attól, hogyha nem fideszes vezetése lesz Székesfehérvárnak, akkor hátrány érheti?
– Ettől nem kell tartani. Cser-Palkovics András nem biztosítja a kormányzati hátszelet, sőt, inkább szembeszelet intézett. Székesfehérvárnak nagyon magas a saját jogon beszedett adóbevétele – éves szinten 21,5 milliárd forint – és ebből a kormány csak ebben az évben 7 milliárd forintot vesz el, meglopva a fehérváriakat. Úgy 3,2 milliárdot kell befizetnünk a központi költségvetésbe szolidaritási adó címén, és további 3,5 milliárdot vesz el a kormány a normatív támogatások megvonásával.

– A Modern városok program keretében ugyanakkor 70 milliárdos fejlesztést ígértek. Ezek a beruházások hol tartanak?
– Ez a program egy hazugsággyűjtemény, csúnyán becsapták vele a székesfehérváriakat, mert egy kapavágás sem történt. Még 2015-ben, elsőként Székesfehérváron írta alá a támogatási szerződést Orbán Viktor és Cser-Palkovics András, a beígért projektek határideje tavaly év vége volt. Nem épül semmi, elmaradt a kórházfejlesztés, nem lesz Alba Aréna, nem készül a középiskolai kampusz, meghiúsult a Fekete Sas szálló projektje, a Zichy-liget projekt, ahogy az Alba Airport fejlesztése is. Hétből nulla, kamu az egész.

– A polgármesternek azért ezt szóvá tették?
– Igen.

– Mi volt a válasza?
– Az, hogy majd. Ne akadékoskodjon az ellenzék, már vannak új dátumok, 2022. és 2023. Folyosói pletykákból tudjuk, hogy a elvázolt tervezetekből nem lesz semmi, soha nem is gondolták komolyan, csak a választókat csapták be vele.

– Nézzük akkor azt, hogy önök mit ígérnek.
– Nagyon részletes terveink vannak, itt említeném a közlekedési káosz felszámolását. A fehérváriak „Cserpa-dugó”-nak hívják már a káoszt, amit az Alba Volán újjászervezésével és a sávszűkítések feloldásával, modern parkolási infrastruktúrával fel fogunk számolni. Óriási probléma emellett, hogy Európa legalacsonyabb bérei mellett megfizethetetlenül drága a lakhatás, ezért a jól képzett fiatalok elmennek külföldre.

Munkásszálló lesz az újpesti Árpád Kórházból - Jönnek az ukrán melósok? | Magyar Hang

– Egy önkormányzatnak milyen beleszólása van abba, hogy a piaci szereplők milyen béreket adnak?
– A szakszervezetek, amelyek harcolni hivatottak a magasabb fizetésekért, jogfosztottak és erőforrás-hiányosak. Mi úgy döntöttünk, hogy a székesfehérvári szakszervezeteknek székházat fogunk biztosítani, és a város iparűzésiadó-bevételének 1 százalékát átengedjük nekik. Ez a tetemes összeg biztosítja a stabil építkezésüket, és fedezné, hogy a város legjobb ügyvédeit tudják megbízni a munkaügyi érdekeik védelmével, és az ország legjobb gazdasági elemzői segítsék a munkájukat a bértárgyalások során. A város nagy adóbevétele miatt van mozgásterünk. Az egészségügyben is fejlesztenénk: létrehoznánk egy CT- és MR-diagnosztikai központot, amelyhez a XIII. kerületi modellt vettük alapul. Itt szakorvosi beutaló alapján a székesfehérváriak ingyenesen, egy héten belül időpontot kapnának a vizsgálatokra.

– Ha pénz van is, az egészségügyben állandó a szakemberhiány. Ezt hogyan oldanák meg?
– Speciális koncessziós szerződés alapján működne a központ, napi hét-nyolc órában üzemelnének az eszközök ingyenesen és gyorsan a fehérvári lakosok számára. Ezenfelül az üzemeltető orvosok piaci alapon is értékesíthetnék a diagnosztikai vizsgálatokat és mivel a világ legmodernebb berendezéseit hozzuk Székesfehérvárra, lesz rá kereslet.

– Polgármesterként mi lenne az első intézkedése?
– A fehérvári szakszervezeti vezetőkkel fogok tárgyalni azért, hogy a 2020-as évre vonatkozó bértárgyalásokon szakmai háttérrel és pénzügyi forrásokkal erősítsem a pozíciójukat. A másik sürgős teendő a Székesfehérvárra toborzott ukrán gazdasági bevándorlás azonnali kontrollja lesz.

„Mi, a Dunától keletre, már Romániának vagyunk nézve" | Magyar Hang

Turbános biciklisták, bezárt gyár és munkától elfagyott ujjak Szarvason, ahová még Indiából és Mongóliából is hoznak vendégmunkásokat. A teljes riport.

– Hány ukrán vendégmunkás van Székesfehérváron?
– Napról napra több, a szisztematikus betelepítésnek köszönhetően, amelyet az önkormányzat is támogat szálláshelyekkel. Aki akar személyes tapasztalatot szerezni, az nézzen körbe péntektől vasárnapig a székesfehérvári vendéglátóhelyeken. Adataim szerint már több mint kétezren vannak a városban, és a számuk folyamatosan emelkedik. A háromcsillagos panzióig bezárólag már szinte minden lehetséges szálláshely munkásszállóként üzemel, különféle gyárépületeket is átalakítanak, sőt még lakásokat is. A fideszes többség minden eszközzel támogatja a nagyvállalatokat az ukrán gazdasági migránsok betelepítése érdekében, hogy ezzel megakadályozza a béremeléseket a magyar munkavállalók körében.

– Hol dolgoznak az ukránok?
– Az összes multinacionális és hazai nagyvállalatnál folyamatosan növelik az ukrán munkavállalók számát, ami súlyosan sérti a bérből és fizetésből élő fehérváriak érdekeit. A rabszolgatörvény után ez a Fidesz újabb embertelen válasza a munkaerőhiányra. Sztrájktörőnek hozzák ide az ukrán gazdasági bevándorlókat, azért, hogy letörjék, alacsonyan tartsák a béreket.

Székesfehérváron sorra alakítanak át ingatlanokat az ukrán vendégmunkásoknak | Magyar Hang

– Azt mondta kontrollálná ezt. De mégis hogyan? Ismét csak piaci szereplőkről van szó.
– Ezernyi eszköz lesz a kezünkben az engedélyezési eljárásoktól a helyi adórendszerig. A Fidesz polgármestere segíti az ukrán bevándorlást, mint ahogyan megvédte a rabszolgatörvényt is a városban. A kormány közpénzen toborozza az ukrán bevándorlókat, fizetik nekik a lakhatást, sok esetben az étkezést és a munkába járás teljes költségét is. Akkor miért nem lehet inkább megfizetni a fehérvári embereket?

– Azt eldöntötték már, hogy amennyiben nyer, lesz például jobbikos vagy momentumos helyettese?
– Teljes ellenzéki együttműködésben dolgozunk Székesfehérváron, így a közös programunkat közösen is fogjuk megvalósítani. Ha a többséget megszerezzük, meg fogjuk osztani az ezzel járó felelősséget is.

– Fél évvel a választások előtt mekkora tétben fogadna a győzelmére?
– Nagy tétben. Az együttműködő ellenzéki erők szavazói többségben vannak Székesfehérváron, de ez egy heterogén közösség, a változás iránti vágy tartja őket össze. Ezért fontosak a közös tervek. Nem elég hogy tudni, mit nem akarunk, mi azt is tudjuk, mit akarunk a jelenlegi helyett.

Illegálisan is működnek munkásszállók Székesfehérváron | Magyar Hang

– Orbán Viktorról köztudott, hogy jár a Mol Vidi meccseire. Ön is? Találkozott esetleg már a miniszterelnökkel?
– Az Orbán Viktorhoz hasonló karterű vezetők szimpatizánsokkal szoktak találkozni és velük is csak irányítottan és szervezetten. Így értelemszerűen nem találkoztam vele.

– Azért szorít a csapatnak?
– Nagyon szeretem a Vidit, de azt nem szeretem, ami most ott történik. Piros-kék a szívem: nyolctól tizenhat éves koromig a Videoton SC-ben kosárlabdáztam, azután az Albacompban. Engem nehéz Vidi-ellenességgel vádolni. Riaszt és dühít, ami a magyar futballban történik. Az NB I. élet- és piacképtelen, nem üres stadionokat, hanem versenyrendszert kellene építeni, persze az melós, és nem lehet belőle lopni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/16. számában jelent meg, 2019. április 18-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/16. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.