Strache-botrány: Összehívták itthon a nemzetbiztonsági bizottságot

Strache-botrány: Összehívták itthon a nemzetbiztonsági bizottságot

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár kezet fog tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatójukon a Karmelita kolostorban 2019. május 6-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összehívta az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának rendkívüli ülését a testület jobbikos elnöke az osztrák Heinz-Christian Strache megbukásáig vezető ügy miatt. Mirkóczki Ádám közleménye szerint pénteken délelőttre küldte ki a meghívót, hogy megvizsgálják a „Strache-botrány magyar vonatkozású szálait”. – Heinz-Cristian Strache a kiszivárgott videófelvételen többek között orosz befolyásról beszél, valamint „isteníti” Orbán Viktor sajtószabadságot korlátozó intézkedéseit – írta, ez pedig a Jobbik szerint nemzetbiztonsági kockázatokat is felvet hazánkra nézve.

Ismert, az osztrák politikus egy ibizai hotelben rögzített videófelvétel szerint arról beszél egy magát az egyik orosz milliárdos oligarcha unokahúgának kiadó nővel még 2017-ben, hogy olyan médiaviszonyokat szeretne saját magának és pártjának Ausztriában, mint amilyen Orbán Viktornak van Magyarországon. Az egyik legnagyobb osztrák lap felvásárlását javasolja az orosz befektetőnek; a médium támogathatná pártja kampányát, cserébe pedig később állami megrendelésekhez juthatnának. Ehhez Heinrich Pecina segítségét vette volna igénybe, ő az, aki itthon bezáratta a Népszabadságot, majd a teljes Mediaworksöt eladta Mészáros Lőrincnek.

A nemzetbiztonsági bizottságban fideszes többség van, így sok minden függ attól, hogy a kormánypárti politikusok egyáltalán elmennek-e az ülésre. Amennyiben ugyanis nem, akkor a testület határozatképtelen lesz, és ülést sem tud tartani. Ellenzéki kezdeményezésnél ilyen esetre bőven volt már példa.

Strache üzent: Harcolok! | Magyar Hang

Be akarja bizonyítani ártatlanságát a súlyos korrupciós ügybe belebukott Heinz-Christian Strache - a 444.hu vette észre, hogy a politikus Facebook oldalán írt erről. „Megtaláljuk azokat, akik a törvénytelenül felvett videók és az ellenem külföldről folytatott, mocskos kampány mögött állnak, és bebizonyítjuk az ártatlanságomat!"- írta. Hozzátette azt is, hogy ő ezért harcol.

Mirkóczki Ádám lapunknak elmondta, hogy egy ilyen súlyú ügyben a kormánypártoknak elemi érdeke lenne részt venni ezen az ülésen, bár az elmúlt években már bizonyították, hogy nem mindig eszerint cselekednek. A politikus egyébként az ügy tisztázására a bel- illetve külügyminisztérium képviselőit hívta meg, valamint az alájuk tartozó Alkotmányvédelmi Hivatalt, illetve az Információs Hivatalt.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.