„A Fidesz kihozta a maximumot, a DK döntő részben Dobrev Klárának köszönheti a sikerét”

„A Fidesz kihozta a maximumot, a DK döntő részben Dobrev Klárának köszönheti a sikerét”

A szavazatszámláló bizottság tagjai megkezdik a szavazatok számlálását a szavazóhelyiség bezárása után a budapesti Narancs Óvodában kialakított szavazókörben az EP-választás napján, 2019. május 26-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az EP-választások legkellemesebb meglepetésének a részvételi arány jelentős növekedését tartja Krausz Péter, a Policy Agenda politikai elemzője. „Bebizonyosodott, hogy az emberek számára továbbra is fontos az európai összefogás, a közös politizálás, a kontinens sorsa, így kijelenthető, az Unió nem halott. Ez nagyon fontos üzenete a vasárnapi választásoknak” – jelentette ki a politológus.

Krausz Péter úgy véli, az Európai Parlamentben nem történt meg a szélsőséges erők előretörése, ahogy ezt sokan jósolták, így a Fidesz számára az a terv, miszerint a maga mandátumaival – ez a hivatalos adatok alapján 13 EP-képviselői hely – majd döntő helyzetbe kerülhet, nem jön be, és számukra az lesz innentől kezdve a fő kérdés, lesz e lehetőségük visszatérni a Néppártba, vagy utóbbi hajlandó lesz-e visszavenni őket. Manfred Weber szavazás utáni nyilatkozata azonban inkább azt mutatja, hogy a Fidesz számára nem lesz hely a Néppártban, ami nehéz helyzetbe sodorja a Fidesz európai pozícióit.

Itthon is elkezdődött az EP-választás - percről percre | Magyar Hang

A hazai választási eredményeket látva a politikai elemző elmondta, a Fidesz ismételten kihozta a maximumot (52,14 százalék és 13 képviselő) mind a szavazatokból, mind pedig a mozgósításból, de erre számítani lehetett. Még sem lehetnek azonban teljesen elégedettek, mert a titkon remélt kétharmadnyi mandátumszámot nem sikerült megszerezniük. A második helyre a Demokratikus Koalíció ért oda 16,26 százalékkal, ami 4 képviselői helyet jelent. Ez az előzetes várakozásokhoz képest nagy meglepetés.

„A DK-nak egyértelműen Dobrev Klára megjelenése hozta meg azt a pluszt, ami ehhez az eredményhez vezetett. Maga a párt a megalakulása óta egy helyben topogott, és Gyurcsány Ferenc vezetésével már nem is tudtak előre lépni. Azt gondolom, nem a programjuk hozta meg az áttörést, hanem az, hogy meghúztak egy olyan személycserét, amivel akár már korábban is hasonló eredményt tudtak volna elérni” – állította Krausz Péter.

A fideszesek mind ott voltak | Magyar Hang

A Policy Agenda elemzője szerint az ellenzéki oldal szinte teljesen átrendeződött, és a fiatalok jelentős része most odaállt a Momentum mögé, akiknek a 9,9 százalékos eredményük 2 képviselői helyet jelent. Felhívta a figyelmet arra, hogy éppen a Momentum volt az, aki elégedetlen volt a saját mozgósító erejével, így ebben még lehet is tartalék.

„A szocialisták nem tudtak kilépni a saját válságukból, és a választók egyértelmű választ adtak az egy helyben vergődésre. A párt ezek után csak a jó ellenzéki szövetségi megállapodásokban bízhat, utolsó utáni pillanathoz érkeztek az MSZP eltűnésének megakadályozásában. Ugyancsak nagy vesztes a Jobbik, amely még mindig keresi a saját arcát, ám a mostani eredmények is azt bizonyítják, hogy egyelőre nem találja. Most azzal magyarázzák a gyenge szereplést, hogy ilyen ellenszélben csoda, hogy ilyen eredményt értek el” – elemezte a helyzetet Krausz Péter.

Gyurcsány Ferenc: A Fidesz elveszítette a kétharmadot | Magyar Hang

Az MSZP-Párbeszéd 6,68 százalékkal és a Jobbik 6,44 százalékkal 1-1 mandátumot szerzett, miközben mindkét párt legalább 3 képviselői hely megszerzését tűzte ki céljául. De még náluk is jobban leszerepelt az LMP, amely 2,19 százalékkal kiesett az Európai Parlamentből.

„A hazai »zöldek« egyértelműen megérdemelték ezt a gyengébb eredményt, hiszen Szél Bernadett és Hadházy Ákos távozásával a párt elveszítette az arcát, és a mostani kampányban is kiderült, nulla mondanivalójuk van. Úgy tűnik, az LMP a politikai végéhez közeledik” – állította a szakember. 

Fekete-Győr András: A Momentum a harmadik erő Magyarországon | Magyar Hang

Krausz Péter hozzátette, ez a mostani választás az őszi önkormányzati választásra is komoly hatással lesz, és az jól látható, a fővárosban mind az LMP, mind pedig a Jobbik abszolút elfogyott. Külön érdekesnek véli, hogy éppen ez a két párt állt be Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt mögé, akinek annyi mondanivalója volt támogatói vereségét látva, hogy „mi közöm van ahhoz, hogy az LMP megszűnik”.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.