Alkotmányos krízis állapothoz közelít a magyar igazságszolgáltatás

Alkotmányos krízis állapothoz közelít a magyar igazságszolgáltatás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„2018 májusa óta a magyar igazságszolgáltatás egy nagyon súlyos helyzettel szembesül, melynek bizonyos aspektusai »alkotmányos krízis« állapotához közelítenek az OBH elnökének tevékenysége miatt, aki megtagad mindennemű együttműködést az Országos Bírói Tanáccsal (OBT). Mivel az bírósági igazgatás két szerve, az Országos Bírói Hivatal és az Országos Bíró Tanács a továbbiakban nem tud együttműködni, ez olyan patthelyzetet eredményezett, aminek következtében az OBT az ellenőrzési feladatait nem tudja elvégezni.” Ezt állapította meg az Európai Bírói Egyesület (EAJ) tényfeltáró missziója, amely az április 17. és 19. között Magyarországon lefolytatott vizsgálata alapján tett jelentést.

A nagy tekintélyű bírókból álló misszió, amelynek elnöke Stephan Gass, tagjai pedig az EAJ két tiszteletbeli elnöke, Gerhard Reissner és Günter Woratsch voltak, megállapították azt is, hogy az OBH elnökének jogkörei túlságosan kiterjedtek, az OBT hatásköre viszont túlságosan szűk, és ráadásul könnyű hatástalanítani.

A misszió elfogadhatatlannak nevezte jelentésében, hogy egy felügyelet alatt álló szerv, az OBH illegitimnek nyilvánítsa a felügyeletével megbízott szervet, az OBT-t, és erre tekintettel megtagadja az ellenőrző szervvel való minden törvényileg előírt együttműködést, ezzel semlegesítve az ellenőrző testületet.

Górcső alatt: európai bírói szervezet vizsgálja Handó Tünde ámokfutását | Magyar Hang

A nemzetközi bírói szervezet kiküldött bizottsága problémásnak nevezte, hogy az OBT póttagjainak kiválasztását az általa felügyelt szerv, az OBH foganatosíthatja. Különösen problémásnak tartják a bírói függetlenség szempontjából az OBH hatáskörét a bírák kinevezésével, előmenetelével, illetve a bírók egyik bíróságról a másikra történő áthelyezésével kapcsolatban. A bizottság támogatja az Európai Tanács Antikorrupciós testülete által tett javaslatot, amely az OBH elnökének ezen a területen érvényesülő széleskörű hatalmának módosítását, ugyanakkor az OBT több hatáskörrel való felruházását javasolta.

A küldöttség tagjai megállapították, hogy a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) szemmel láthatóan visszanyerte erejét és hajlandó harcolni a jogállamiságért Magyarországon, ezzel fontos lépéseket tett a bírák és munkatársaik érdekei védelmében, ugyanakkor sajnálatosnak tartják, hogy ezt a látásmódot nem fogadja el az OBH.

A küldöttség rögzítette azt is, hogy a tudományos kutatók és sok bíró által támogatott nézet, hogy a közigazgatási bírósági rendszer el kell, hogy váljon a polgári és büntető bírósági rendszertől. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy „egyértelmű alaptörvényi jogalkotásra van szükség annak tisztázása végett, hogy mely ügyek melyik ágazatba tartoznak, különben fennáll a feladatkörök önkényes elosztásának veszélye”.

Tovább folytatódik a bíróháború | Magyar Hang

A misszió javaslata – a Velencei Bizottság megállapításával összhangban – szerint a bíróságok igazgatása csak abban az esetben tartozzon az igazságügyi miniszter hatáskörébe, ha ennek erős és régi keletű hagyománya van és a hatalmi ágak egyensúlya – a jogállamiság alapelve – biztosítva van.

A kiküldött bizottság végül „annak értékelése nélkül, hogy ez a helyzet fennáll-e Magyarországon vagy sem, egyértelműnek tartja, hogy a hatalmi ágak egyensúlyának biztosítása érdekében további módosítások szükségesek a bírák és elnökök kinevezése, a Közigazgatási Felsőbíróság elnökére vonatkozó kritériumok és az Országos Közigazgatási Bírósági Tanács hatalmának növelése területén”.

Az április közepén hazánkban járt EAJ misszió többek között az OBT korábbi elnökével, Hilbert Edittel, jelenlegi elnökével, Fatalin Judittal, és elnökhelyettesével, Rochlicz Zoltánnal, a Kúria elnökével, Darák Péterrel, Handó Tünde OBH elnökkel, Bánáti Jánossal, az Országos Ügyvédi kamara elnökével, Oltai Judittal, a MABIE elnökével és Ujkéry Csabával, a Kaposvári Törvényszék korábbi elnökével tartott megbeszélést.

A kiküldött bizottság jelentésében rögzítette, hogy „egyetlen konkrét választ sem kapott az OBH elnökétől (Handó Tündétől – a szerk.) az elmúlt év eseményeivel kapcsolatban (idén áprilisig bezárólag). Az OBH elnökével való találkozás során a bizottság egy, az OBH tevékenységéről szóló hatásos prezentációt látott. Az OBH jól felszerelt és majdnem 300 főt foglalkoztat. A bizottsággal, melyet Handó Tünde a Magyar Igazságügyi Akadémia épületében fogadott, megismertették a Hivatal tevékenységét a statisztikai adatok tükrében, az informatikai eszközök használatát, a bírósági épületek felújítását, a bírák és az igazságügyi alkalmazottak jóléti juttatásait, a bevezető és folytatólagos képzéseket, stb. Ugyanakkor az elnök az OBT-vel való vitával vagy a bírák kinevezésével, kirendelésével kapcsolatos kérdéseket egyszerűen visszautasította azzal, hogy szeretné folytatni az előre elkészített beszédét. További kérdéseket nem lehetett feltenni neki, mivel az OBH elnöke a találkozónak egyórás időkeretet határozott meg és az lejárt.”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.